Цей ніж не є холодною зброєю і не є предметом, забороненим для продажу на території України. Він позиціонується як туристичний або для повсякденного носіння. Enlan EW107 виглядає оригінально та агресивно у порівнянні зі звичними формами рукоятей та клинків інших виробників на ринку. У цьому огляді він розглядався як великий похідний складник, який застосовується для грубих робіт на виходах у ліс, на рибалку, а також за загальним вимогам до мечів у поході.

Загальні враження

Ніж зроблений добротно, він досить великий і важкий для кишенькової моделі, але не на стільки, щоб заважати чи викликати дискомфорт при носінні. На перший погляд незграбні форми рукояті, можуть викликати сумніви у зручності утримання ножа. По факту - рукоятка добре лягає в руку і надійно утримується під час роботи без будь-якого дискомфорту. Під зворотний хват виконані скоси на наверші рукояті, кути продумані, ніж лягає в руку як влитий. Також наверші рукояті має довгастий отвір під темляк. Якби воно було трохи ширше, я б встановив туди або кільце, або карабін.

При порівнянні з ножами Ganzo з більш ергономічними рукоятками, Enlan EW107 мені здався зручнішим . Незважаючи на те, що у Ganzo всі рукояті - з плавними обводами та/або частими насічками, вони помітно тонші і при утриманні не заповнюють долоню. Enlan EW107 лягав щільно, товщина рукояті дозволяє комфортно утримувати ніж при силовій роботі.

Загальні характеристики, заявлені виробником, такі:

  • марка сталі: 8Cr13MoV;
  • твердість клинка: 58-60 HRC;
  • довжина загальна: 212 мм;
  • довжина у складеному стані: 122 мм;
  • товщина ножа: 17 мм;
  • товщина обуха: 3 мм;
  • довжина клинка: 90 мм;
  • ширина з урахуванням «фліппера», «плавника»: 43 мм;
  • тип замку: liner lock;
  • рукояти: G10;
  • вага: 182 р.

Докладніше про ручку

Матеріал накладок G10 не ковзає при роботі ні з мокрими руками, ні в рукавичках. Накладки зроблені з невеликими, більш декоративними насічками, які, втім, теж сприяють кращому утриманню.

Лівий плашок усередині вибраний чотирма великими отворами для зниження загальної ваги ножа. У правій розташований класичний лайнер, його розріз закінчується круговим прорізом, що перешкоджає виникненню тріщин у плашці.

Рукоять ножа без бекспейсера, скріплена трьома кріпильними та осьовими гвинтами. щілин, зазорів немає. Тактильно дуже приємно та впевнено лежить у руці. Якщо не чіпляти темляк, баланс ножа доводиться чітко під вказівний палець.

Клинок ножа

Клинок сірого кольору, його покриття виконане фарбою, не анодування.

Матеріал клинка - 8Cr13MoV, китайська високовуглецева середньохромиста нержавіюча сталь з додаванням молібдену та ванадію. Непогана сталь китайського виробництва за складом дуже близька до японської AUS-8. Як легуючі елементи виступають молібден і ванадій, що надає більш високу міцність і стійкість клинку.

На жаль, симпатичне сіре напівматове покриття клинка виявилося не довговічним: починає сходити при перших силових роботах по дереву.

На обусі є фальшлезвіе, воно йде під невеликим кутом до обуха у бік кінчика, приблизно від середини клинка і ще раз змінює кут сходу до кінчика в останній чверті, на спусках у передній чверті виконана додаткова грань для жорсткості клинка. Спуски прямі, від середини клинка.

Геометрія клинка дозволяє зручно працювати по дереву, коли потрібно акуратно підстругати або вирізати невелику стрімкість.

Заводське заточування – на трієчку. Зведення в 1,2 у рікасо і 1,4 ближче до кінчика, підвод вузький, немає впевненого різу по деревині і незручно для звичайних потреб на стоянці (нарізати кільцями цибулька до шашлику вам не вдасться). Підводи не симетричні, на жаль. Для впевненої та приємної роботи необхідно зводити приблизно 0,7, благо матеріал і твердість клинка це дозволяють.

Клинок забезпечений фліппером та шпеньком, для різних варіантів відкриття ножа. Шпень за замовчуванням - для правші, але можна переставити під ліву руку. За фліппером знаходиться вибірка під палець, що додає величину упору під час роботи.

Додаткові конструктивні дрібниці

Пружини доведення відкриття тут немає, тому, відкриваючи ножа фліппером, потрібно допомогти рухом кисті, після чого клинок виходить і фіксується швидко і з виразним клацанням. На лайнері є фіксатор і, відповідно, посадкове місце під нього на клинку, що запобігає певною мірою мимовільне відкриття ножа. Ніж не розбирав, не можу з упевненістю сказати про точну конструкцію, чи є там кулька в лайнері, чи це просто штампований виступ на ньому.

На обусі та рукояті зроблена ще одна вибірка з насічкою, вже для упору великим пальцем, глибиною 5 та довжиною 30 мм. Вона дозволяє комфортно розташувати палець для додаткового упору. На додаток до великого плавця фліппера все це дає комфорт та впевненість утримання ножа.

Лайнер тугий, фіксує клинок надійно. Але виїмка лайнера, на мою думку, дрібнувата, через це трохи незручно закривати ніж із тугим лайнером. На осьовому гвинті використовуються дві шайби: латунна та фторопластова. Клинок ходить плавно, люфт немає. Але при закритті меч не центрований і затирає правою «щічкою» про внутрішню накладку.

Кліпса кріплення ножа має лише одне посадкове місце – на правій стороні у темлячного отвору. Кріпиться трьома гвинтами крізь накладку в плашку.

Висновок

Як результат, незважаючи на ніжне покриття та відверту недоробку із заточуванням та зведенням клинка, ніж сподобався. Всі фасочки зняті чистенько, плашки, накладки підігнані без проміжків, люфт не спостерігається навіть після активної колки дуба.

У даній ціновій категорії - дуже гарне виконання, якісні матеріали та припасування деталей. Заточення та зведення у фабричних недорогих ножів завжди були слабким місцем.

Спробувавши на наявному камені правити ніж, переконалися в правдивості заявленої твердості: в районі 60 HRC. Після легкої правки заводського задирки та слідів гриндера, покололи і построгали сухостійний дуб, суху ліщину, сосну. При заявлених характеристиках, клинок заточування тримає добре. Але для подальшого використання я рекомендував би поправити заводське зведення.