Якщо довго носити з собою кишеньковий ніж, йому можна знайти безліч незвичайних застосувань, де впоратися голими руками практично неможливо. Відкривання пляшок та консервних банок, використання як імпровізована лопата та штопор – цей список нестандартних варіантів застосування різального інструмента можна продовжувати до нескінченності.

Ми наполегливо не рекомендуємо використовувати інструменти не за прямим призначенням, проте не можна не визнати функціональність, яку демонструють EDC ножі, що обмежується лише фантазією їхніх власників.

Нижче ви знайдете список ТОП 5 моделей, що пропонують найкраще поєднання можливостей, якості збірки та вартості. Адже не дарма вони стали бестселерами у нашому онлайн-магазині Fonarik Україна в 2023 році.

Ganzo G722 – просте вирішення складних завдань

Рейтинг відкриває один з наших найулюбленіших бюджетних ножів, модель G722, яку випускає бренд Ganzo. Він широко представлений на наших віртуальних полицях завдяки балансу між ергономікою, продуктивністю та доступністю, який витримано у всіх інструментах марки. Проте ніж G722 може похвалитися ще й високою зносостійкістю клинка завдяки товщині обуха 4 мм, що ставить його в один ряд з фіксованими аналогами для виживання щодо показників міцності.

Як матеріал леза використана знайома багатьом сталь 440С, найкраща серед марок серії 440 стосовно опірності корозії та тривалості утримання заточування. Руківʼя зі склопластику G10 досягає 120 мм у довжину, тому на ньому вільно розташовуються всі пальці.

Відкривання клинка відбувається плавно, і він щоразу фіксується з характерним клацанням за допомогою замка frame lock.

Не зайвим буде наголосити на кольорі руківʼя інструмента. Модель представлена у трьох відтінках: чорному, зеленому та оранжевому. Але варіант у найбільш яскравому кольорі є найпрактичнішим для використання на природі, оскільки його неможливо втратити у густих заростях.

Матеріал клинка 440С Матеріал руківʼя G10
Довжина клинка 90 мм Довжина руківʼя 120 мм
Повна довжина ножа 210 мм Тип замка Frame lock
Товщина обуха 4 мм Вага 225 г

Firebird F759M – коли малий, але завзятий

Ще одне дітище компанії Ganzo, що випускається торговою маркою Firebird. Більшість інструментів бренду відносяться до виробів преміальної якості, але попри те, що ніж повсякденного носіння F759M явно вибивається на їх тлі через бюджетність, це не заважає йому завойовувати прихильність ножаманів завдяки якості різання та простоті транспортування.

Моделі притаманна головна якість, яка цінується в EDC ножах, – мініатюрність. Клинок завтовшки 2.8 мм ховається в руківʼї, довжина якого становить не більше 100 мм, що разом із кліпсою полегшує носіння конструкції будь-яким зручним способом. Звісно, заради такої компактності власникам широкої долоні доведеться заплющити очі на ергономіку, але від інструмента, заточеного під щоденну експлуатацію, більшого й не потрібно.

Матеріал клинка – та сама сталь 440С, загартована до 58 HRC. Замок back lock з металевим важелем-коромислом у спинці скловолоконного руківʼя забезпечує міцну фіксацію відкритого леза без жодного натяку на люфт.

Приємний бонус – можливість відкривання конструкції однією рукою за допомогою наскрізного отвору у клинку. Він також сприяє зниженню ваги ножа до 67 грамів.

Матеріал клинка 440С Матеріал руківʼя нейлонове скловолокно
Довжина клинка 75 мм Довжина руківʼя 100 мм
Повна довжина ножа 175 мм Тип замка Back lock
Товщина обуха 2.8 мм Вага 67 г

Civivi Mini Praxis – розкіш, доступна кожному

Коли мова йдеться про мініатюрний складаний ніж для повсякденного носіння, не можна пройти осторонь моделі Mini Praxis від бренду Civivi, в якій навіть сама назва натякає на компактні габарити конструкції.

Цей інструмент має менший розмір, ніж Firebird F759M: його повна довжина становить 173 мм, а довжина руківʼя – 96 мм. При цьому лезо все ще досить довге, щоб справлятися з поставленими завданнями.

