Як вибрати термобілизну для походів у холодну пору

Похід — це завжди випробування сили волі та тест на витривалість, особливо у холодний сезон. Коли температура невблаганно наближається до нульової позначки, а поривчастий вітер пронизує тіло сотнями голок, навіть фізично підготовлений мандрівник ризикує своїм здоров'ям і комфортом, якщо не приділяє належної уваги екіпіруванню.

Єдиним порятунком у цій ситуації є правильно підібрана термобілизна. Вона допомагає утримати рятівне тепло, яке виділяється тілом, не даючи холоду порушити плани та затьмарити пригоду.

Термобілизна як вибрати, на що звертати увагу та які характеристики враховувати — тут ви знайдете відповіді на головні питання.

Як вибрати термобілизну для комфортних походів у холодну пору

Під час вивчення специфіки термобілизни, багатьох вводить в оману приставка «термо», через що новачки помилково вважають, що такий одяг працює подібно до електрогрілки, що акумулює тепло. Тому тут важливо уточнити: термобілизна не гріє, а утримує природне тепло, яке виділяється тілом.

Крім основної функції, сучасні комплекти відіграють роль вологовідвідного шару, який зберігає шкіру сухою під час будь-якої активності. Чому це важливо? Все просто. Під час активних навантажень тіло починає потіти, і якщо волога залишається на тілі або на звичайній тканині одягу, то з теплом можна розпрощатися. Тепла термобілизна розвʼязує цю проблему, вбираючи піт зі шкіри та виводячи його назовні, де він швидко випаровується. У такий спосіб забезпечується ще одна корисна функція — захист шкіри від бактерій, які не можуть розвиватися у сухому середовищі.

Під час вибору важливо враховувати, що крій та матеріали мають ключовий вплив на якість функцій, що виконуються одягом. Їх тип визначає основну сферу використання термобілизни, адаптуючи конкретну модель під певний рівень фізичної активності та температуру навколишнього середовища.

Нижче ми докладніше розберемо ці чинники.

Основні види термобілизни

Термобілизна ділиться на 2 великі категорії щодо призначення:

  • Активна, призначена для рухливих занять на свіжому повітрі. До цієї категорії належить термобілизна спортивна й туристична. Упор зроблений на швидкість та якість відведення вологи зі шкіри, що забезпечується завдяки щільному приляганню матеріалу до тіла. Деякі моделі можуть мати зональні шари із використанням вставок тканини з найкращими показниками відведення поту в окремих частинах одягу.
  • Пасивна, підходить для носіння за низької фізичної активності. ЇЇ головне завдання — підтримка постійного тепла за низької температури повітря, тому у складі часто зустрічається натуральна вовна. Такий одяг не прилягає щільно, залишаючи невеликий прошарок повітря між тілом і тканиною, який і демонструє теплоізоляційний ефект.

Існує також підхід одночасного носіння відразу кількох видів термоодягу, що є актуальним під час екстремальних морозів. Спочатку надягається активний шар, який відводить піт, а зверху — комплект пасивної білизни, що відповідає за збереження тепла. Це актуальний спосіб, як може носитися термобілизна для військових.

Матеріали термобілизни та їхні особливості

У пошитті термобілизни можуть використовуватися синтетичні або натуральні матеріали, а також їхні комбінації для досягнення максимальної функціональності.

Головне правило: уникайте придбання термобілизни з великою кількістю бавовни, оскільки вона довго висихає та швидко зношується.

Синтетичні матеріали

Синтетичним волокнам властиве мінімальне накопичення вологи, яку вони відразу виводять у верхній шар. Водночас синтетика абсолютно гіпоалергенна, практично не схильна до пошкоджень та втрати форми, а також не залишає шкідливим бактеріям жодного шансу розмножитися та нашкодити здоров'ю шкіри. До плюсів останньої властивості належить відсутність неприємного запаху на матеріалі після тривалого носіння.

Серед синтетичних матеріалів у складах термобілизни можуть зустрічатися:

  • Поліестер, що нагадує за структурою бавовну. Його нитки досить м'які та приємні на дотик, але також стійкі на розрив та невибагливі у догляді.
  • Поліамід має гладку структуру та легку вагу. Зазвичай застосовується у пошитті безшовних комплектів.
  • Поліпропілен відповідає за відведення поту. Особливо ефективний компонент у складі спортивної термобілизни. Відрізняється тривалим терміном служби, але потребує обережності у використанні: у разі надто тривалого носіння матеріал може сушити шкіру.
  • Еластан наділяє виріб здатністю розтягуватися для комфортної посадки на тілі без передавлювання. Водночас матеріал зберігає форму білизни впродовж багатьох сезонів носіння.

