Найширше поширення останнім часом набула серія ножів Morakniv Companion.

Під цією назвою об'єднуються ножі з лезами з нержавіючої та вуглецевої сталі та рукоятками різних кольорів.

Модель Companion F 11829 Serrated є похідним ножем з серрейторним лезом. Лезо виконане з нержавіючої сталі. Пластикові піхви з яскраво-жовтогарячого пластику зменшують ризик втрати. 

Серрейторне лезо має як своїх прихильників так і супротивників. Є модель і з тупим закругленим кінчиком, який позиціонується як ніж для рятувальників.

Ця ж модель - просто похідний ніж або ніж для продуктів, кому як буде зручно. Серрейторне лезо дозволяє набагато швидше розрізати, але різ виходить більш "брудним" з рваними краями. 

Клинок запресований в рукоятку на 2/3 її довжини. Це дуже надійна конструкція і не варто боятися, що вона не витримає навантажень. Вона досить міцна і не дорога у виготовленні, що дозволяє зробити ціну на ніж дуже смачною. Ніжні - пластикові, їх можна вішати на пояс, внизу є дренажний отвір.

Рукоятка виконана з твердого пластику (помаранчева частина) і гуми (чорна частина). Спереду є маленький акцент для пальців. Цей же упор фіксує ніж у піхвах.

Серрейторне заточування дозволяє не тільки різати. Нею можна і пиляти, що часом навіть ефективніше. Але знову-таки, різ набагато грубіше виглядає.

У руці ніж лежить дуже добре. Гумова частина рукоятки перешкоджає ковзанню у мокрій руці. А габарити ручки зручні навіть для великих долонь.

Серрейтор набагато менше вимагає заточування ніж звичайне пряме лезо, але і його при необхідності треба точити. Для цього можна використовувати як спеціальні алмазні натфілі, щоб точити кожну хвилю серрейтора, так і алмазну точилку, заточуючи ніж з боку протилежної хвилі серрейтора.

Обух ножа трохи більше 2 мм: з одного боку, ми програємо в "ломовитості" клинка, а з іншого -виграємо у вазі, зручності різу, адже тонкий клинок простіше ріже продукти, дерево.

На закінчення можна сказати, що ніж дуже вдалий. Ніж з повноцінним серрейтором набагато зручніший за ті моделі, де він тільки на п'яті клинка. Мінуси ножа можна вигадати, виходячи з особистих уподобань користувача. Я ж віддаю перевагу зупинитися на плюсах:

- яскраве забарвлення;

- доступна ціна;< /p>

- зручна рукоятка;

- відмінний різ.