Що потрібно знати про складні ножі для туристів

Що найважливіше в туристичному ножі? Для одних це функціональність, для інших — зручність і довговічність, а треті взагалі можуть сказати «Головне, щоб був гострим!». Де ж криється істина?

Відповідь до банального проста: все залежить виключно від ваших потреб, адже кожна подорож є унікальною, і те, що підходить одному користувачу, може виявитися недоречним для іншого.

Але як підібрати складаний ніж для туризму, який буде відповідати вашим очікуванням? Тут ми поділимося секретами, які заощадять вам час на пошуку інструменту.

Основні поради щодо вибору складних ножів для туристів

Перед тим, як заглибитися в характеристики складаних ножів, визначте ваші першочергові потреби. Вам потрібен різальний інструмент для приготування їжі та виконання основних господарських завдань або вам необхідний ніж, здатний впоратися зі складнішими роботами, наприклад, різання гілок для розведення вогню чи заточування кілочків для встановлення намету? Перед придбанням складіть перелік типових завдань, які ви виконуватимете за допомогою різального інструменту: розуміння цього аспекту допоможе вибрати відповідний тип леза і, як результат, звузити коло актуальних моделей.

Також визначтеся із частотою та тривалістю ваших подорожей. Ви регулярно проводите час на природі? Тоді міцний складаний ніж — це варіант «must have». Якщо туризм не знаходиться в топі ваших основних захоплень, є сенс розглянути портативні й прості у використанні моделі, які можна носити з собою в міських умовах.

Основні критерії вибору складного ножа

Існує 3 основні параметри, на які варто звертати першорядну увагу під час вибору складаного ножа: сталь клинка, його форма та заточування, тип запірного механізму та матеріал руківʼя.

     Важливо! Перед придбанням також переконайтеся, що ніж складаний не підпадає під критерії холодної зброї.

Вибір клинка: яка сталь, форма та заточування кращі для ножа?

Яка сталь найкраща для ножа — питання риторичне, оскільки вибір залежить від бажаних вами характеристик майбутнього придбання та індивідуального стилю використання.

Марка сталі впливає на продуктивність та довговічність клинка. Нержавіюча, вуглецева чи, може, дамаська сталь? Кожен метал має переваги та недоліки:

  • Нержавіюча сталь. Високий вміст хрому у складі наділяє лезо корозійною стійкістю, що спрощує його обслуговування. Такий клинок стійко витримує вплив вологи, харчових кислот, солі та інших негативних факторів, тому відмінно підходить для похідних умов. Проте «нержавійка» не позбавлена й недоліку у вигляді недовговічності заточування, яке зберігається значно менше, ніж у аналога з вуглецевої марки. З іншого боку, цей аспект нівелюється простотою заточування. Достатньо розуміння азів, як правильно гострити ножа, щоб легко повернути лезу гостроту, що особливо важливо в ситуації, коли ви знаходитесь вдалині від цивілізації.
  • Вуглецева сталь. Завдяки великій кількості вуглецю (від 0,6% до 2,0%), лезо демонструє виняткову міцність і тривале збереження гостроти, що позитивно відбивається на простоті та якості різання, включно з надщільними матеріалами. Проте ножі з вуглецевої марки є нечастим вибором серед аутдорників, що пояснюється вразливістю сталі до корозії навіть за нетривалого контакту з водою. Такий клинок вимагає ретельного догляду та регулярного чищення, в іншому випадку метал може почати окислюватися вже впродовж кількох використань у вологому середовищі.
  • Дамаск. Метал легко впізнати за характерними візерунками, які виникають завдяки складній техніці кування з використанням безлічі шарів вуглецевих марок. Дамаська сталь витримує інтенсивні навантаження й зберігає гостроту леза протягом тривалого експлуатаційного терміну, але включення у складі великої кількості вуглецю дається взнаки: дамаск дуже схильний до корозії, через що не підходить для застосування в туристичних цілях.

Якщо з типом сталі все досить просто, то підбір ножа щодо профілю клинка вимагає більш ретельного вивчення, оскільки форма впливає на ефективність виконання інструментом тих чи інших завдань.

Нижче розберемо найпопулярніші профілі:

  • Drop Point є однією з найуніверсальніших форм серед ножів для туризму та виживання. Вона має злегка вигнуту різальну кромку з міцним вістрям, що забезпечує відмінний контроль над інструментом та зносостійкість. Це лезо підходить для різання та рубання, також чудово справляється з роботою на укол. До того ж, якщо ви не знаєте, як правильно заточити ніж, ця форма підійде для вас якнайкраще, оскільки не вимагає особливих знань в обробці та дозволяє відточити свої навички в обслуговуванні різального інструменту.
  • Clip Point зі зниженням обуха у напрямку вістря має особливо тонкий кінчик, який є ідеальним для точних проколів і акуратних надрізів.
  • Wharncliffe має пряму кромку та гострий кінчик, що робить клинок відмінним вибором для точних різальних завдань: різання гілок та рибальської волосіні, розкривання паковань тощо.
  • Tanto з прямим лезом і посиленим вістрям характеризується відмінними проникними здібностями та стійкістю до пошкоджень. Ця форма часто зустрічається і в тактичних ножах, оскільки не боїться складної роботи.

