Цього разу мені довелося випробувати на практиці один із нових ножів Mora – Eldris. Він виявився досить цікавим і з безліччю своїх переваг. І все ж таки дана модель дуже специфічна, про що я і спробую розповісти докладно далі.

Зовні Mora Eldris суттєво відрізняється від більшості інших ножів даного виробника. Він дуже короткий, але лезо зроблено широким і таким собі «коренастим». Така форма обрана не випадково, адже призначення ножа допомагати рибалці в розборі мереж. Як же Eldris можна використовувати в реаліях звичайної поїздки на природу, нехай і з метою риболовлі, але лише на вудку?

Eldris не іржавіє, адже лезо зроблене з традиційної для Mora шведської нержавіючої сталі. Ця інформація вказана на клинку: нержавіюча сталь, зроблено в Швеції. Конкретної марки металу виробники вирішили не вказувати. Припускаю, що це та сама Sandvik, яка використовується і в інших ножах туристичного класу.

Розмір клинка становить лише 58 мм, товщина його – 2 мм. Але лінія ріжучої кромки досить швидко підвищується до вістря, що зорово ще більше зменшує розміри. При цьому, ширина клинка пропорційна з параметрами більших ножів.

Гладке загострення та гострий кінчик леза сприяють тому, щоб застосовувати Eldris можна було в максимально великій кількості ситуацій: випатрати впійману рибу, розрізати сплутану волосінь, заточити кілочок -підставку під вудку. Загалом цим ножем можна і для бутербродів порізати хліб, ковбасу, огірки, але відразу ж стане зрозуміло, що створювався ніж зовсім не як кухонний і для цих цілей - замалий.

Що стосується рукоятки, то вона зроблена цілком зручною: з чіпкою прогумованою поверхнею, опуклою формою, комфортною довжиною. У моєму випадку вона пофарбована в чорний колір, але бувають і інші варіанти. У нижній частині рукоятки зроблено невеликий виступ для захисту пальців від зісковзування на лезо під час роботи з зусиллям. Але він зовсім невеликий. Ще з корисного – отвір, куди можна просмикнути темляк.

До речі, темляк, а точніше довгий шнурок, який можна навіть повісити на шию, входить у комплект до ножа. Передбачається, що саме на шиї його потрібно носити, щоб було зручно діставати щоразу, коли знадобиться щось розрізати. Мабуть, це зручно, якщо прибрати ніж під толстовку. В інших випадках, клинок, що бовтається на шиї, може заважати, чіпляючись за інші предмети.

Оскільки Eldris не складається, продається він з піхвами. Цей елемент мені справді сподобався. Ніжні – пластикові, із шкіряним хлястиком, який додатково фіксує клинок через верх. Застібаються вони на кнопку. Ці піхви зроблені щільними та надійними, вони повністю приховують лезо всередині та дуже щільно тримаються. Той самий шнурок на шию можна просмикнути в основу піхов, а не в рукоятку ножа.

Ще один елемент, який мене порадував, це кремінь. Він висить все на тому ж шнурку на шию і являє собою невеликий циліндричний стрижень для висікання іскор. Зрозуміло, що обійтися можна і звичайними сірниками. Але по-перше, якщо говорити відверто, то який чоловік відмовиться від можливості розпалити багаття від висіченої самостійно іскри, а по-друге, все-таки кремінь не боїться намокання і одного разу може дійсно врятувати вас, коли сірники відмовиться горіти.

От і все, про Mora Eldris – гарний та незвичайний нож. Як підсумок, скажу, що мені він сподобався: надійний, із додатковими аксесуарами. І все-таки за своїм досвідом віднесу цю модель до допоміжних ножів для туриста через заточеність під певні види робіт. Для приготування бутербродів зручніше використовувати ніж більше, а ось у розборі снастей йому, мабуть, дійсно немає рівних.