У 2021 році компанії Morakniv виповнюється 130 років. Також рік ознаменувався 30-річчям легендарної моделі Mora 2000, яку багато хто вже гідно оцінив і полюбив. До цих двох ювілеїв компанія випустила лімітовану версію цього ножа. На клинку Mora 2000 (S) Anniversary Edition творці нанесли пам'ятне гравіювання з роками "1891 - 2021". Цей ніж – бажаний предмет колекціонерів з усього світу. Він – втілення легендарного минулого шведської компанії.


Історія компанії Morakniv

Початок виробничого шляху “Mora of Sweden” йде у далеке минуле. Одного разу Фрост-Ерік Ерсон, через чотири роки роботи лісорубом у Північній Америці, повернувся до свого рідного села Остнор (неподалік міста Мура у Швеції). Тут їм було засновано завод із виробництва дерев'яних саней.

Матеріали, що залишалися в процесі виробництва, використовувалися для створення ножів з метою внутрішнього користування працівниками заводської майстерні. Спочатку виробництво було розпочато, щоб раціонально використовувати ресурси, що залишаються. Проте ідея виявилася досить успішною: протягом 100 років ножі компанії підкорили Швецію, а потім весь світ. Головна їхня перевага полягала (і полягає до цього дня) в тому, що при низькій вартості, ножі мали відмінні якісні характеристики. На той момент компанія називалася "Frost Knivfabrik".

Ще більше позиція “Frost Knivfabrik” зміцнилася у 2005 році, коли вона об'єдналася із давніми конкурентами “Eriksson & Mattssons Knivfabrik” (на ринку з 1912 р.). Саме так виникло підприємство з великими потужностями та конвеєрним виробництвом під назвою Morakniv. Тепер три майстри-засновники могли поєднати свої найкращі знання та досвід про ножову справу задля виготовлення ще більш практичних та надійних ножів, а також розширити асортимент.


Деякі ножі тих часів не знято з виробництва. Наприклад, модель Classic все ще виготовляється компанією. Клинок має скандинавську геометрію зі спусками в нуль, матеріал - надійна вуглецева сталь твердістю близько 59-60 HRC. Вона добре тримає заточення, міцна і довговічна. Рукоятка у ножа – дерево, яке використовується компанією століттями. Найдорожчий варіант класики з дерев'яною ручкою – модель Original. У створенні її клинка використовується більш дорога і складна у виготовленні сталь, що ламінує.

Поява ножа Mora 2000

Однак повернемося до ювілейного Mora 2000, історія якого йде у 1990-ті роки. Тоді норвезький мисливець захотів універсальний ніж, який справлявся з багатьма завданнями, що виникають на полюванні. Щоб їм можна було і хліб нарізати, і масло|мастило| на нього намазати, а також обточити гілку, виконати іншу грубішу роботу.

Так, випущений у 1991 році Mora 2000 вирізнявся надійністю та багатофункціональністю. Його полюбили у всьому світі, особливо туристи, мисливці та рибалки. Серед відданих користувачів цієї моделі – збройні сили Швеції, у тому числі через камуфляжний колір ручки, який ідеально поєднувався з формою шведських солдатів. Для туристів була випущена також варіація помітнішої яскравої помаранчевої рукояті, щоб ніж можна було легко знайти в траві, наметі і т.д.

Щодо ювілейної моделі – ручка виконана в чорному кольорі, а на клинку є напис із пам'ятними роками. Загалом інших відмінностей немає. Такий самий надійний, багатофункціональний та практичний ніж для різних груп користувачів – мисливців, туристів, виживальників, активних людей. Він простий у догляді та практичний у використанні. Міцна шведська сталь, пряме заточення зі спусками в нуль, обух 2,5 мм. Лімітована версія буде випущена лише у 2021 році.