Натуральні матеріали

В утеплених моделях використовується натуральна вовна мериноса. Це м'який тип вовни, який демонструє не лише теплозберігаючі властивості, а й високе вологопоглинання. Термофутболка та штани з вовни мерино у поєднанні зі спеціалізованим утепленим верхнім одягом не дають замерзнути за екстремальних морозів, не викликаючи при цьому подразнення на шкірі завдяки антибактеріальному ефекту.

Деякі літні комплекти можуть створюватися на основі мериносової вовни, але з більш тонкою структурою. В цьому випадку вовна виконує функцію терморегулятора, запобігаючи перегріванню тіла за високих температур.

Іноді у складі можна зустріти і включення шовку, який застосовується для підвищення міцності матеріалу.

Комбіновані варіанти

Термобілизна, в якій поєднуються натуральні та синтетичні волокна, не має недоліків, оскільки різні типи матеріалів органічно доповнюють властивості один одного, дозволяючи досягти максимальної ефективності виробу.

У таких моделях найчастіше комбінуються вовна мериноса для терморегуляції та синтетичні матеріали, як поліестер та еластан, для покращення характеристик міцності тканини та захисту тіла від води та вітру.

Як правильно вибрати термобілизну?

Вибираючи термобілизну, потрібно враховувати 3 параметри:

  • сезон;
  • інтенсивність фізичних навантажень;
  • індивідуальні особливості вашого організму (реакція на температурні зміни).

На основі цих факторів варто вибирати рівень щільності білизни: для теплого сезону, холодної погоди або наднизьких температур.

На додаткову увагу заслуговує крій термобілизни: наявність вентиляційних вставок у місцях інтенсивного потовиділення та посилених вставок в області ліктів та колін для запобігання швидкому зношуванню стануть неоціненним бонусом, який підвищить ваш комфорт та продовжить термін служби виробів.

Також дивіться на рівень компресії (облягання) моделі. Якщо ви шукаєте термобілизну для активних занять зимовими видами спорту, варіант зі щільною посадкою гаситиме м'язові мікровібрації при фізичних навантаженнях, запобігаючи появі мікротравм та розтягувань.

Звертайте увагу на якість швів. При тривалому носінні термобілизна не повинна натирати шкіру, тому оптимальний вибір — моделі з плоскими швами або виготовлені за безшовною технологією.

Також термобілизна має класифікацію щодо статево-вікових категорій:

  • Термобілизна чоловіча відрізняється більш прямим кроєм, орієнтованим на комфорт та свободу рухів. Особлива увага приділяється зонам, схильним до найбільшого тертя та навантаження (пахви, пахова область), де матеріал посилено для підвищення зносостійкості. Чоловічі моделі часто розраховані на інтенсивні фізичні навантаження, походи, біг або зимові види спорту.
  • Термобілизна жіноча створюється з урахуванням анатомічних особливостей жіночого тіла, що відображається в більш облягаючому крої та використанні надм'яких матеріалів. Кофти можуть мати додаткові елементи для комфорту, наприклад, посилені вставки для підтримки грудей та зональні вставки для кращого теплообміну, а штани жіночі — посилені вставки в області колін та стегон, де спричиняється найвище навантаження на тканину.
  • Термобілизна дитяча розробляється з урахуванням підвищеної чутливості шкіри маленьких користувачів. У її пошитті застосовуються м'які, гіпоалергенні та наделастичні матеріали, які не дратують шкіру та гарантують максимальну свободу рухів.

Догляд за термобілизною для тривалого використання

Правильне поводження з високотехнологічним одягом — гарант його ефективності та тривалого терміну служби.

Ось основні рекомендації, яким необхідно слідувати під час догляду та зберігання термобілизни:

  1. Пріть при низькій температурі. Функціональні волокна чутливі до впливу високих температур, тому такий одяг краще прати у теплій чи холодній воді (до 30-40°C). Обов'язково ознайомтеся з рекомендаціями виробника перед пранням білизни.
  2. Використовуйте м'які мийні засоби. Вони не повинні містити відбілювачі, агресивні з'єднання та кондиціонери для білизни, які здатні зруйнувати структуру волокон.
  3. Уникайте машинного сушіння. Попри еластичність матеріалів, сушіння в барабані машини може зашкодити тонким волокнам. Після прання краще сушити одяг на повітрі, розклавши його на горизонтальній поверхні якомога далі від прямих сонячних променів і джерел тепла.
  4. Не гладьте. Висока температура призводить до деформування тканини, що спричиняє втрату нею функціональних властивостей.

Що стосується зберігання, дотримуйтесь простої рекомендації: термобілизну з синтетики можна зберігати будь-яким зручним способом (у складеному вигляді або повісивши його на плічка), а ось моделі з вовни слід зберігати лише у складеному вигляді, оскільки вони можуть втратити форму, якщо будуть довгий час перебувати в підвішеному положенні.

Поки немає коментарів, ви можете бути першим.

Допоможіть іншим користувачам з вибором - будьте першими, хто поділиться своєю думкою про цей пост.