Сонячні панелі завжди були специфічною нішею для українського ринку. Спочатку її цільова аудиторія складалася переважно з мандрівників-виживальників та рибалок, для яких не останню важливість завжди мало забезпечення себе автономним джерелом енергії в умовах віддаленості від цивілізації. В останні ж роки все почало змінюватися.

З появою перебоїв з енергопостачанням в Україні сонячні панелі швидко перейшли з категорії «не для всіх» до категорії «must-have», і це не дивно, адже у ситуації, коли електроенергії немає від кількох годин до доби, українці почали шукати альтернативні рішення для підтримки звичного рівня комфорту.

Однак просто сонячна панель купити, на жаль, недостатньо. Щоб вона задовольняла ваші потреби, слід враховувати як її тип, так і дрібні технічні характеристики. Звучить заплутано, чи не так?

Щоб ви не спіткнулися об ці «підводні камені» під час вибору відповідного варіанту, ми проведемо вам екскурсію особливостями сонячних панелей.

Портативні сонячні панелі

На відміну від стаціонарних сонячних батарей, портативні панелі мають значно менші розміри та, як наслідок, меншу вихідну потужність. Проте саме цей варіант набув популярності останнім часом завдяки не лише простому транспортуванню, а й більш доступній ціні, що, беззаперечно, є основним фактором.

Портативна сонячна панель гарна як для кемпінгу (особливо якщо ви їдете більш ніж на кілька днів, коли звичайного Power Bank може бути недостатньо), так і для дачі чи побутового використання. Вона не займає багато місця при зберіганні, а при правильному виборі та встановленні здатна підтримувати заряд базових гаджетів, роблячи вас автономнішими від загальної електромережі.

Нижче розглянемо типи портативних панелей та поділимося секретами їх вибору.

Що таке сонячні панелі?

Портативні сонячні панелі працюють за аналогічним принципом, що й стаціонарні. Коли сонячне світло потрапляє на їх поверхню, фотоелектричні елементи поглинають фотони, спричиняючи рух електронів, що й створює електричний струм.

Далі в роботу входить акумулятор. Він набирає та зберігає енергію, тоді як контролер регулює рівень енергії: у разі її замалої кількості контролер вмикає панель, а за достатнього рівня — вимикає. У кінці цього ланцюжка знаходиться інвертор, який відповідає за перетворення постійного струму на змінний.

Типи портативних сонячних панелей

Сонячна панель портативна може бути 3 типів:

  • Монокристалічна (Mono-Si)
  • Полікристалічна (Poly-Si)
  • Тонкоплівкова (TFSC)

Вони мають різний ККД та експлуатаційний термін, що відбивається на кінцевій вартості.

Параметри

Mono-Si

Poly-Si

TFSC

Ефективність

+++

++

+

Термін служби

+++

++

+

Ціна

+++

++

+

Як вибрати портативну сонячну панель?

З урахуванням того, що тонкоплівкові моделі мають низьку ефективність та короткий термін служби, найбільш економічно вигідними варіантами є монокристалічні та полікристалічні аналоги на основі кремнію. А ось який варіант буде кращим для вас, залежить від вашого бюджету.

Монокристалічні вироби — це найкращий вибір, але й найдорожчий. Вони можуть похвалитися високою продуктивністю та тривалим терміном служби (до 35 років), але мають трохи більші розміри за полікристалічні аналоги. Другий варіант має нижчу ефективність (хоч експлуатаційний термін знаходиться на тому ж високому рівні), проте не вимагає так багато місця для встановлення.

З упевненістю сказати, яка панель є найкращою на основі технології виробництва, просто неможливо. Коли бюджет обмежений, полікристалічна портативна сонячна панель купити буде чудовою альтернативою. Якщо ж фінансових обмежень немає, робіть вибір на користь монокристалічної.

Потужність та ККД

Ключовий параметр, що вимагає першочергової уваги, — потужність, яка вимірюється у Ват (Вт) і впливає на швидкість заряджання наявних у вас пристроїв. Потужність підбирається з урахуванням сумарного енергоспоживання гаджетів, які ви заряджатимете. Також важливо враховувати втрату енергії при перетворенні та заряджанні, що є нормальним фактором.

