Кращий ліхтар для відеозйомки: як вибрати ідеальне світло

Відеозйомка — це не лише мистецтво роботи з композицією кадру, а й майстерність виставлення світла, яке робить необхідні акценти та відтворює загальний настрій кожного моменту. Правильно підібране світло створює глибину, додає об’єм та допомагає фокусувати увагу глядача на найголовніших деталях, тому вибір ліхтаря для відеознімання є необхідним аспектом для створення дійсно якісного контенту.

Незважаючи на те, що світлодіодні ліхтарі мають доволі чіткий розподіл на категорії, деякі моделі спроможні здивувати своїм функціоналом, який виходить далеко за межі основного призначення. Попри той факт, що більшість з них використовуються для повсякденних завдань, як відпочинок на природі, риболовля чи полювання, окремі освітлювальні пристрої можуть бути корисними й для професійних завдань, зокрема для фото- та відеознімання. Цей факт довели наші партнери, канал «Краще перезняти!», які протестували Fenix ліхтар, одну з новинок бренду, в професійній студії.

Результати тестування та загальні аспекти вибору ліхтаря для професійної діяльності освітлюємо в нашому огляді.

Який ліхтар використовувати як світло для зйомки відео

Світлодіодні ліхтарі спершу зовсім не сприймалися професійними відеографами серйозно: якість променів кульгала, кольори виглядали неприродно та саме світло розподілялося нерівномірно. Тож коли ці освітлювальні пристрої щойно з’явилися на ринку, вони здавалися не надто перспективними, і митці продовжували віддавати перевагу вольфрамовим та флуоресцентним лампам. Але часи змінюються!

LED-ліхтарі пройшли шлях від сумнівного вибору до зірок знімального процесу та встали на один рівень з іншим професійним обладнанням. Сучасні моделі можуть похвалитися наявністю безлічі режимів роботи, покращеною деталізованістю світла, а найголовніше — відсутністю ефекту мерехтіння (Flicker), яке псувало кадри.

Проте перед тим, як купити ліхтар для зйомок, варто памʼятати, що не кожна модель є підхожим помічником у мистецтві.

Нижче розберемося, на що звертати увагу під час вибору, та розглянемо найактуальніші новинки від Fenix, які є аксесуарами «must have» на знімальному майданчику.

На що треба звернути увагу при виборі ліхтаря для відеозйомки

Ефективність та зручність експлуатації ліхтаря залежить від сукупності факторів, які відіграють ключову роль у підхожості моделі для використання під час зйомок:

  • Регулювання потужності світла. Можливість налаштовувати яскравість світла допомагає уникнути пересвітів, створити необхідний настрій та підкреслити важливі деталі у кадрі. Бажано, аби в інтерфейсі було якомога більше режимів, щоб ви мали змогу точно виставити потрібну потужність світла на основі початкового рівня освітленості.
  • Колірна температура світла. Цей параметр дозволяє адаптувати світловий промінь під природні або штучні умови для коректного передавання кольорів. Температура коливається від теплого жовтого до холодного білого. Для знімання найчастіше використовуваним є світло з температурою в межах 3200-5600К, тому звертайте увагу, щоб вибраний вами ліхтар генерував промінь саме в цьому діапазоні.
  • Автономність. Якщо зйомка триває довгий час, особливо на локаціях просто неба без доступу до електромережі, ліхтар акумуляторний є рятівником ситуації. Чим довше ліхтар може світити на одному заряді, тим краще для вас, адже у такому випадку ви можете повністю сконцентруватися на творчості та не перейматися за те, що світло може зникнути у непередбачуваний момент.
  • Універсальність у використанні. Можливість встановлення на рівній поверхні, кріплення на штативі, фіксації на металевій поверхні тощо — все це розвʼязує руки митця та дає більше можливостей для експериментів з розташуванням світла.
  • Розміри та вага. Портативність пристрою є не менш важливим параметром в умовах мобільного знімання. Ліхтар потужний, але надвеликий принесе більше проблем ніж користі під час динамічних зйомок та роботи на виїзних локаціях, тому варто переконатися, що модель вільно поміщається у рюкзаку та не обтяжує обладнання.

Чи підходить ліхтар Fenix для створення ідеального світла?

Забігаючи наперед відповімо «Так, ліхтар Fenix справді підходить для відеознімання», але не кожна модель. Станом на зараз є два варіанти, які можна з успіхом використовувати на знімальному майданчику.

Ці ліхтарі мають доволі схожий дизайн з плоским корпусом з алюмінію та кількома перемикачами, проте мають й відмінності у функціоналі:

Fenix CL28R Fenix CL27R
Max потужність 2000 лм 1600 лм
Колірна температура променя 2700К – 6500К
Кількість режимів роботи 5 10
Час автономної роботи до 360 год до 285 год
Джерело живлення вбудований акумулятор 10000 мАгод (є порт USB Type-C для заряджання) акумулятор Fenix ARB-L21-5000 V2.0 (є порт USB Type-C для заряджання)
Корисні доповнення різьбове зʼєднання для встановлення на штатив;
складана ручка для підвішування;
магніт для фіксації на металевій поверхні.
Стійкість на удар 1,5 м
Пило- та вологозахист IP66 (можна використовувати у негоду)
Габарити 100 х 97 х 41 мм 109,8 х 39,6 х 91,7 мм
Вага 376 г 300 г

Що ж такого пропонують ці світлодіодні ліхтарі для професійних митців та простих користувачів, які захоплюються відеозніманням?

  1. Ліхтарі CL28R та CL27R мають ширину променя 160° та 105° відповідно, що дозволяє рівномірно освітлювати велику площу. Особливістю моделі CL27R є наявність режимів зі сконцентрованим променем, який допомагає акцентувати на окремих деталях зйомки.
  2. Тепле або холодне біле світло можна розмістити позаду обʼєкта для створення контрового освітлення. До того ж покрокове налаштування температури променя дозволяє адаптувати світло під конкретний тип зйомки. Тепле світло призначене для відеознімання людей, зокрема портретної зйомки, оскільки вирівнює тон шкіри та точно передає півтони, в той час як холодне освітлення ідеально передає кольори під час знімання предметів.
  3. Ліхтарі передбачають встановлення різноманітними способами, адаптуючись під ваш задум. Їх можна кріпити на штативі чи металевій поверхні для статичного освітлення або тримати у руці під час руху для відтворення динамічних кадрів.
  4. Поза зйомками ліхтарі перетворюються на функціональних супутників для відпочинку на природі. Але ж навіть у такій ситуації не варто забувати про красиві кадри: у разі потреби світло можна швидко налаштувати для знімання рілс для Інстаграму чи фотографій для своїх соцмереж.

Аби не бути голослівними, контент-мейкери з каналу «Краще перезняти!» на власному досвіді оцінили ліхтар прожекторний Fenix для знімання у своїй студії:

На завершення, кілька важливих деталей, які не можна згадати.

По-перше, у порівнянні з громіздкими та доволі складними у налаштуванні прожекторами для студій, ліхтарі Fenix — це справжній подарунок для тих, хто цінує не лише якість, а й простоту експлуатації.

По-друге, ліхтар акумуляторний ціна є відчутно нижчою за класичне освітлювальне обладнання, тому Fenix справжньою знахідкою для професіоналів, які роблять упор на надійність та довговічність пристроїв, котрі відповідатимуть основним творчим вимогам.

Поки немає коментарів, ви можете бути першим.

Допоможіть іншим користувачам з вибором - будьте першими, хто поділиться своєю думкою про цей пост.