За законом Мерфі акумулятори розряджаються у найвідповідальніший момент. Ви намагаєтесь увімкнути ліхтар, але індикатор рівня заряду блимає червоним, або натискаєте на пульт від телевізора, сидячи на улюбленому дивані, але нічого не відбувається. Знайомо? Тоді у нас є рішення, яке дозволить забути про ці проблеми, як страшний сон, і це портативний зарядний пристрій XTAR.

Існують сотні портативних пристроїв для заряджання, тому навіть володіючи базовою інформацією про них, вибір відповідного варіанта може викликати складнощі. Що купити? Універсальний пристрій або спеціальну модель для заряджання акумуляторів одного типорозміру? З дисплеєм або без нього? В який бік ви не схилялися б, на вашому шляху обов'язково виникне бренд XTAR, що випускає різнопланові аксесуари для заряджання NI-NH, NiCd та Li-ION акумуляторів.

Чи заслуговує він на увагу? Безумовно! І про причини ми розповімо в нашому огляді.

Трохи про бренд XTAR

Свій шлях компанія XTAR розпочала у 2006 році, тому її не можна назвати новачком на ринку. З самого початку бренд поставив перед собою високу планку, запустивши у продаж продукцію різного типу:

  • елементи живлення, зокрема батареї AAA та AA;
  • світлодіодні освітлювальні пристрої, серед яких можна знайти не тільки налобні або EDC моделі, а й спеціалізований ліхтар для дайвінгу;
  • зарядні пристрої.

Саме у виробництві товарів з останньої категорії компанії вдалося зробити найбільший прорив, записавши на свій рахунок низку досягнень:

  • перші пристрої із застосуванням методу заряджання реальним постійним струмом і постійною напругою;
  • перший зарядний пристрій з активацією глибоко розряджених акумуляторів (0 В);
  • перший зарядний пристрій з 4 гніздами, що забезпечує стабільний струм заряджання 1 А на кожне гніздо;
  • перший зарядний пристрій, який підходить для всіх типів Li-ion акумуляторів, навіть варіанти 4.35 В;
  • перший універсальний зарядний пристрій з РК-дисплеєм, здатний розпізнавати та заряджати Li-ion та Ni-Mh акумулятори.

Це неповний перелік заслуг бренду XTAR, що в сукупності з такими функціями як захист від перезаряджання, зворотної полярності та короткого замикання, які є за замовчуванням у всіх пристроях, робить продукцію компанії однією з найпередовіших на ринку.

Огляд зарядних пристроїв XTAR — який вибрати?

Перед тим, як купити в Україні зарядний пристрій XTAR, ми пропонуємо ознайомитися з найцікавішими моделями, кожна з яких може похвалитися інноваційними та корисними рішеннями.

Зарядний пристрій XTAR BC8

Це один із рекордсменів асортименту бренду, в даному випадку в кількості незалежних слотів. У моделі BC8 їх цілих 8, в які можна встановлювати акумулятори Ni-Mh (1.2 В) та фірмові Li-ion акумулятори типу АА / ААА (1.5 В).

На відміну від звичайних пристроїв для заряджання без інтелектуальної системи, які часто визначають перелічені елементи живлення як глибоко розряджені або навпаки, повністю заряджені акумулятори, ця модель з точністю визначає тип встановленого акумулятора (Li-ion / Ni-Mh), запобігаючи його виходу з ладу.

Пристрій комплектується USB кабелем Type-C. Після встановлення батареї в слот кольоровий індикатор спалахує червоним, що сигналізує про початок зарядного процесу. Струм заряджання становить 0.5 А, а температура елемента живлення під час підзаряджання знаходиться в діапазоні ±30°C.

Приємний бонус — дизайн корпусу з наскрізним отвором, що не лише знижує вагу моделі до 118 грамів, але й полегшує виймання батареї з відсіку.

Кількість слотів 8 Розмір 153 x 76 x 28 мм
Сумісні акумулятори Li-ion, Ni-Mh Вага 118 г
Вхідна напруга 5 В – 2 А / 9 В – 2 А Тип зарядного порту USB Type-C

Зарядний пристрій XTAR MC1

Модель MC1 важить всього 24 грами і є найменшою в асортименті, тому її зручно носити з собою, щоб заряджати акумулятори під час заміського відпочинку, походу, подорожі автомобілем або велосипедом.

Попри компактність, пристрій має завидну функціональність, дозволяючи заряджати акумулятори різних типорозмірів — від 10440 до 26650. Для цього достатньо зрушити металевий повзунок (min: 31 мм, max: 72 мм), адаптувавши його під габарити наявного елемента живлення.

Інтерфейс відрізняється мінімалістичністю: тут є тільки кольоровий світлодіод, який горить червоним під час заряджання акумулятора, а після закінчення зарядного процесу змінює колір на зелений. Якщо наявність РК-дисплея — одна з ключових потреб, можна розглянути вдосконалену версію цього пристрою, модель Xtar MC1 Plus, яка до того ж демонструє більш високий струм заряджання.

