Кожен бодай раз стикався з почуттям тривоги, коли опинявся у потенційно небезпечній ситуації. У такі моменти серце починає битися швидше, по шкірі біжать мурашки, і ми мимоволі прискорюємо крок.

Це може статися в найнесподіваніших місцях: у незнайомому провулку під час повернення додому з роботи або вигулу собаки, у парку під час вечірньої пробіжки або у темному під'їзді. Але попри те, що ніхто не застрахований від подібної ситуації, вам не потрібно цього боятися, якщо в кишені лежить перцевий балончик Mace.

У нашому огляді ми вивчимо особливості балончиків Mace та розповімо про склади рідин, що використовуються у засобах для самозахисту.

Особливості балончиків Mace

Ви не повинні знаходитися в постійній напрузі, очікуючи загрози в кожній ситуації, але реальність така, що непередбачені моменти можуть виникнути навіть якщо здається, що ви передбачили всі можливі варіанти. У таких випадках саме балончик Mace може стати вашим щитом, здатним нейтралізувати нападника і просто вселити впевненість.

Американський бренд Mace спеціалізується на виробництві сучасних засобів самозахисту, таких як перцеві та газові балончики, електрошокери та сигнальні брелоки. У створенні продукції беруть участь кваліфіковані інструктори із самозахисту, тому аксесуари відрізняються високою ефективністю, що робить їх популярними як на американському, так і на європейському ринках.

Найбільшим попитом користуються кишенькові аерозолі, які розпорошують рідину з різним складом. Популярність балончиків пояснюється низкою переваг:

  • Законний засіб самозахисту. Згідно зі статтею 11 Закону про зброю та боєприпаси користувачу не потрібен дозвіл на носіння балончика, тому його може замовити кожен охочий та використовувати для самооборони, коли життю загрожує реальна небезпека.
  • Висока ефективність. Найчастіше навіть один вид балончика допомагає відлякати зловмисника. Але навіть якщо нападу не уникнути, одне розпорошення в обличчя миттєво викликає печіння в очах, рясну сльозотечу та подразнення шкіри, дезорієнтуючи та тимчасово нейтралізуючи супротивника.
  • Простота експлуатації. Коли рахунок йде на секунди, користувачу достатньо відкинути захисний ковпачок одним пальцем і натиснути на аерозольний клапан. А у звичайних ситуаціях ковпачок запобігає випадковому розпорошенню балончика під час носіння в кишені.
  • Збільшений радіус дії. Балончик діє на великих відстанях, оскільки тиску вистачає на розпилення їдкої рідини в межах 1.5-4.5 метрів залежно від моделі. Це дозволяє уникнути безпосереднього контакту зі зловмисником.
  • Портативна конструкція. Аерозоль має компактний розмір, тому його можна непомітно носити у кишені одягу. Деякі моделі додатково укомплектовані металевими ланцюжками для кріплення на поясі або лямці рюкзака, щоб засіб самозахисту завжди був під рукою.
  • Доступність. Ціна перцевого балончика — ніщо в порівнянні з цінністю здоров'я та життя людини. І навіть якщо ви не маєте великого бюджету, найпростіший аксесуар кишенькового розміру буде достатнім для самозахисту.

Важливо, що за допомогою балончика можна захищатися як від людини, так і від агресивної тварини. Головне — враховувати напрямок вітру і розпорошувати рідину в очі.

Види балончиків Mace – розуміємося на формулах рідин

Конструкція балончика складається з двох частин: корпусу (матеріал – пластик) та картриджа з їдкою рідиною. Незалежно від того, скільки коштує перцевий балончик Mace, він відрізняється ефективністю завдяки ретельно підібраним формулам складу, куди може входити чистий концентрат пекучого перцю або суміші різних складових.

Який перцевий балончик підійде саме вам? Розберемося докладніше.

Олеорезин капсікум

Олеорезин капсікум — це натуральна речовина, що представляє концентрат із пекучого перцю. Основним діючим компонентом є капсаїцин, який міститься в плодах червоного перцю і викликає ряд неприємних симптомів у разі попадання в обличчя:

  • печіння шкіри;
  • рясна сльозотеча;
  • подразнення органів дихання з наслідками у вигляді інтенсивного кашлю та задишки.

Ступінь фізіологічного впливу вичавки залежить від концентрації капсаїцину. У балончиках Mace, як правило, міститься 10% концентрат, що дозволяє миттєво знешкодити нападника, тому такий засіб є найпопулярнішим серед користувачів.

Сльозогінний газ

У складах Mace зустрічаються іританти двох типів:

  • сльозогінний газ CN;
  • сльозогінний газ CS.

Їх основу складають сполуки хлору, які при вдиханні викликають різь в очах, неконтрольовану сльозотечу, запаморочення та нудоту.

Єдиним недоліком засобу на основі чистого сльозогінного газу є його низька ефективність проти людей у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, тому виробник комбінує сльозогінний газ з екстрактом пекучого перцю для більшої дієвості.

УФ-барвник

Маркувальний барвник йде як допоміжний компонент, що підвищує функціональність перцевого балончика.

Після розпилення цей засіб осідає на шкірі й одязі людини та проявляється під ультрафіолетовим освітленням. Таким чином, поліціянти можуть точно ідентифікувати зловмисника після спроби нападу.

Барвник входить до складу більшості захисних продуктів Mace. Інформацію про склад можна вивчити в описах.

Змішані склади

В асортименті Mace є балончики із запатентованою формулою Triple Action, яка поєднує три компоненти:

  • олеорезин капсікум;
  • сльозогінний газ;
  • УФ-барвник.

Рідина має підвищену ефективність завдяки вмісту відразу двох агресивних речовин, але її головною перевагою є простота використання. Щоб дезорієнтувати нападника, користувачу необов'язково розпорошувати такий аерозоль в обличчя. Навіть якщо струмінь з концентратом потрапить у тіло недоброзичливця, він все одно відчує негативний ефект, який чинитиме сльозогінний газ.

Де можна купити перцевий балончик?

Бажаєте забезпечити безпеку собі та своїм близьким? Повний асортимент балончиків Mace зібрано у магазині Fonarik Україна – офіційного дистриб'ютора товарів для туризму та активного відпочинку.

У нашому каталозі представлений повний спектр засобів для самозахисту — від компактних аерозолів до перцевих пістолетів, які гарантують ефективний захист в екстрених ситуаціях.