Для прикладу: якщо ви підключаєте смартфон (5 Вт), світлодіодний світильник (5 Вт) та планшет (10 Вт), загальне навантаження дорівнює 20 Вт. З вирахуванням втрати енергії вам підійде панель потужністю не менше 40 Вт.

Важливо! Потужність, що вказана виробником, досягається за високої освітленості та безхмарної погоди. В реальності фактична потужність може бути нижчою через неідеальні умови, тому купуйте панель з більш високою потужністю про запас.

На продуктивність також впливає ККД, який показує, скільки сонячної енергії модель здатна перетворити на електрику. Чим вищий коефіцієнт, тим менший розмір може мати панель за ідентичної вихідної потужності.

Розмір та вага

Щодо портативності панелі поділяються на 3 типи:

  • Гнучкі. Їх можна згорнути в компактний рулон або скласти в кілька разів і носити у рюкзаку, а деякі навіть у кишені одягу.
  • Жорсткі. Мають найбільші розміри та вагу (≥ 5 кг), але менш сприйнятливі до пошкоджень. Для зручного транспортування виробники часто доповнюють комплект спеціальним чохлом-сумкою.
  • Складані. Їхні розміри майже аналогічні габаритам жорстких моделей, але шарнірне кріплення спрощує складання конструкції.

Що стосується ваги, то тут важливо враховувати вагу не лише самої панелі, а й допоміжного обладнання, як акумулятор, кріплення та кабелі.

Порти та стандарти заряджання

Сумісність із зарядними пристроями безпосередньо впливає на зручність експлуатації. Сюди належить не тільки наявність відповідних портів, а й підтримувані стандарти заряджання.

Щодо портів, тут все просто: найчастіше панелі оснащені портами USB-A та DC5525, рідше — портами USB-C тощо. Звертайте увагу на напругу та максимальний струм USB портів, оскільки від цього залежить швидкість заповнення заряду.

Якщо пристрої, що заряджаються, підтримують протокол швидкого заряджання, вибір панелі з цією функцією буде корисним бонусом. Це може бути один зі стандартів USB BC 1.2 (Battery Charging), QC 2.0/3.0 (Quick Charge) або PD (Power Delivery).

Сонячна панель портативна купити в ☑ Fonarik.ua

Ми знаємо, як складно визначитися з вибором навіть за наявності базових знань в особливостях портативних панелей. Для економії вашого часу ми зібрали у нашому асортименті одні з найкращих моделей від таких брендів, як ALLPOWERS, VIDEX та Houny, які завоювали визнання сучасних користувачів завдяки відмінному співвідношенню у продукції двох головних характеристик: якість та ціна.

Які переваги покупки на Fonarik.ua?

  • Офіційна гарантія. Всі товари мають гарантію від виробника, тому ви можете бути впевнені, що купуєте оригінальну продукцію з тривалим терміном служби.
  • Повна комплектація. Сонячні панелі постачаються з необхідними аксесуарами та інструкціями, щоб ви могли використовувати нове придбання одразу після розпакування.
  • Швидка доставка. Ми цінуємо ваш час та відправляємо замовлення службами Нова Пошта та УкрПошта щодня до 13:00.

Часто задавані питання

Нижче відповідаємо на найчастіші питання про портативні сонячні панелі.

Який термін служби портативної сонячної панелі?

Термін служби обчислюється періодом, протягом якого панель ефективно перетворює сонячне світло на електроенергію.

Вказані терміни є приблизними та залежать від умов експлуатації:

Тип

Середній термін служби

Монокристалічна

25-35 років

Полікристалічна

25-30 років

Тонкоплівкова

7-20 років

Яка середня вартість портативних сонячних панелей?

Сонячна панель ціна залежить від її типу та потужності. Вартість на монокристалічну модель зазвичай стартує з 7000 грн, тоді як цінник на аналоги для носіння в рюкзаку чи кишені може варіюватися від 500 до 2000 грн.

На ціну також впливає наявність доповнень: інверторів, кабелів тощо. У разі їх відсутності у базовій комплектації, будьте готові доплатити кілька тисяч грн і більше.