Поговоримо про ROBUST New. Наскільки я зміг розібратися в оновленому модельному ряду, ROBUST New отримав нову рукоятку з прогумованим покриттям, ідентичну ніжам Basic серії. Клинок залишився з вуглецевої сталі з товщиною обуха 3,2 мм.


Комплект поставки простий - без упаковки. Просто ніж у пластикових піхвах з наклейкою у вигляді штрих-коду.

Ніжні виконані з товстого пластику. Внизу піхов є отвір, щоб з них випливала вода, що потрапила всередину, і висипалося дрібне сміття. Ніж дуже добре фіксується у піхвах. Правда, слід пам'ятати, що якщо ви, раптом, захочете зменшити передній упор на рукояті, то фіксація піхвах погіршиться.

На піхвах є "гудзик" з логотипом - це виступ для замку, відповідач якого, знаходиться на ремінній петлі піхв. Він дозволяє скріпити разом 2 і більше піхов.

Рукояти ножа виконана з пластику. Лезо в рукояті стандартно запресоване в пластик і перекриває 2/3 довжини рукояті. Сіра частина рукояті – це твердий пластик. Чорне – це резинопластик. За рахунок комбінованої рукояті ніж дуже добре фіксується в руці, не ковзає в мокрій долоні. 

Клинок виконаний з вуглецевої сталі (вуглеці). Вуглецева сталь схильна до корозії, але краще ніж нержавіюча сталь тримає заточування. Оскільки сталь піддається корозії, догляд за нею повинен бути набагато уважнішим.

Спочатку, клинок йде з зовсім не обробленим обухом - зі слідами выштамповки із заготівлі. До нормального полірованого стану доводиться хвилин 15 алмазним натфілем. Після такої обробки, якщо не заокруглити краю обуха, ножем можна висікати іскри з палички магнію.

Заточення спочатку було відмінним. Різала та голила все "на льоту".

Для захисту від корозії було зроблено саморобне вороніння клинка. Докладніше про нього розповів на відео. Покриття, яке вийшло, не можна назвати особливо стійким, але воно не стирається в нуль при роботі. У будь-якому випадку, зробити таке покриття просто і дешево: пачка лимонної кислоти, банку окропу, знежирений ніж. Залишаємо на ніч. Вранці виймаємо, чекаємо доки ніж сам висохне, серветкою протираємо.

Робуст я воронив трохи по-іншому: виймав з води з лимонною кислотою кожні 15 хвилин і протирав клинок, а потім повертав назад. Схоже, що якщо цього не робити, покриття буде стійкішим. 

Після вороніння, гострота ножа трохи падає. Вороніння добре захищає клинок, навіть якщо їм різати яблуко та лимон. Якщо ж заточувати ніж правильно, воно зітреться, оскільки заточування йде вздовж спусків клинка.

Нержавіюча сталь та воронена вуглецю: таке покриття відразу після вороніння та протирання серветкою.

А ось для прикладу 2 ножа з вуглецю, де один з вороненням а другий - без нього. Другий ніж також закрутив, про це в його огляді я, звичайно ж, розповім.

Модель ROBUST NEW - не зовсім звичайний ніж. Це ніж не кухонний. За рахунок досить товстого обуха в 3,2 мм (хоча я наміряв всього 3 мм) ніж не зовсім зручний для роботи з продуктами. Довжина леза по обуху – 87 мм.

Мені робуст здався міцним універсальним ножем, в якому, за рахунок товщини клинка та зручної рукояті, виробник спробував зробити ніж для силових робіт і йому це цілком вдалося. А за рахунок досить гуманної ціни, ніж заслуговує на пильну увагу при виборі універсального і недорого клинка з фіксованим лезом.