Червоне освітлення – модифікація, яка часто зустрічається у сучасних моделях ліхтарів, але не всі користувачі до кінця розуміють функції даного джерела світла. Червоні діоди оснащені:

Про принцип роботи, який має червоне світло ліхтаря, для чого він і кому стане в нагоді, обговоримо в нашому докладному огляді.

Зміст

1. Навіщо червоне світло у ліхтарі?

2. Особливості червоного освітлення

2.1 Збереження нічного зору

2.2 Несприйнятливість для очей комах та диких тварин

2.3 Мінімальне світлове забруднення

2.4 Мале споживання заряду

3. Що робити, якщо ліхтар не має червоного світла?

4. Де купити ліхтар із червоним світлом?

Навіщо червоне світло у ліхтарі?

Коли настає темрява, людський зір починає адаптуватися до оточення шляхом активації паличкового зору. У сітківці ока міститься кілька типів чутливих до світла клітин: колбочки та палички. Колбочки відповідають за чіткість і сприйняття кольору, а палички мають підвищену світлочутливість і дозволяють бачити силуети в темряві. Співвідношення кількості паличок до колб становить приблизно 1 до 18, і саме вони дозволяють людині орієнтуватися на місцевості зі зникненням світла.

Початковий процес адаптації до темряви займає від 5 до 30 хвилин, за які чутливість зору збільшується на 30-50%. Але повне звикання настає лише через півтори години.

Але у багатьох користувачів немає можливості чекати так довго, щоб очі звикли у темряві. Рибалці потрібно чітко бачити снасті та наживки, солдату ефективно виконувати завдання після заходу сонця, а службам правопорядку швидко орієнтуватися на місцевості для затримання злочинця, коли на місто опустилася ніч. У таких випадках єдиним рішенням залишається ліхтар із червоним світлом.

Сприйнятливість очей людини залежить від інтенсивності світла та довжини колірної хвилі. У процесі адаптації до темряви зір краще вловлює хвилі довжиною близько 511 нм, але спектр, що перевищує значення 620 нм, залишається поза областю сприйняття. Тому в сутінках людини легко засліпити яскраво-синім світлом, але відсутня негативна реакція на червоне освітлення.

Ця особливість ефективно використовується правоохоронцями: у спорядження поліцейських входить ліхтар із червоним світлом, що дозволяє миттєво перебудуватися під поточну обстановку та ефективно виконувати роботу з настанням сутінків. А американські військові використовують окуляри з червоними лінзами, які запобігають втраті темнової адаптації при різкій зміні ступеня освітленості навколишнього простору.

Особливості червоного освітлення

1. Збереження нічного зору

Червоне світло для очей людини більш приємне, ніж біле, тому у власника ліхтарика з червоним діодом не виникає ефекту засліплення при активації освітлення червоного відтінку. Цей режим роботи також не сліпить оточуючих і зручний у підсвічуванні невеликого простору (темна кімната, внутрішній намет), коли потрібно м'яко підсвітити конкретне місце, не турбуючи інших людей.

2. Несприйнятливість для очей комах та диких тварин

Як і у людей, у сітківці очей тварин та комах є палички та колбочки, але в іншій кількості. Мешканці дикої природи гостро реагують на яскравий білий промінь світла: комах він приваблює, а тварин нервує.

Неприємних ситуацій під час відпочинку на природі можна уникнути, якщо використовувати ручний або налобний ліхтар із червоним світлом, до якого байдуже більшість диких істот: комахи (зокрема набридливі комарі) не злітаються на джерело червоного світла, а лісові жителі, птахи та риби не відчувають зайвого стресу.

3. Мінімальне світлове забруднення

Використання червоного режиму не має такого сильного впливу на світлове забруднення, як біле освітлення, тому ліхтарі, оснащені червоним діодом, підходять для любителів спостерігати за зірками. Щоб дістатися до найкращого місця, де видно зоряне небо, потрібно трохи світла, яке забезпечить безпеку пересування темними дорогами та стежками. Цю функцію можна покласти на червоний режим, оскільки він якісно підсвічує простір під ногами без засвітки великої площі, дозволяючи відпочиваючим повною мірою насолодитися красою зоряного неба.

4. Мале споживання заряду

Білі діоди має підвищену яскравість, яка тягне за собою збільшене споживання енергії. Червоне освітлення генерує м'якше свічення, яке вимагає в 3-4 рази менше заряду батареї. Тому ряд брендів оснащує кемпінгові ліхтарі червоним світлом, яке забезпечує безперервне освітлення території невеликої площі протягом багатьох годин. Деякі моделі, як Fenix CL26R, гарантують 200 годин роботи на червоному режимі на одному заряді акумулятора!

Що робити, якщо ліхтар не має червоного світла?

Ліхтар червоного світла можна зробити самостійно. Більшість виробників освітлювальних приладів випускають ряд дрібних аксесуарів, які включені дифузійна лінза і світлофільтр. Останній призначений для зміни кольору світлового променя і буває не тільки червоним, а й синім або зеленим. Фільтр має стандартний діаметр і встановлюється у ручні моделі ліхтарів.

Крім світлофільтра пофарбувати промінь світла у червоний відтінок може простий сигнальний жезл – насадка з жароміцного пластику, яка призначена для подачі сигналів оточуючим.

Де купити ліхтар із червоним світлом?

Оригінальну продукцію провідних брендів пропонує інтернет-магазин Fonarik.ua. У нашому асортименті можна знайти ультраяскраві ліхтарі Fenix, Armytek, Nitecore, Led Lenser та інших торгових марок разом із офіційною гарантією від виробника.