Коли природа прокидається від зимового сну, і в повітрі починає витати запах свіжої землі, для любителів активного відпочинку це вірний знак, що настав час діставати з шафи туристичний рюкзак.

Підготовка до походів - найважливіший етап, від якого залежить комфорт та захист від погодних умов вдалині від дому, а в деяких випадках і безпека мандрівника. Неважливо, чи ви новачок, який збирається у свій перший похід і не знає, що взяти та як обрати трекінгові палиці, чи досвідчений турист, який бажає оновити спорядження, наша добірка туристичних товарів і порад щодо вибору буде актуальна для кожного, хто не бажає йти на компроміси з приводу якості та зручності використовуваних аксесуарів.

Туристичний рюкзак

Коли мандрівник перебуває наодинці з природою, його єдиним соратником залишається похідний рюкзак, який «пліч-о-пліч» слідує за своїм власником по звивистих маршрутах.

Одним з основних критеріїв, на основі яких досвідчені туристи вибирають відповідний рюкзак, є обʼєм (місткість) виробу. Цей параметр прямо пропорційний тривалості запланованої подорожі: чим довше похід, тим більше рюкзак.

Усі рюкзаки можна умовно розділити на чотири категорії щодо місткості:

  • 20-35 л – для пікніків, велопрогулянок, одноденного відпочинку на природі;
  • 35-50 л – для альпінізму, походів тривалістю в кілька днів;
  • 50-100 л – місткі моделі для тривалих піших мандрівок;
  • 100-120 л – для експедицій.

Також важливо звернути увагу на матеріали, що використовуються. Найкращий вибір - водонепроникний рюкзак із синтетичних матеріалів з просоченням, яке не дає тканині намокнути та промочити упаковане всередину спорядження.

На герметичність рюкзака впливає спосіб закриття основних відділень. У моделях для професійних туристів застібки додатково закриваються за допомогою тканинного клапана, що повністю покриває верхню частину конструкції та фіксується завдяки фастексам, не даючи краплям води просочитися всередину. Якщо ваш вибір пав на спрощений аналог без клапана, то на додаток варто купити рейнкавер на рюкзак. Це захисний чохол, який в негоду надягається поверх виробу та фіксується за допомогою шнурів на стяжках.

Гермомішок

Гермоспорядження - обов'язкова річ під час планування водного туризму. Воно також стане в пригоді, якщо попереду очікують весняні подорожі пішки. У такому разі в гермомішок можна скласти змінний одяг, спальник, аптечку та дрібну техніку, щоб на 100% захистити спорядження від вологи у мінливу, весняну погоду.

Як і рюкзаки, гермомішки вибирають, спираючись на їх обʼєм, але не менш важливим критерієм є тип конструкції моделі, від чого залежить сфера її використання:

  • Гермосумки. Мають горизонтальний тип завантаження та оснащені ручками для зручного транспортування. Перед тим, як замовити такий виріб, вивчіть показники його герметичності: в асортименті є як водонепроникні моделі, так і аналоги, які здатні гарантувати тільки поверхневий захист від бризок.
  • Герморюкзаки. Завдяки вертикальному типу завантаження та наявності плечових ременів такі моделі можна надівати на спину. Але потрібно враховувати, що відсутність анатомічної спинки унеможливлює тривале носіння такого виробу як рюкзак.
  • Гермомішки. Найпростіші та найлегші варіанти для пакування спорядження. Модель з невеликим об'ємом можна складати всередину рюкзака, а більший виріб - носити за імпровізовану ручку.

Також можна доповнити своє спорядження гермочохлом для смартфона, щоб дощ не вплинув на працездатність улюбленого гаджета.

Водонепроникний одяг Dexshell

Захист спорядження від води - це лише пів справи. Не можна забувати й про водонепроникний одяг, який виступає бар'єром між тілом та зовнішнім середовищем, щоб ні дощ, ні бруд, ні пронизливі протяги не могли затьмарити враження від відпочинку.

Бренд Dexshell випускає функціональні аксесуари з мембраною Porelle, одним з найкращих гідрофільних матеріалів на ринку. Мембрана має вигляд тонкої плівки, яка запечатується між двома шарами сумішевих тканин, наділяючи одяг 100% водонепроникністю. Крім того, щільність тришарового матеріалу перешкоджає швидкій втраті природного тепла та не дає холодному повітрю проникнути всередину виробу, запобігаючи переохолодженню тіла та зниженню імунітету.

Водонепроникний одяг для мандрівок виробництва Dexshell складається з низки дрібних аксесуарів, включно із шапками, рукавичками та шкарпетками. Вироби відрізняються складом матеріалів і щільністю, дозволяючи вибрати найбільш підхожу модель під конкретні погодні умови.

