Місяць тому наші партнери провели масштабне тестування ліхтарів різних брендів. Випробуваними стали як нові, так і існуючі на ринку моделі ліхтарів брендів Fenix, Armytek, Skilhunt, Acebeam та інші. Тестування проводилося з метою наочного порівняння заявлених характеристик ліхтарів з їхніми реальними показниками, щоби при виборі того чи іншого виробу покупець точно знав, що він набуває. Ми вирішили, що вам, як нашим читачам, буде цікаво докладніше дізнатися про результати цього тестування. Героями цього огляду стали налобні ліхтарі двох брендів, які є одними зі світових лідерів з виробництва ліхтарів: Fenix та Armytek.

Ці компанії давно знаходяться на ринку і є прямими конкурентами. Їхні ліхтарі мають великий попит, завдяки високій якості та широкому вибору асортименту, серед якого можна знайти відповідний виріб для будь-яких потреб. Однак, незважаючи на однаково хорошу комплектацію та характеристики, ліхтарі брендів мають деякі відмінності, про які ми розповімо докладніше.

Хід тестів ліхтарів

Fenix ​​HM65R-T Raptor

Fenix ​​HM65R-T Raptor

Почнемо наше порівняння з однією з новинок бренду Fenix, яка є оновленням попередньої моделі Fenix ​​HM65R Raptor. Це вже другий ліхтар Фенікс, який має розділені режими ближнього та далекого освітлення. У порівнянні зі своїм старшим побратимом HM65R-T Raptor має покращений драйвер та додатковий до основного діода CREE XP-G2 S3 світлодіод Luminus SST40 з більш тривалим терміном служби. У ліхтаря також була зменшена яскравість кількох режимів ближнього освітлення для комфортнішого освітлення невеликих приміщень та малих дистанцій.

Ліхтар має три режими далекого освітлення і три режими — ближнього. Максимальна яскравість становить 1300 люменів, а мінімальна – 5 люменів. Ми протестували п'ять із них: 1300, 400, 130, 70 та 5 люменів, щоб наочно показати різницю між різними типами освітлення.

Детальний тест ліхтаря Fenix ​​HM65R-T Raptor можна знайти за посиланням.

Контрольною дистанцією для наших тестів ліхтарів є позначка 70 метрів. Спочатку було зрозуміло, що з освітленням такої дистанції на максимальній потужності у ліхтаря не виникне жодних труднощів, оскільки заявлена ​​виробником дальність освітлення становить 170 метрів. Проте було цікаво перевірити яскравість самого діода. Результат повністю виправдав очікування: світло безперебійне та яскраве, має досить широкий кут і добре підсвічує окремі предмети на дистанції 70 метрів.

Модель має цікаву особливість: навіть якщо потужності в 1300 люменів недостатньо, тобто можливість одночасно активувати відразу два діоди за допомогою двох перемикачів. В результаті можна отримати відразу далекобійне та ближнє освітлення сумарною потужністю 1500 люменів.

Щодо режимів ближнього освітлення, то вони стали ще комфортнішими. Справа в тому, що навіть 8 люменів мінімальної потужності, які були у попередника HM65R Raptor, багатьом було надто багато, наприклад, щоб підсвітити маленький намет. Бренд Fenix ​​прислухався до своїх споживачів та зменшив яскравість двох останніх режимів зі 130 та 8 люменів до 70 та 5 люменів відповідно. На фото наших тестів видно, що такої потужності достатньо для підсвічування відстані до 20 метрів. При цьому освітлення м'яке та не сліпить очі.

Якщо говорити про характеристики корпусу, то тут точно ні до чого причепитися. Корпус з авіаційного алюмінію з анодованим покриттям та стандартом захисту IP68. Під час тривалої роботи на потужних режимах корпус не перегрівається завдяки захисту від перегрівання. Драйвер автоматично знижує яскравість, якщо температура корпусу досягає 65°C, і дозволяє повернутися до використання режиму максимальної яскравості після зниження загальної температури корпусу.

Окремо можна відзначити невелику вагу ліхтаря - 92,6 грам, який несуттєво збільшується з додаванням елементів живлення на вибір: або однієї батареї 18650, або двох акумуляторів CR123A. Разом з еластичним кріпленням, яке має регулятор довжини, модель фіксується на голові і практично не відчутна під час носіння.

За результатами тестів ліхтар Fenix ​​HM65R-T Raptor справив найкраще враження. Порівняно з попередньою моделлю новий налобний ліхтар покращив свій функціонал, що зробило його експлуатацію ще приємнішою. Це хороший варіант за свої гроші практично для будь-яких цілей: на виробництві, для туризму або вирішення повсякденних завдань за умов низького освітлення.

Тест фонаря Fenix HM65R-T Raptor 130 люмен Тест фонаря Fenix HM65R-T Raptor 400 люмен Тест фонаря Fenix HM65R-T Raptor 1300 люмен

Fenix HL18R-T

Fenix HL18R-T

Слідом за новинкою Fenix ​​HM65R-T Raptor асортимент цього бренду поповнився ще одним новим ліхтарем Fenix ​​HL18R-T. Це доопрацьована версія двох моделей ліхтарів 2019 року: Fenix ​​HL18R та Fenix ​​HL18RW. У порівнянні з минулими моделями новий ліхтар має покращену яскравість та ширше кріплення для зручної фіксації на голові. Також нова модель має урізану кількість режимів роботи: п'ять режимів замість семи, що були у ліхтарях минулого покоління. Але виробник компенсував це рішення гарною яскравістю та зручним управлінням.

