Якщо не хочете, щоб морози обмежували ваш активний спосіб життя, виберіть собі комплект термобілизни. Це незамінний одяг не тільки в туризмі, спорті, мисливстві, рибалці ... але і важливий елемент гардеробу в умовах холодного міста. Її перевага – здатність підтримувати клімат, комфортний для тіла. При цьому необхідно вибирати та використовувати термобілизну правильно.

Що таке термобілизна?

Термобілизна одягається як перший шар безпосередньо на тіло. Його головна функція – відведення вологи. Звичайний одяг втрачає свої зігрівальні властивості при намоканні, що загрожує замерзанням спортсмену або туристу. У горах, наприклад, це може коштувати життя.

Особливості:

  • спеціальний склад, що відводить, а не вбирає піт;
  • регулює теплообмін;
  • гладкі шви, що сприяють максимальному комфорту;
  • висока еластичність, що не обмежує руху.

Виготовляють таку білизну із натуральних, високотехнологічних сучасних синтетичних та змішаних типів тканини. Воно ефективно відводить піт, але при цьому здатне затримувати тепло всередині, не пропускаючи його назовні - ідеальне поєднання властивостей, щоб зберегти вас у теплі.

Розробники спеціально продумують кожну деталь такого одягу для реалізації максимального функціоналу. Тканина для неї плететься особливим чином, наділяється антибактеріальними властивостями, більшою еластичністю, міцністю. Для активних та екстримальних видів спорту може мати вставки з іншим варіантом в'язання волокон для прискореного відведення вологи.

Як вибрати термобілизну?

Приставка “термо” не означає, що одяг гріє – він оптимізує терморегуляцію. Пам'ятайте про це вибираючи термобілизну, тому що існують варіанти і для жаркої пори року (вона може позначатися Cool або Light). Більше щільне для холодів має позначення Warm (тепле), X-warm (супер-тепле) або Midweight і Heavyweight. Чим тепліша тканина, тим вона щільніша і важча.

Правильно потрібно вибирати матеріал. Синтетика більше підійде найактивніших: туристів, альпіністів тощо. Вона відмінно відводить вологу, не викликає алергій, добре дихає і швидко сохне, часто має антибактеріальне просочення. До складу можуть бути включені: поліестер, поліпропілен, поліамід, еластан та інші матеріали. Вони забезпечують високу зносостійкість та еластичність. Така білизна довго зберігає первісний вигляд, добре сидить на тілі.

Натуральні матеріали часто поєднуються із синтетичними і це відмінний вибір для зимових видів спорту. Як натуральну сировину використовують: мериносову шерсть, бавовну та шовк. При регулярній зміні навантажень (активність-спокій) комбінований варіант – найкращий вибір. Синтетичні та натуральні матеріали чудово доповнюють один одного, створюючи оптимальний клімат під час холоду.

Застосування - корисні поради

Вірно підібрати не тільки білизну, але й одяг, що одягається зверху. Рекомендуються використовувати три шари:

  1. тільний - термобілизна;
  2. проміжний – утеплення, наприклад, у вигляді флісу;
  3. верхній – захисний: мембранна куртка.

Комбінуйте ці шари залежно від погоди та особистих відчуттів для максимального комфорту. При правильному виборі щільності та рівня теплопровідності кожного шару, навіть у холодний мороз ви почуватиметеся затишно.

Активний спосіб життя на природі та у місті

Для туризму, риболовлі, полювання, спорту та активного способу життя на природі вибирайте якісні вироби, що забезпечують найкраще відведення вологи. Чим холодніше, тим більше має бути шерсть у складі. Виробники таких спеціальних виробів часто використовують спеціалізовані запатентовані тканини, типу Climasens зі срібним просоченням, як у компанії Lasting. Непогані варіанти є і у Aclima. Не забувайте про якісний проміжний флісовий шар.

Для міського та щоденного застосування можна використовувати щось простіше і те, що вам особисто більше подобається та підходить. Це можуть бути не надто теплі, досить тонкі тканини, які дозволять підчепити їх під діловий костюм, джинси – підтримати стиль та презентабельно виглядати. Цікаві моделі пропонує Ranger: універсальні моделі з натуральними волокнами у складі та ворсистим поліестером усередині для найкращої підтримки тепла. Досить тонкі, але оптимально теплі тканини комфортно облягають тіло, але не сковують його. Для міста і не екстремальних холодів це добрий варіант.