Якщо ви шукаєте складаний дитячий ніж для маленьких членів вашої туристичної групи, вибирайте модель із закругленим клинком без вістря, щоб уникнути травм при відкриванні та закриванні конструкції.

Зверніть окрему увагу на тип заточування леза. Воно може бути прямим (для здійснення рівних надрізів), серейторним (для різання волокнистих матеріалів) та комбінованим, що поєднує якості обох типів.

Механізми відкривання та фіксації леза

Складані ножі для туризму пропонують різні методи відкривання леза:

  • Шпеник для великого пальця виглядає як виступ збоку клинка, при натисканні на який можна відкривати конструкцію однією рукою.
  • Фліпер — виступаючий плавець зі сталі. Одне натискання на фліпер дає можливість відкрити клинок у долі секунди.
  • Отвір у клинку дозволяє витягнути клинок з руківʼя піддіванням пальця.
  • Допоміжне відкривання за допомогою механізмів на основі пружини з частковим відкриттям ножа, після чого лезо потрібно вручну довести у робоче положення до повної фіксації.

При виборі механізму відкривання спирайтеся на особисті уподобання та досвід використання інструментів. Це стосується й типу механізму блокування. Найкращими варіантами є моделі із замком Liner та Frame lock, оскільки вони витримують високі навантаження та невибагливі в обслуговуванні.

Як альтернативу можна розглянути напівавтоматичні моделі з замком Button lock, які відкриваються натисканням на пружну кнопку. Чи придатний складаний ніж для самооборони? З таким механізмом безперечно так, оскільки він практично миттєво приводиться в бойову готовність.

Матеріали руківʼя

Матеріал, з якого виготовлене руківʼя ножа, так само важливий, як і якість клинка, адже від нього залежить ваш комфорт, якість утримання та безпека використання загалом.

  • G10 (склотекстоліт) має чудову міцність і зчеплення завдяки шорсткій поверхні, тому повсюдно застосовується в ножовій промисловості.
  • Карбон може похвалитися відмінним співвідношенням міцності та ваги. До того ж карбон має незвичайний вигляд завдяки переплетенням тонких ниток, які переливаються на сонці, що додає особливу естетику в дизайн.
  • Синтетичні матеріали, як FRN (нейлон, армований скловолокном) та GRN (нейлон, армований скловолокном), демонструють витриманий баланс між стійкістю до зношування, легкою вагою та доступною ціною.

В асортиментах ножових виробників також можна зустріти моделі з алюмінієвими, сталевими та титановими руківʼями. Ці варіанти несприйнятливі до механічних пошкоджень. Однак враховуйте, що гладка поверхня металу не може гарантувати міцний хват, особливо під час утримання вологою долонею або рукою в рукавичці.

Огляд топ складних ножів для туристів

Функціональність, зручність і довговічність — це три основні якості, які мають туристичні ножі складаного формату з нашої добірки, орієнтованої під різний бюджет.

Ganzo G620

Гострий клинок зі сталі 440, рельєфне руківʼя з ABS-пластику та більше нічого зайвого. Ця модель підходить для мандрівників-початківців, які шукають доступний ніж для виконання базових завдань у походах.

Модель випускається у 2 варіаціях з різницею у вигляді кольору руківʼя. Водночас обидві мають чорне покриття на клинках, яке підвищує антикорозійну стійкість металу.

Ruike D191

Елегантний та надміцний, цей ніж здивує якістю різання завдяки клинку Clip Point з нержавіючої сталі 8Cr13MoV. Лезо швидко відкривається натисканням на плавець фліпера, а ребристий упор на обуху під палець адаптує інструмент під виконання силових робіт.

Виробник не забув і про зручність інструменту: з одного боку руківʼя закріплена шорстка плашка G10 для міцного утримання, а з іншого — оголена сталева конструкція, доповнена кліпсою для носіння на кишені.

Civivi Mini Praxis

При довжині лише 173 мм у відкритому положенні, ця мініатюрна модель не поступається в показниках міцності своєму повноформатному аналогу. Зносостійкість забезпечується завдяки інструментальній сталі D2 в клинку з чорною обробкою, що в сукупності робить метал міцнішим і несприйнятливішим до іржі.

Ніж можна носити будь-яким зручним чином: кріпити на кишені за допомогою кліпси прихованого носіння або зберігати в чохлі, що йде в комплекті.

Поки немає коментарів, ви можете бути першим.

Допоможіть іншим користувачам з вибором - будьте першими, хто поділиться своєю думкою про цей пост.