Найкращі друзі любителів активного відпочинку — це портативні холодильники, які зберігають харчові продукти свіжими навіть у найспекотніший день. І з настанням літнього сезону питання «Який холодильник краще купити на природу?» стає як ніколи актуальним.

Але як вибрати ідеального «компаньйона» для пригод на свіжому повітрі? Не хвилюйтеся, в нашому огляді ми розповімо про основні види холодильників і поділимося рекомендаціями щодо вибору найкращого варіанта на основі ваших потреб, щоб ви назавжди забули про проблему несмачних сухих бутербродів та теплого пива!

Вибір ідеального холодильника на природу

Захопливі пейзажі дикої природи, спів птахів і шелест листя, відпочинок біля вогнища у колі близьких друзів — все це дарує незабутні емоції, у пошуку яких кожен шукач пригод готовий витратити години у дорозі, щоб відчути себе вільним від міської суєти. Однак, навіть вдалині від цивілізації не можна забувати про особистий комфорт та зручність — саме для цього існують портативні холодильники.

Коли значення на стовпчику термометра невблаганно рухається вище 25°C, важливо подбати про збереження свіжості їжі та напоїв, і розуміння того, який холодильник вибрати на природу, здатне врятувати ситуацію. Але що купити: термосумку з акумуляторами холоду, автохолодильник чи компактний контейнер?

Нижче ми розберемо відмінності цих охолоджувальних елементів.

Види портативних холодильників

Існують 3 типи холодильників. Вони працюють за різним принципом, що впливає на тривалість збереження низької температури.

  • Термосумки та терморюкзаки. Об'єм може досягати 50 л, хоча зустрічаються і мініатюрні варіанти для зберігання кількох пляшок з напоями. Це найпростіші моделі, які підходять для короткочасного зберігання продуктів протягом 3-5 годин, а з використанням акумуляторів холоду — протягом 7-24 годин. У виготовленні застосовуються міцні та еластичні тканини, що в сукупності з наявністю лямок для носіння в руці або на спині підвищує портативність виробів.
  • Ізотермічні контейнери. Бувають різної місткості — від 1 л до 140 л. Середній час утримання холоду становить 12 годин, але збільшується до доби завдяки додатковим акумуляторам холоду. Корпус термобоксів виготовлений з твердих та легких пластиків, зберігаючи цілими крихкі кондитерські вироби, скляні пляшки та інше у разі удару. У конструкції зазвичай передбачена складана ручка для транспортування, іноді корпус доповнений бічними ручками.
  • Автохолодильники. Найкращий вибір для тих, хто проводить багато часу за кермом. Вони здатні як охолоджувати, так і нагрівати продукти всередині, підлаштовуючись під потреби користувача. Конструкції оснащені ручками для переміщення, в деяких моделях також вбудовані коліщатка.

Технології охолодження

Окремо варто розібрати різновиди автохолодильників, оскільки вони ґрунтуються на різних технологіях охолодження, від чого залежить ефективність та зручність використання.

  • Абсорбційні. Працюють від електромережі, автомобільного акумулятора або на газу. Відрізняються практично безшумною роботою та здатністю охолоджувати продукти до -30°C залежно від температури повітря на вулиці.
  • Термоелектричні. Основа роботи — металеві пластини, які нагріваються або охолоджуються залежно від вибраного режиму, водночас різниця між температурою всередині та температурою навколишнього середовища може становити 15-30°C. Такі моделі мають мінімальну вагу та працюють навіть під нахилом, проте можуть видавати невеликий шум.
  • Компресорні. Здатні ефективно працювати на заморожування навіть у разі екстремальної літньої спеки, споживаючи мінімальну кількість електроенергії, що нівелює недолік у вигляді шуму при активації. Залежно від моделі, можуть функціонувати від прикурювача, електромережі 220 В або вбудованого акумулятора.

Задаючись питанням «автохолодильники як вибрати?», потрібно враховувати обʼєм, діапазон робочих температур, зручність транспортування та час автономної роботи моделі, якщо планується довга подорож. Але незалежно від типу, автохолодильники є найефективнішим варіантом, який до того ж стане в пригоді в домашніх умовах.

Акумулятори холоду

Говорячи про продукцію для охолодження їжі та напоїв, не можна не згадати про акумулятори холоду. Це герметичні контейнери, заповнені спеціальною рідиною, яка замерзає при поміщенні в холодильник, а потім акумулює накопичений холод протягом певного часу.

Холодоакумулятори використовують у поєднанні з термосумками, збільшуючи тривалість підтримки низької температури всередині.

Різновиди акумуляторів холоду

Знання відмінностей між типами акумуляторів холоду так само важливе, як і розуміння того, як вибрати холодильник на природу. Щодо наповнювача, акумулятори поділяються на 3 типи:

  • Сольовий. Бюджетний варіант, що зберігає ефективність при експлуатації в середовищі з температурою повітря від -20°C до 80°C. Може акумулювати холод до 24 годин, але втрачає функціональність при пошкодженні корпусу.
  • Силіконові. Надтривале акумулювання холоду, яке може досягати 7 днів. Підходить для підтримки стабільної температури на рівні 0-2°С.
  • Гелевий. Може працювати на охолодження та на нагрівання, зберігаючи ефективність протягом 2-4 днів. Безпечний аналог сольовим та силіконовим холодоелементам, який не протікає у разі появи тріщин на оболонці.

Скільки акумуляторів холоду потрібно для термосумки

Багато користувачів керуються принципом: чим більше акумуляторів холоду покласти в термосумку, тим краще. Однак це невірний підхід, оскільки надмірна кількість холодоелементів значно збільшує вагу спорядження.

Кількість акумуляторів підбирається у співвідношенні: 1 холодоелемент 400 мл на кожні 5 л об'єму термосумки. Тобто при номінальному об'ємі боксу 20 л всередину достатньо помістити 2 пари акумуляторів по 400 мл або кілька акумуляторів по 750 мл.

Через це виробники випускають холодоелементи з різноманітним об'ємом — від 200 мл до 1500 мл, щоб користувач міг комбінувати акумулятори різного розміру для досягнення максимального ефекту охолодження.