Вибір туристичного рюкзака для активних подорожей

Що знаменує початок подорожі? Може, перші кроки наміченим маршрутом? Або встановлення туристичного намету? Насправді все починається набагато раніше, під час вибору та пакування рюкзака. Саме в цей момент закладається основа комфорту та безпеки запланованого відпочинку, визначаючи, наскільки легко та організовано триватиме ваша пригода, чи то багатоденний похід гірськими стежками, чи відпочинок вихідного дня в обіймах дикої природи.

Вибір туристичного рюкзака сповнений нюансів. Випустите з уваги хоча б одну характеристику — і навіть найпростіша прогулянка перетвориться на важке випробування. Підберете правильно — і кожен кілометр шляху приноситиме задоволення. Що потрібно знати, щоб зробити правильний вибір? Від обʼєму до матеріалів — давайте поринемо в особливості рюкзаків для активного відпочинку.

Як вибрати туристичний рюкзак для активних подорожей

Основні відмінності туристичного рюкзака від міської моделі полягають у низці характеристик:

  • Збільшений обʼєм і велика кількість зовнішніх кишень для зручної організації спорядження, що переноситься, включно з наметом, спальним мішком, змінним одягом, предметами особистої гігієни та їжею.
  • Використання надміцних матеріалів з водовідштовхувальними властивостями та посиленими швами для підвищення зносостійкості виробу та захисту речей усередині від зовнішніх негативних факторів.
  • Ергономічна конструкція спинки з набедреним поясом для рівномірного розподілу ваги рюкзака та зниження навантаження на спину.

Все це підвищує комфорт мандрівника під час піших подорожей та впливає на безпеку пересування загалом.

Критерії вибору туристичного рюкзака

Перед тим як купити туристичний рюкзак, варто визначитися з особливостями запланованого відпочинку: сезон, складність маршруту та тривалість. Від цього залежить необхідна місткість рюкзака та специфіка його дизайну.

Коли основні завдання, які будуть покладені на майбутнє придбання, визначено, настав час вивчити окремі характеристики представлених на ринку моделей.

Місткість

Рюкзаки для туризму можна розділити на 4 категорії щодо обʼєму:

  • 20-35 л – для мандрівок одного дня. У такому рюкзаку поміщаються найнеобхідніші речі: комплект змінного одягу, дощовик, термос, їжа, аптечка та дрібне спорядження, як ліхтар та кишеньковий ніж. У повсякденному житті таку модель можна брати з собою на міські прогулянки та під час катання на велосипеді.
  • 35-50 л – альпіністські рюкзаки, які актуальні для походів, що тривають не один день. Це модель «must have» для поціновувачів тривалих подорожей у теплий сезон.
  • 50-100 л – повноцінний похідний рюкзак, у якому вміщується спорядження для тривалого походу до кількох тижнів. Усередині вільно розміщуються об'ємні теплі речі та спальний мішок, туристичний посуд та інше необхідне спорядження. Зовнішні стяжки призначені для кріплення намету, складаного килимка та інших речей.
  • 100-150 л – експедиційні моделі для тривалих походів в умовах виживання. У них поміщається все, що може знадобитися під час перебування вдалині від цивілізації протягом багатьох тижнів і навіть місяців.

     Важливо! Вага туристичного рюкзака безпосередньо залежить від заповненості його обʼєму, тому грамотно розраховуйте свої сили та беріть із собою лише найнеобхідніше.

Вибираючи рюкзак за місткістю, враховуйте рівень фізичної підготовки користувача. Як правило, рюкзак для чоловіків підбирається на 20-30% об'ємніше, ніж рюкзак туристичний жіночий, який до того ж може мати специфічний дизайн з урахуванням особливостей жіночої статури (близько розташовані один до одного плечові ремені, спинка вигнутої форми).

Матеріал та стійкість до погодних умов

Через непередбачуваність погодних умов, до туристичних рюкзаків висуваються особливі вимоги щодо якості матеріалів, а саме зносостійкості та здатності відштовхувати вологу.

Перший фактор забезпечується завдяки використанню в пошитті нейлонових та поліестерових тканин із різною щільністю (D), технологіями переплетення ниток та доповненням складу армувальними матеріалами. Тут вибір є достатньо простим: чим вищий показник щільності, тим вища стійкість тканини на розрив. Проте у цього є й нюанс: з підвищенням щільності тканини пропорційно зростає і її вага, тому важливо шукати оптимальний для себе баланс «довговічність – вага» рюкзака.

     Це цікаво! У спеціалізованих рюкзаках зазвичай є сітчасті вставки в області спинки та внутрішньої сторони плечових ременів. Це рішення сприяє покращеній циркуляції повітря, запобігаючи інтенсивному потовиділенню та подразненню шкіри.

Що стосується водовідштовхувальних властивостей матеріалу, то вони необхідні для захисту спорядження від опадів. Для цього до складу тканини додаються поліетиленові волокна, або на неї наноситься гідрофобне покриття, яке гарантує високий рівень захисту від води зі збереженням легкості та повітропроникності матеріалу.

Комфорт та підтримка спини

Туристичні рюкзаки діляться на 2 типи конструкцій:

  • Безкаркасні (з м'якою спинкою). Яскравий приклад — рюкзак Deuter Trans, який компактно складається та має мінімальну вагу, що полегшує транспортування і зберігання. Серед недоліків: м'яка конструкція не підходить для перенесення особливо важкого спорядження. До того ж важливим є розуміння, як правильно пакувати туристичний рюкзак такого формату, щоб він зберігав форму.
  • Каркасні (з твердою спинкою). Функцію каркаса можуть виконувати пластини з пластмаси або металеві дуги. Обидва варіанти передбачають регулювання розподілу навантаження для комфортного транспортування спорядження впродовж тривалого часу. Це найкращий варіант для мандрівників-новачків та любителів дуже тривалих походів.

Додаткові функції рюкзаків для активних подорожей

На окрему увагу заслуговують дрібні конструктивні особливості туристичного рюкзака, що підвищують комфорт і розширюють функціональність моделі.

Додаткові кишені

Поділ внутрішнього простору дозволяє компактно та зручно розмістити всі речі, забезпечуючи швидкий доступ. Зовнішні кишені можуть виготовлятися з сітки або застібатися на блискавку — вибір залежить від ваших індивідуальних уподобань. Перший варіант підходить для носіння пляшок з питною водою, другий — дозволяє сховати дрібне приладдя, як карта, компас, сонцезахисні окуляри тощо, захищаючи їх від негоди.

Не зайвим буде наявність окремої кишені для гідраторної системи, яка надає можливість швидко вгамувати спрагу, не зупиняючись і не знімаючи рюкзак зі спини.

Кріплення для спорядження

Ззовні рюкзаки для подорожей часто доповнюється безліччю ременів та стяжок, які призначені для кріплення окремого спорядження з метою економії внутрішнього простору для зберігання великогабаритних речей.

Якщо ви використовуєте трекінгові палиці, переконайтеся, що в рюкзаку передбачені окремі петлі для їх фіксації.

Поки немає коментарів, ви можете бути першим.

Допоможіть іншим користувачам з вибором - будьте першими, хто поділиться своєю думкою про цей пост.