Вибір намету схожий на маленьку експедицію по магазинах у пошуках ідеального варіанту, і для непідготовленого користувача така пригода може стати справжнім випробуванням: очі розбігаються від величезного асортименту, кожна модель здається кращою за попередню, й один невірний крок здатний зіпсувати враження від майбутнього відпочинку на природі.

Не хвилюйтеся — ми тут, щоб допомогти вам! Ми зібрали найважливіші поради про те, як вибрати намет і уникнути непотрібних витрат та гірких розчарувань!

Як правильно вибрати намет для походу

Різноманітність типів, розмірів і функціональних особливостей наметів настільки велика, що навіть якщо ви на початку впевнені, що точно знаєте, чого хочете, ви можете бути паралізовані кількістю варіантів, про існування яких навіть не здогадувались.

Але, як у будь-якій справі, головне — зберігати спокій та озброїтися базовими знаннями з нашого керівництва, яке проведе вас за руку цим звивистим шляхом і приведе до правильного вибору!

Аналіз погодних умов та виду відпочинку

Туристичні намети поділяються на 3 типи щодо сезонності:

  • У літніх моделях упор зроблений на якість вентиляції внутрішнього простору. До інших переваг належить використання надлегких матеріалів, що знижують загальну вагу конструкції.
  • Трисезонні аналоги актуальні для використання влітку та у міжсезоння. Вони оснащені міцнішим каркасом, що витримує поривчастий вітер, і зшиті зі щільних матеріалів з водовідштовхувальним просоченням для захисту від короткострокових опадів.
  • Всесезонні намети підходять для експлуатації у будь-яку пору року, увібравши позитивні властивості попередніх видів: водостійкість, несприйнятливість до високих навантажень та відмінну вентиляцію. Для захисту від снігу зимовий намет оснащується знімною снігозахисною спідницею.

Також заздалегідь визначтеся з видом відпочинку, під час якого планується використовувати майбутнє придбання. Чи подорожуватимете ви на автомобілі? Чи ви надаєте перевагу пішому туризму?

Намет вагою ±2 кг підійде для походу у вихідні дні, а для далеких подорожей варто вибрати полегшену модель, яка не обтяжуватиме спорядження. Якщо ви використовуватимете намет лише під час автокемпінгу, вага не має критичного значення — вибирайте, відштовхуючись від власного комфорту.

Форма намету та місткість

Якщо говорити простою мовою про те, що таке намет, то все просто: це каркас з натягнутим на нього тентом. Проте простота встановлення та стійкість виробу до зовнішніх впливів залежать від його форми:

Напівсфера — найпоширеніша форма, яка може похвалитися універсальністю. Вона підходить для новачків, оскільки дуже проста у встановленні. Водночас демонструє гарну стійкість до вітру.

У куполі поєднуються зносостійка конструкція та великий внутрішній простір, що робить модель практичним варіантом для піших походів у різні сезони.

Двосхила форма, також відома як «будиночок», має компактні розміри та мінімальну вагу, тому оптимальна для подорожей з мінімальною кількістю речей.

Усередині тунелю ввитягнутої U-подібної форми утворюється величезний вільний простір для комфортного розміщення великої групи відпочивальників. Наскільки великий намет є стійким залежить від кількості дуг та їх міцності.

Шатро з опорою у вигляді однієї центральної стійки швидко встановлюється та ефективно захищає від дощу завдяки вертикальним стінкам.

Щодо місткості, не піддавайтеся стереотипній думці про те, що в умовному чотиримісному наметі можуть одночасно відпочивати четверо людей. Насправді намети маркуються за кількістю спальних місць, але це число не відображає фактичну зручність.

Купуйте кемпінгові намети з розрахунком: кількість відпочивальників + 1-2 додаткові спальні місця.. У такому випадку всередині буде залишатися достатньо простору для сну в комфортній позі та розміщення спорядження, що переноситься.

Враховуйте й зріст дорослих користувачів, щоб їм не доводилось страждати всю ніч, намагаючись заснути у позі ембріона. Обов'язково зіставте ваш зріст із розмірами моделі у встановленому положенні. Для облаштування місця для гри маленьких мандрівників підійде намет дитячий.

Використовувані матеріали та водонепроникність

На ринку можна знайти брезентові намети, проте більшість сучасних моделей виготовляються з нейлонової або поліестерової тканини. Матеріали часто мають водовідштовхувальне покриття, і саме воно заслуговує на особливу увагу.

Водонепроникність намету позначається як висота водяного стовпа в міліметрах та визначає умови, за яких тканина не пропускає воду під час опадів.

  • 1000-1500 мм вод.ст. – нетривалий захист від туману та роси;
  • 2000-3000 мм вод.ст. – захист від короткострокового дощу середньої інтенсивності з несильним вітром;
  • 3000 мм вод.ст. і вище водонепроникний намет з довготривалим захистом від опадів, включно з грозою та сильними поривами вітру.

Каркас намету може складатися з металевих (алюмінієвих) або композитних дуг. Якщо ви плануєте використовувати намет в умовах з непередбачуваною погодою, коли важлива міцність і довговічність конструкції, алюмінієві дуги є єдиним вірним вибором. Для надлегких походів та кемпінгу дуги з композитних матеріалів можуть бути достатніми, проте не очікуйте від них тривалого терміну служби, оскільки склопластик та вуглепластик чутливі до перепадів температури та перевантажень.

В цьому переліку осібно стоїть надувний намет. Він швидко встановлюється (достатньо мати з собою помпу), але є вразливим до пошкоджень та не здатним вистояти проти екстремальних умов, особливо у разі штормового вітру.

Вентиляція та конденсація

Більшість наметів мають двошарову конструкцію: внутрішній намет з дихаючих матеріалів із зафіксованим поверх нього зовнішнім тентом з водовідштовхувальними властивостями. Ця конфігурація дозволяє конденсату швидко переміщатися на зовнішній шар, запобігаючи намоканню одягу відпочивальника та його екіпірування через підвищену вологість повітря всередині намету.

Однак не варто скидати з рахунків і одношарові намети для відпочинку на природі, які підійдуть для використання спекотним літом та в умовах високогір'я.

Вивчіть конструкцію намету щодо наявності вентиляційних вікон. З їхньою допомогою можна прискорити циркуляцію повітря.

Додаткові опції

  • Застібки-блискавки – це дрібний, але важливий елемент, який часто не беруть до уваги. Перед придбанням переконайтеся, що блискавка легко відкривається та закривається, а також виконана з нержавіючого матеріалу, адже ви не захочете, щоб вона вийшла з ладу в непередбачуваний момент.
  • Вхід, доукомплектований сіткою, стане приємним бонусом для відпочинку влітку. У такому разі вхід можна відкрити для покращення вентиляції, а сітчаста вставка захищатиме від комах.
  • Футпринт (додаткова підлога) забезпечує захист для вас та ваших речей від вологи, що підіймається з поверхні землі. Футпринт може йти у комплекті з наметом. Якщо в наборі його немає, ми рекомендуємо його докупити, оскільки цей елемент також запобігає швидкому зношуванню підлоги намету.

Декілька входів зробить відпочинок з наметами ще комфортнішим, позбавивши необхідності перелазити через інших відпочивальників, коли потрібно вийти назовні. Якщо ви подорожуєте на велосипеді, переконайтеся в наявності в наметі просторого тамбура, де можна поставити двоколісний транспорт і туристичний рюкзак.