Живлення здійснюється через порт Micro-USB, і виробник завбачливо оснастив комплект сумісним кабелем (5 В), який можна під'єднувати до мережевого адаптера, повербанку, персонального комп'ютера та навіть сонячної батареї.

Кількість слотів 1 Розмір 92 х 27 х 26 мм
Сумісні акумулятори Li-ion Вага 24 г
Вхідна напруга 5 В - 1 А Тип зарядного порту Micro-USB

Зарядний пристрій XTAR VC2

Модель VC2 — це перший зарядний пристрій від XTAR, в якому поєднуються дві особливості: живлення від Micro-USB та вбудований РК-дисплей, що відображає рівень напруги, зарядного струму та ємності елемента живлення (мАгод) у вигляді невеликих тахометрів.

Тут передбачено 2 підпружинені слоти для заряджання літієвих IMR-акумуляторів типорозмірів від 1440 до 26650. У моделі застосовується триетапний метод заряджання TC-CC-CV, що забезпечує швидке заповнення ємності елемента живлення без шкоди для його терміну служби. Максимальний зарядний струм досягає 0.5 А (500 мА) на один акумулятор. Пристрій самостійно встановлює рівень струму, що залежить від вхідної потужності.

Навіть якщо напруга в акумуляторі наближена до позначки 0 Вт, пристрій може «оживити» його за допомогою функції, яка називається «м'який старт». Суть опції проста: щоб не надавати критичних навантажень на батарею, VC2 починає заряджання за допомогою низького струму (±350 мАгод), поступово підвищуючи його до еталонного 500 мАгод.

Після закінчення процесу заряджання на дисплеї з'являється відповідний напис, і екран починає блимати кожні 10 секунд. У випадку, якщо акумулятор розряджений настільки, що не здатний знову накопичувати заряд, пристрій розпізнає це впродовж 10 хвилин після підключення до мережі та вимикається.

Кількість слотів 2 Розмір 131 х 66 х 33 мм
Сумісні акумулятори Li-ion Вага 109 г
Вхідна напруга 5 В – 1 А Тип зарядного порту Micro-USB

Зарядний пристрій XTAR PB2 C

Ціна на XTAR PB2 C відрізняється доступністю, водночас пристрій оснащений двома портами: вхідний USB Type-C та стандартний USB вихід для підзаряджання сторонніх пристроїв, що перетворює аксесуар на міні Power Bank вагою всього 55 грамів.

Модель має у своєму розпорядженні пару слотів під Li-ion акумулятори формфактора 18650 і гарантує безпечне заряджання елементів живлення завдяки шестиступеневому захисту, включаючи захист від перенапруги та перезаряджання, а також зводячи до нуля ризик виникнення «ефекту пам'яті».

Загальний зарядний струм досягає 2 А, а при одночасному заряджанні кількох батарей становить по 1 А на кожен слот. Якщо напруга падає нижче позначки в 4 В, заряджання відновлюється, підтримуючи кількість заряду на максимально можливому рівні. Відстежувати заряджання можна по чотирьох індикаторах на передній панелі, кожен з яких відображає 25% загальної ємності батареї.

У виробництві корпусу використано міцний пластик. Незвичайним дизайнерським рішенням є додавання магнітної кришки, яка запобігає випадковому випаданню елементів живлення зі слотів під час підзаряджання, а також захищає конструкцію від засмічень під час транспортування.

Кількість слотів 2 Розмір 110 x 51 x 24.3 мм
Сумісні акумулятори Li-ion 18650 Вага 55 г
Вхідна напруга 5 В – 2.1 А Тип зарядного порту USB Type-C

Зарядний пристрій XTAR VC4 Plus

Стосовно дизайну, пристрій VC4 Plus нагадує інші моделі Xtar з 4 відсіками, наприклад, зарядний пристрій XTAR XP4. Однак відмінності криються в LCD-дисплеї та функціоналі. Тепер користувач має можливість самостійно вибирати швидкість заряджання: 3 А, 2 А, 1 А, 500 мА або 250 мА. Вся інформація відображається на екрані з чотирма тахометрами, по одному на кожен слот.

Аксесуар сумісний з більшістю типів елементів живлення Li-ion, Ni-Mh та Ni-Cd, у тому числі 10440 й навіть 32650. Він підтримує технологію QC 3.0 із максимальним струмом заряджання до 3 А (або 1 А на кожен слот). Безпека також знаходиться на висоті: тут і захист від перезаряджання та перенапруги, від короткого замикання та зворотної полярності.

Під час встановлення батарейки в слот здійснюється її діагностика для виявлення несправностей. Процесор контролює заряджання «від» і «до», автоматично перериваючи подачу струму після досягнення повного заряду та відновлюючи його, коли напруга в акумуляторі опускається нижче 3.9 В, тому акумулятори можна сміливо залишати на заряджання впродовж ночі та не перейматися за їх термін служби.

Кількість слотів 4 Розмір 156 x 115.5 x 35 мм
Сумісні акумулятори Li-ion
Ni-Cd
Ni-Mh
Вага 240 г
Вхідна напруга 5 В – 2.1 А Тип зарядного порту USB Type-C