Повсякденне спорядження активної людини включає ряд аксесуарів для вирішення різних завдань, але найнедоціннішим є діодний ліхтарик. Багато користувачів сумніваються у доцільності покупки ліхтаря, адже у кишені завжди є смартфон, що надає аналогічну функцію. Тоді навіщо витрачатись?

Незважаючи на сучасність технологій, смартфон не може запропонувати користувачеві таке ж яскраве освітлення, як спеціалізований освітлювальний пристрій. Потужність вбудованого в телефон світлодіода буде в десятки разів меншою, а область використання вкрай обмежена. Навіть за наявності ємного акумулятора тривалість роботи освітлення на смартфоні відчутно нижче, більшість моделей оснащені корпусом, який беззахисний перед вологою і падіннями з висоти.

З огляду на різноманітність ситуацій, які можуть виникнути вдома та у подорожі, ліхтар залишається незамінною частиною колекції EDC-інструментів для допомоги у побуті, під час активного відпочинку чи вирішення робочих моментів. Надійність, функціональність, довгий термін служби та суттєва економія грошей – все перераховане здатне надати ліхтар на світлодіодах.

Про фактори, які впливають на його популярність, розповімо в нашому огляді.

Розмаїття режимів роботи

Експлуатація ліхтарика не обмежується межами у вигляді чотирьох стін будинку: він ефективно підсвічує простори різної площі незалежно від умов. Зробити видимою дорогу під ногами під час пересування нічним містом, висвітлити внутрішній намет перед відходом до сну, підсвітити шлях під час катання на велосипеді і не тільки – для цього ліхтар запрограмований на різні режими роботи, від ефекту нічника до високопотужного променя з підвищеною дальністю.

Переключення між режимами здійснюється за допомогою натискання кнопки управління, тому достатньо мати в спорядженні один освітлювальний пристрій, щоб бути готовим до будь-якої непередбаченої ситуації. Залежно від моделі ліхтар може мати від двох і більше режимів (на скільки вистачить можливостей і фантазії у виробника). У цьому плані показовим є асортимент Fenix, що включає налобні ліхтарі, компактні ліхтарики-брелоки, дальнобійні ручні та підствольні вироби і навіть варіанти освітлення для дайвінгу.

Не завжди є потреба в придбанні дорогого пристрою з великим набором яскравостей. Важливо визначитися, в яких ситуаціях планується використання нової покупки:

  • У міських умовах (вигул собаки, вечірня прогулянка, пізнє повернення додому), коли за спиною немає рюкзака і не хочеться довго носити тяжкості в руці, оптимально вибрати мініатюрний ліхтарик Fenix E16. Він забезпечує базовим набором світла для ближньої та середньої дистанції та передбачає кріплення на пояс або зв'язку ключів.
  • Спортсмену необхідний не лише яскравий, але й зручний виріб. В ідеалі воно має звільнити руки для занять спортом. Тому оптимальний варіант - налобник Fenix HM60R з восьми режимів світла та еластичним налобним кріпленням. Це також актуально для рибалок: нема рації постійно перекладати з долоні в долоню ручну модель, коли можна надіти ліхтар на лоб і звільнити руки для комфортної нічної риболовлі.
  • Для військових та мисливців краще звернути увагу на варіанти з підвищеною потужністю та функціональністю, що передбачають не лише стандартне освітлення білого/жовтого відтінків, але й кольорове світло, як у Fenix TK26R. Червоний промінь зберігає нічний зір і робить людину менш помітною, ніж при активації білого світла. Зелений дозволяє ефективно зчитувати інформацію з карт у непроглядній темряві і не лякає диких тварин. При цьому користувачеві залишаються доступними звичайні режими.

Деякі моделі передбачають спеціальний режим стробоскопа для подачі сигналів про допомогу.

Підвищена яскравість

Жодна лампа розжарювання не може порівнятися за потужністю променя зі світлодіодом – спробуйте знайти аналог Fenix LR80R яскравістю 18 тисяч люмен та далекобійністю 1130 метрів. Звичайно, виріб не можна назвати портативним, оскільки він відноситься до спеціалізованих пошукових пристроїв, але користувач може знайти інші, компактніші варіанти з не менш вражаючим яскравістю світлом.

LED ліхтар настільки ефективний, тому що він випромінює світло за допомогою електролюмінесценції - процесу, в якому для генерації світлового променя задіяні напівпровідники. Передбачені в конструкції радіатори запобігають перегріву внутрішньої плати, перегорянню та виходу діода з ладу, так як на високих потужностях ліхтарик незмінно буде нагріватися. При цьому середній термін служби світлодіода становить 50 тисяч годин світіння або 68 місяців – відчутна економія на покупці одного світлодіодного пристрою замість регулярної заміни вже застарілих типів освітлювальних приладів.

Надійність

Так само, як ніж повинен різати в будь-якій ситуації, так і ліхтар повинен світити, незважаючи на обставини. Електроніка особливо схильна до впливу перепадів температур, з чим неминуче доводиться стикатися під час використання на свіжому повітрі.

Звичайна лампа вибухає при роботі в умовах низької температури повітря, але світлодіодний ліхтар витримує випробування градусами і зберігає працездатність та ефективність у зимовий холод і літню спеку – чергова перевага LED-пристроїв. Деякі вироби, як Fenix PD40 V2.0, навіть витримують заморозку і здатні працювати в колишньому режимі без негативних наслідків для діодів.

Особливо потрібно торкнутися теми захищеності внутрішніх елементів від механічного впливу, тому що користувач точно не хоче витратити більше грошей на ліхтар із якісним світлодіодом, коли електроніка не захищена належним чином. Довговічність конструкції сучасної продукції забезпечується за рахунок ударостійкого корпусу. Оптимальний матеріал – авіаційний алюміній, який витримує падіння з висоти та викликає приємні тактильні відчуття під час торкання. Дизайн продуманий до дрібниць: герметичність забезпечує високий клас захисту від попадання вологи всередину корпусу, а кожен дрібний елемент доданий для забезпечення користувача максимально зручним і ефективним світлом.

Підіб'ємо підсумки

При виборі відповідного ліхтаря користувач відштовхується від кількох факторів:

  • можливості пристрою;
  • надійність/зносостійкість;
  • вартість.

Вироби з вбудованими світлодіодами виграють за всіма перерахованими параметрами, пропонуючи ультрапотужне освітлення, розширений функціонал з можливістю доповнення дрібними аксесуарами у вигляді світлофільтрів, виносних кнопок та іншого, та відчутну економію коштів за рахунок тривалого терміну служби світлодіодів.

Якщо ви шукаєте, де купити світлодіодний ліхтар для побутових та професійних цілей, актуальний асортимент аксесуарів зібраний у нашому онлайн- магазині Fonarik.ua. Тактичні моделі, кишенькові EDC-варіанти, підствольні вироби з вузьким та далекобійним променем та навіть ліхтарики для підводного плавання можна знайти у нашій колекції світлодіодних ліхтарів Fenix.