Як і HM65R-T Raptor, у нової моделі HL18R-T є поділ режимів на дальнє і ближнє освітлення. За це відповідають три вбудовані світлодіоди: один діод Cree XP-G3 S3 для далекобійного освітлення і два діоди Everlight 2835 для ближнього розсіяного світла. Користувачеві доступні такі режими яскравості: 500, 200, 70 та 30 люменів, а також спеціальний режим стробоскопа з яскравістю 4 люмена. Ми протестували три з них: далекобійне освітлення яскравістю 500 та 30 люменам.

Докладний тест ліхтаря Fenix ​​HL18R-T можна знайти за посиланням.

Заявлена ​​виробником максимальна дистанція освітлення сягає 82 метри. Звичайно, це менше, ніж у того ж HM65R-T Raptor, проте такий ліхтар має свої переваги, і він на "відмінно" справляється зі своїм завданням ліхтаря для трейлраннінгу. Модель має дуже великий кут світлового променя та яскраве світіння, що покрило дистанцію 70 метрів. На мінімальному режимі ліхтар показав м'яке освітлення дистанції в межах 10-12 метрів - відмінний варіант, якщо потрібно підсвітити дорогу під ногами або внутрішній простір невеликого приміщення або намету і при цьому не засліпити інших людей.

Керування ліхтарем здійснюється за допомогою двох кнопок керування. Також є можливість блокування моделі у вимкненому стані, яку можна активувати за допомогою натискання однієї із двох кнопок керування ліхтарем.

Як і потрібно від налобного ліхтаря для спорту, HL18R-T має маленькі розміри (68,5*45*39,5 мм) та легку вагу (всього 63,2 г разом із кріпленням на голову). Таких показників вдалося досягти завдяки поєднанню авіаційного алюмінію та міцного пластику, з яких виготовлений корпус ліхтаря та тримач на кріпленні. Джерелом живлення служить рідний акумулятор ARB-LP1300, але як альтернативу можна використовувати 3 батареї типу AAA.

Узагальнюючи враження від другої новинки Fenix, можна сказати, що оновлення серії налобників бренду повністю вдалося. Поліпшена яскравість і якість світіння разом з гарною функціональністю роблять ліхтар універсальною моделлю не тільки для спортсменів, але й просто для любителів активного відпочинку.

Тест фонаря Fenix HM65R-T Raptor 30 люмен Тест фонаря Fenix HM65R-T Raptor 200 люмен Тест фонаря Fenix HM65R-T Raptor 500 люмен

Armytek Wizard WR Magnet Cree XP-L

Armytek Wizard WR

Слідом за брендом Fenix ​​канадці теж вирішили освіжити свій асортимент налобних ліхтарів новою моделлю Armytek Wizard WR. Від ліхтарів минулого покоління ця модель відрізняється оновленими світлодіодами у кількість чотирьох штук, збільшеною яскравістю та зменшеною швидкістю заряджання акумулятора, що здійснюється за допомогою магнітного USB-кабелю. Велика кількість діодів пояснюється наявністю кількох кольорів освітлення: білого та червоного. При чому яскравість другого знаходиться на гідному рівні - 250 люменів.

Ліхтар має десять режимів роботи - по п'ять режимів яскравості на кожен колір освітлення. Максимальна заявлена ​​яскравість складає 1300 люменів. Ми перевірили три найзатребуваніші режими білого діода: 1000, 350 та 3 люмена.

Тест ліхтаря Armytek Wizard WR можна знайти за посиланням .

На яскравості 1000 люменів ліхтар продемонстрував яскраве освітлення, яке здатне без проблем висвітлити окремі предмети на відстані 40-50 метрів. Яскравість 350 люменів показала м'який пучок світла із дистанцією до 30 метрів. Він підійде для підсвічування як внутрішнього приміщення, так і відкритого простору. Те саме стосується і освітлення з яскравістю 3 люмени.

Управління яскравістю та перемикання режимів здійснюється за допомогою натискання однієї кнопки. Потрібно натиснути один раз, щоб змінити яскравість, і двічі для зміни кольору освітлення. Як і більшість сучасних ліхтарів, Armytek Wizard WR має захист від перегрівання корпусу та індикатор заряду батареї, який сповістить користувача, якщо акумулятор вимагає заряджання. До речі, про зарядку — модель живиться від одного акумулятора 18650, який можна заряджати за допомогою фірмового кабелю USB, не витягуючи його з корпусу. Досить зручне рішення, якщо знаходишся на природі далеко від цивілізації.

У плані фізичних параметрів модель має стандартний набір: алюмінієвий корпус, вологозахист на рівні IP68, вага - 65 г без урахування акумулятора. З урахуванням наявності білого та червоного кольорів освітлення цей налобний ліхтар може стати гарним супутником для рибалок та мисливців, яким потрібне надійне джерело освітлення з різними режимами яскравості, щоб не відлякати диких тварин та не залучати комах.

Тест фонаря Armytek Wizard WR Raptor 3 люмен Тест фонаря Armytek Wizard WR Raptor 350 люмен Тест фонаря Armytek Wizard WR Raptor 1000 люмен

Висновки

Нові моделі налобних ліхтарів Fenix ​​та Armytek отримали низку цікавих оновлень порівняно зі своїми попередниками. Коригування кількості режимів, покращена яскравість та доповнення новими деталями для комфортного використання. При цьому особливо виділився на фоні новачків ліхтар Fenix ​​HM65R-T Raptor, який має найоптимальніший набір яскравостей та надійну конструкцію під будь-які цілі експлуатації. Для отримання більш детальної інформації про тести цієї моделі і не тільки ви можете відвідати нашу сторінку тестів ліхтарів, де ви знайдете результати тестів ліхтарів від різних виробників.