Матеріали, що використовуються у виробництві, також радують. Інструментальна сталь D2 у клинку надовго зберігає гостроту різальної крайки. І хоча метал належить до напівнержавіючих металів, з цією сталлю не виникає жодних проблем з корозією за умови дотримання простих правил догляду зі зберіганням інструмента в сухому місці. Плашки на руківʼї виконані зі склотекстоліту з нековзною поверхнею, що робить утримання зручним попри мініатюрність.

Важливу роль у Mini Praxis відіграє і дизайн – він простий, але одночасно не позбавлений своєї «родзинки» у вигляді чорного покриття на клинку та кліпсі, яка дозволяє непомітно носити конструкцію в кишені одягу.

Матеріал клинка D2 Матеріал руківʼя G10
Довжина клинка 76 мм Довжина руківʼя 96 мм
Повна довжина ножа 173 мм Тип замка Liner lock
Товщина обуха 2.5 мм Вага 78 г

Ruike P108-SF – класичний ніж у нестандартному оформленні

В останні роки практично жоден рейтинг «найкращі EDC ножі» не обходиться без продукції Ruike. Це пояснюється стрімким розвитком компанії, в якої виходить вдало комбінувати нові ідеї з запірним механізмами та матеріалами, що вже зарекомендували себе в роботі та ефективності. Один з яскравих представників еталонного ножа на кожен день – P108-SF, небезпечно близький до досконалості, що робить його інструментом «must have» для поціновувачів кишенькових складнів.

З урахуванням повністю металевої конструкції завдовжки 210 мм, ніж є дуже легким. Водночас тонкий клинок з гострим кінчиком демонструє розширений функціонал: він зручний у виконанні не тільки різальних, а й колючих робіт, а товщина обуха 3.1 мм гарантує стійкість ножа до деформування під час високих навантажень.

Лезо з нержавіючої сталі Sandvik 14C28N пройшло кріогенну обробку, що підвищує твердість металу до ±59 HRC і покращує його корозійну та ударну стійкість. Хоча руківʼя і виготовлене зі сталі 3Cr14N, його зручно утримувати рукою завдяки довжині, що дорівнює 120 мм, та металевому фліперу, який у відкритому інструменті виконує роль захисної гарди.

Звичайно, P108-SF не можна назвати бюджетним, але любителі ножів знають, що з урахуванням характеристик матеріалів та замка frame lock із блокатором beta plus, ціна на неї повністю виправдана. А завдяки візуальній складовій, якою безперечно володіє ця модель, її можна купити в тому числі на подарунок.

Матеріал клинка 14C28N Матеріал руківʼя 3Cr14N
Довжина клинка 88 мм Довжина руківʼя 120 мм
Повна довжина ножа 210 мм Тип замка Frame lock
Товщина обуха 3.1 мм Вага 130 г

Ruike P801-SB – поєднання ефективності та стилю

І куди ж без бестселера Ruike, суцільнометалевого P801-SB, який є одним з найбільш вражаючих ножів з точки зору співвідношення вартості та якості.

Модель оснащена класичним клинком drop point завтовшки 3.1 мм зі сталі Sandvik 14C28N з чорним покриттям, яке робить метал невразливим для корозії та інтенсивних навантажень. Руківʼя зі сталі 3Cr14 має зручну підпальцеву виїмку, що не дає руці зісковзнути на лезо під час експлуатації.

Безперечною перевагою інструмента є його швидкість відкривання завдяки системі на кульковальниках. Зробити це можна декількома способами: натисканням на двосторонній шпеник або сталевий плавець, після чого лезо миттєво розкривається та фіксується запірною пластиною замка frame lock.

Носити ніж можна як у сумці, так і на одязі. Кліпса дозволяє практично повністю сховати інструмент у кишені, а вага 120 грамів робить конструкцію невідчутною під час транспортування.

Матеріал клинка 14C28N Матеріал руківʼя 3Cr14
Довжина клинка 86 мм Довжина руківʼя 114 мм
Повна довжина ножа 200 мм Тип замка Frame lock
Товщина обуха 3.1 мм Вага 120 г