Приємний бонус спеціалізованого одягу бренду - здатність швидкого відведення поту зі шкіри. Нижній шар абсорбує вологу, яка виводиться у верхній шар, зберігаючи шкіру сухою впродовж усього дня, що позитивно відбивається на здоров'ї шкіри та нігтів.

Дощовик

Непередбачувана весняна погода диктує свої правила щодо підбору туристичного спорядження, і щоб бути «у всеозброєнні», водонепроникний одяг варто доповнити дощовиком.

На відміну від звичайних виробів з тонкого поліетилену, туристичні моделі виготовляються з більш щільних матеріалів, які служать протягом багатьох сезонів і демонструють стійкість на розрив. У складеному положенні такий дощовик легко поміщається в долоні та може зберігатися в боковій кишені рюкзака, а в негоду виріб прийде на допомогу, щоб захистити користувача від намокання.

Існує безліч типів дощовиків стосовно крою. Найпопулярніший - плащ дощовик, схожий на подовжене пальто з капюшоном. Така модель може застібатися за допомогою кнопок або зав'язуватися на поясі. Що вибрати - залежить лише від особистих переваг користувача, але перед придбанням варто обов'язково вивчити матеріал. Попри велику кількість поліетиленових варіантів, для тривалих подорожей краще зупинитися на виробі, зшитому з поліестеру та нейлону. Звичайно, його ціна вища, зате він має тривалий термін служби та підвищений показник повітропроникності.

Як альтернативу можна розглянути дощовик пончо. Він виглядає як відрізок водозахисної тканини прямокутної форми, у якій передбачені вирізи для голови та рук. Ця особливість крою робить виріб універсальним для користувачів будь-якого зросту. Пончо легко надягається поверх верхнього одягу, а в деяких моделях навіть передбачена можливість укрити й рюкзак, дозволяючи заощадити на покупці рейнкавера.

Трекінгові палиці

Складані палиці для трекінгу - це не модний аксесуар, а необхідність, якщо під час походу потрібно долати кам'янисті ландшафти, круті підйоми та спуски. Палиці сприяють правильному розподілу ваги спорядження, що переноситься на спині, слугуючи додатковою опорою під час руху та знижуючи навантаження з колінних суглобів.

Древка трекінгових палиць виготовляються з композиту або металу з акцентом на мінімальну вагу виробів, щоб руки не втомлювалися протягом усього часу використання. Цьому також сприяють вигнуті руківʼя, які повторюють форму долоні.

Конструкції палиць бувають трьох типів:

  • Зигзагоподібні. Секції з'єднані еластичними тросами, щоб зменшити вагу виробів. З одного боку, це позбавляє користувача можливості відрегулювати довжину конструкції «під себе», з іншого - цей недолік нівелюється подовженим руків'ям, зручним для будь-якого хвату.
  • Телескопічні. Мають 2-4 трубки (секції) різного діаметра, що складаються одна в одну. Конструкція таких моделей передбачає можливість виставляти зручну висоту з кроком в 1 см, а фіксація здійснюється завдяки системі важелів або цангових замків.
  • Комбіновані. Основні секції з'єднані тросами, а верхній сегмент є телескопічним. Така палиця поєднує переваги двох попередніх типів: малу вагу та регульовану довжину.

Незалежно від типу конструкції, кожна трекінгова палиця розроблена з метою забезпечення безпечної пішої подорожі. Саме тому краще вибирати спеціалізоване спорядження для туризму (скандинавські та лижні палиці не підходять для походу, оскільки виконують інші функції).

Термос

Що може бути краще за улюблений гарячий напій вдалині від цивілізації? Щоразу використовувати газовий пальник для заварювання чаю або кави - справа довга, тому досвідчені туристи обов'язково беруть з собою термос, здатний надовго зберігати температуру налитої рідини.

Ковби термосів виготовляються зі скла або металу. Перший варіант краще залишити вдома, а другий взяти у подорож, оскільки він не боїться ударів у разі падіння.

Вибираючи термос для чаю, на окрему увагу заслуговує обʼєм виробу, і тут є один «підводний камінь», який відіграє критичну роль у виборі. Час збереження високої температури налитої рідини залежить не тільки від товщини та кількості стінок конструкції, а й від обʼєму виробу. Простіше кажучи, при використанні повного об'єму термоса, 1 л окропу довше залишатиметься гарячим, ніж 0.5 л. Тому мандрівнику необхідно знайти «золоту середину» між бажаною вагою всього спорядження та об'ємом термоса.

У прохолодний весняний день також буде не зайвим термос для їжі, який відрізняється конструкцією з широким горлечком. Він зберігає початкову температуру страв, позбавляючи необхідності регулярного використання пальника для розігріву їжі.

Ще більше туристичного спорядження представлено на віртуальних полицях онлайн-магазину Fonarik Україна. Від наметів і спальних мішків до світлодіодних ліхтарів та похідного посуду - у нашому асортименті є все для вашого комфорту, як би далеко вас не завів дух пригод.