Торгівельна марка Osprey не так широко поширена у нас, як деякі інші відомі бренди. По-перше, вона з'явилася трохи пізніше, коли інші рюкзаки вже стали досить популярними, а по-друге, товари бренду — не найдешевші. Але якщо відштовхуватися від якості, то у Osprey небагато конкурентів. Цього разу розглянемо модель рюкзака Atmos Anti-Gravity, яку компанія представила у 2015 році.

Рюкзак Osprey Atmos Anti-Gravity випускається у двох розмірних варіантах: 50 і 65 літрів. Обидва призначені для активного трекінгу і можуть використовуватися як чоловіками, так і жінками. У чому ж особливості цих рюкзаків? Найменший з них – суперлегкий і відмінно підходить для походів, у яких використовується полегшене спорядження. Другий варіант - більш місткий, але при цьому, він теж оснащений якісною системою вентиляції в підвісці. Ці особливості роблять кожну з моделей унікальною у своєму роді та дуже зручною.

Рюкзаки даної моделі створені дуже ефектними щодо дизайну, максимально ергономічними, з продуманою до дрібниць функціональністю. Щоб не бути голослівним, розглянемо докладніше ключові особливості Atmos AG на 50 літрів об'єму.

Підвісна система

Для цього рюкзака використовується досить жорстка, але неймовірно зручна підвіска. Її головна деталь – PowerMesh. Сітка добре натягнута на вигнутій основі каркаса, за рахунок чого до спини надходить достатня для повноцінної вентиляції кількість повітря. Запас вільного простору між сіткою та основною частиною спинки рюкзака досягає 5 см. Сітка плавно переходить на пояс, який вже щільно лягає на стегна. Ефект такої системи – рюкзак сідає як влитий і за відчуттями практично становить зі спиною одне ціле. При цьому доступ повітря запобігає утворенню поту і допомагає почуватися комфортно, навіть якщо нести доводиться сильно навантажений рюкзак. Як і в інших якісних моделей рюкзака, посадку Osprey Atmos AG можна регулювати. Розмір спинки збільшується або зменшується за допомогою строп із затискачами. Також можна підтягнути плечові лямки та відрегулювати розмір пояса. Ось тільки жорсткий пояс неможливо укласти під час зберігання порожнього рюкзака. Це невеликий недолік у порівнянні з комфортом, що забезпечується за рахунок такої жорсткості.

Лямки рюкзака

Конструкція лямок продумана не менш ретельно, ніж спини. Їхня внутрішня частина - м'яка і також, як і спинка рюкзака, зроблена з PowerMesh. Вони тримають форму за рахунок твердої зовнішньої частини. Для туристів, які звикли використовувати трекінгові ціпки, передбачена спеціальна система Stow-On-The-Go для їхнього кріплення. Вона розміщена на лівій лямці.

Простір для речей

Як і більшість туристичних рюкзаків, завантаження у Atmos Anti-Gravity — вертикальна. При цьому речі покласти і дістати можна як зверху, так і з нижнього «входу» на блискавці. В цілому, всередині рюкзака - один загальний простір, але якщо так буде зручніше, його можна розділити на два відсіки за допомогою спеціальної перегородки. Під спиною — невелика кишеня для документів.

Збоку рюкзака зроблено дві кишені, які також відкриваються зверху та з боків. Завдяки такій дрібниці, дістати з них щось не складно прямо на ходу. Ще одна велика кишеня - на передній поверхні рюкзака.На поясі — дві невеликі кишеньки, що застібаються на блискавку. Клапан має дві кишені. Доступ до одного з них можливий зовні, а до другого зсередини. У кишені клапана є дощовик для рюкзака. До речі, клапан можна відстебнути і використовувати під час стоянок як невелику сумку для зберігання найпотрібніших речей усередині намету. Ну а якщо ви вирішите взяти з собою зовсім небагато речей і рюкзак виявиться не повністю заповненим, клапан взагалі можна залишити вдома. У цьому випадку замість нього використовується вбудований легший аналог. Цю деталь ми вже бачили в моделі Osprey Exos. Зовні, на лицьовій стороні рюкзака, є кріплення для льодоруба. А збоку передбачені стропи-стяжки для каремату чи інших речей. Ось тільки вони не особливо довгі, так що килимок доведеться вибирати тонше.

Фурнітура

Застібки та інші дрібниці відіграють досить важливу роль для якості рюкзака, щоб звернути на них окрему увагу. На щастя, ні на тканині, ні на фурнітурі виробники економити не стали. Рюкзак пошитий із дуже міцних матеріалів, які в окремих місцях додатково посилені армованим нейлоном. Сітка на спинці хоч і виглядає легкою-повітряною, насправді теж дуже міцна і порвати її складно навіть спеціально. А ось сидіти на наповненому рюкзаку, як це прийнято у туристів під час привалів, все ж таки не рекомендується.

Підсумки

Рюкзак Osprey Atmos AG досить легкий і важить трохи менше 2 кг. Цю вагу за великого бажання можна зменшити, відстебнувши клапан і залишивши вдома захист від дощу. Він пошитий із міцних матеріалів, використовується відмінна фурнітура.

У принципі, в даній моделі зібрані найкращі якості багатьох інших сучасних рюкзаків: зручна та регульована індивідуально підвіска, продумані кишеньки та кріплення для додаткових аксесуарів, є дощовик. Окремо варто сказати, що система вентиляції спини справді добре працює. Хоча, звичайно, ви не перестанете потіти зовсім, неприємних відчуттів буде набагато менше. Щоправда, зворотним боком такої вентиляції стануть протяги, які залишаться і в холодну погоду. Але ж це вже питання правильного вибору одягу, а не брак рюкзака.