Джерело вогню необхідне в будь-якому поході. Адже без нього просто неможливо приготувати гарячу їжу, а їсти протягом тривалого часу сухпайком — зовсім не найкраще для здоров'я рішення. Проте розпалити багаття — один із головних туристичних символів, який далеко не завжди є можливим. У такому разі використовується пальник. За типом палива цей прилад може бути декількох різних видів і одним з найбільш практичних варіантів є мультипаливний пальник.

Найзвичайніше джерело тепла і світла в поході, що давно використовується, — це багаття. Але його буває складно розвести при поганій погоді з сильними поривами вітру або дощем. Крім того, мандрівники нерідко забираються до місць, де дров зовсім немає: у тундру, вкриті снігами гори, кам'янисті пустелі. От і доводиться шукати альтернативні шляхи видобутку та підтримання вогню.

На щастя, з появою примусів проблема стала набагато менш гострою. Згодом же цей пристрій істотно еволюціонував і перетворився на мультипаливний пальник, який і використовується в даний час як аматорами екстремального відпочинку, так і звичайними рибалками чи мисливцями.

Особливості конструкції мультипаливних пальників

Найбільша важлива різниця між моделями пальників з різною конструкцією — це тип з'єднання з паливним відсіком. Ємність з паливом може розташовуватися безпосередньо під форсункою або приєднуватися до неї за допомогою невеликого гнучкого шланга. Перший варіант частіше зустрічається в невеликих за розміром пальниках, другий є досить універсальним. Також необхідно відзначити, що ремонту краще піддаються пальники зі шланговим з'єднанням, хоча їхня конструкція і складніша. Тому у складні та тривалі експедиції беруть саме їх. До таких пальників можна прикручувати балони будь-якої зручної ємності, вони компактні та стійкі, легко розуміються.

Форсунки в більшості якісних моделей робляться знімними, щоб їх у будь-який час можна було прочистити або навіть замінити. Адже будь-яке рідке паливо горить з нагаром, а особливо низькоякісний гас. Тому власники мультипаливних пальників по можливості використовують газ, який є найчистішим паливом. Але в ситуації, коли до місця походу необхідно добиратися літаком і паливо докуповується вже на місці, іноді доводиться задовольнятися доступними варіантами. Тому варто вибирати пальники, в комплекті з якими надаються спеціальні тросики та голки для прочистки або підбирати відповідні аксесуари окремо. Також варто заздалегідь ознайомитися з додатковими можливостями пальника: дізнатися, чи можливе регулювання вогню, механізми прискорення прогріву.

Додаткові аксесуари

Як і практично з будь-яким іншим спорядженням, мультипаливні пальники будуть служити набагато ефективніше, якщо їх використовувати в комплект з додатковими аксесуарами. Так, швидкість закипання зростає за рахунок використання спеціального захисту від вітру. Вона може являти собою збірну огороджувальну стінку з металевих пластин, а в крайньому випадку навіть щільну жерстяну фольгу. Крім того, що така стіна оберігає полум'я пальника від різких поривів вітру, вона ще й екранує тепло у бік казанка з їжею, завдяки чому готування відбувається за досить економного витрати палива.

У наборі з якісним пальником зазвичай є змінні сіточки та чохол для зберігання. Якщо ж ні, їх теж бажано придбати окремо, як і мультиінструмент, який допоможе виконати ремонт у разі такої необхідності.

Догляд за паливним пальником

Як і будь-яке інше обладнання, пальник вимагає певного догляду, що дозволить йому пропрацювати довше, а вам не витрачати зайві гроші на покупку нового спорядження. Тому не зайвим буде дотримуватися деяких правил експлуатації.

За можливості, використовуйте для паливного пальника очищене паливо, яке дає мінімальну кількість нагару. Найкраще — газ, а якщо його немає, спеціальне паливо для пальників, уайт-спірит, високооктановий бензин. Слід пам'ятати, що пальник з рідким паливом рекомендується використовувати тільки на відкритому повітрі, оскільки в наметі це небезпечно через накопичення летючих пар, які можуть спалахнути.

Пальник варто періодично чистити навіть у тому випадку, якщо жодних нарікань на її роботу поки що немає. Розбирати та збирати її потрібно акуратно, щоб не пошкодити різьблення та цілісність сполучного шланга. Хоча б один раз на сезон змащуйте мультипаливний пальник призначеним для цього мастилом.

Підсумок

Мультипаливний пальник — універсальний варіант, який може працювати практично з будь-яким доступним паливом. Саме вона підходить серйозним туристам, які виїжджають у походи часто та далеко.

Вибирати слід якісний перевірений бренд, адже інакше пальник може швидко вийти з ладу або взагалі бути небезпечним.

Навіть найнадійніший пальник вимагає догляду за собою, що дозволить йому працювати довго, безпечно та ефективно.