Сучасні ліхтарі вражають своєю яскравістю, кількістю доступних для них режимів роботи, компактними розмірами. Але іноді у потенційних покупців викликає великі питання формулювання "працює з оригінальним акумулятором", яке зустрічається в їхніх характеристиках. Що ж таке "оригінальний акумулятор" і чи варто побоюватися тих моделей, які рекомендується використовувати саме з такими елементами живлення?

Деяких покупців дійсно бентежить вказівку в характеристиках моделі ліхтаря, що сподобалася, що він працює з оригінальним акумулятором. Чи це означає, що купити його буде непросто? Чи, навпаки, ця опція дає додаткові переваги?

Насамперед, варто сказати, що оригінальність акумуляторів визначається тим, що він випущений тим самим виробником, що й сам ліхтар. Адже багато моделей світлодіодних ліхтарів продаються зовсім без батарейок або акумуляторів, а купувати їх доводиться вже окремо. У цьому випадку користувач самостійно повинен вирішити, якому бренду віддати перевагу та підібрати відповідний формат елементів живлення. Але якщо в інструкції є рекомендації використовувати оригінальний акумулятор, випущений тим же брендом, це означає, що саме він є найбільш сумісним із ліхтарем, підходить для нього абсолютно за всіма параметрами та забезпечить якісну надійну роботу. То чому б не скористатися цією опцією замість того, щоб ризикувати даремно?



Чи завжди потрібно використовувати оригінальні акумулятори?

Як не дивно, не багато виробників ліхтарів також випускають і акумулятори для всіх них. Найчастіше ці суміжні галузі все ж таки розмежовуються і працюють у них зовсім різні бренди. Тим не менш, частина компаній, що спеціалізуються на розробці та продажу ліхтарів, розвиває також і цей напрямок. Причому вони випускають абсолютно стандартні елементи живлення, в якості яких повністю впевнені. Не дивно, що саме їх і рекомендують купувати для хорошої працездатності ліхтарів. Та й для покупців це вигідно. Адже якщо раптом щось піде не так, не дивлячись на офіційну гарантію, то претензії висувати доведеться лише одній компанії і всі негаразди буде набагато простіше вирішити.

Наприклад, компанія Fenix ​​пропонує не тільки різні моделі ліхтарів, але й ємні, надійні акумулятори форматів 18650, 14500, 16340. А бренд Nitecore випускає елементи живлення, що перезаряджаються, 14500, 18650, 16340, 18350, 18490, 26650. Це дуже потужні акумулятори, які можна багаторазово заряджати майже без втрати ємності. Вони створюються їх надійної сировини відповідно до останніх розробок у сфері створення елементів живлення. Звичайно, замість них можна використовувати й інші акумулятори відповідних стандартів, але тільки в тому випадку, якщо як останні користувач повністю впевнений.



Оригінальні формати

Другий різновид оригінальних акумуляторів - це ті, формат яких відрізняється від загальноприйнятих стандартів. Якщо ліхтар працює з одним з таких елементів живлення, замінити його іншим буде дійсно дуже складно. Однак кожен ліхтар, що отримує живлення від оригінального акумулятора, обов'язково продається в комплекті з ним. Більш того, часто акумулятор навіть вбудований у корпус ліхтаря і дістати його взагалі не можна.

У цьому випадку працездатність офнаря залежить від працездатності його акумулятора, зате вдається домогтися набагато більшої компактності приладу та позбавити покупця необхідності використання додаткових пристроїв для зарядки. Природно, великі виробники добре розуміють високий рівень своєї відповідальності і, дбаючи про власну репутацію, укомплектують ліхтарі лише справді якісними та надійними акумуляторами. Наприклад, лобовий ліхтар Fenix ​​HL32R працює з вбудованим літій-полімерним акумулятором ємністю 2000 мАг. Його можна зарядити безпосередньо через порт micro USB, розташований на корпусі ліхтаря. На це потрібно 4 години. Натомість власнику ліхтаря не потрібно купувати жодних додаткових зарядних пристроїв. Наключник Nitecore TIP теж вдалося зробити таким маленьким, але яскравим лише завдяки вбудованому оригінальному акумулятору літій-іонного типу з ємністю 500 мАг. Кемпінгова модель Nitecore LR10 Panda Limited Edition також працює з вбудованим акумулятором. Це літій-іонний елемент живлення на 1200 мАг, який дозволяє ліхтареві світити з яскравістю до 250 люмен.

Використання оригінального аккумулятора може бути виправданим і у випадку особливо потужних ліхтарів. Для підтримки їхньої працездатності енергії звичайних елеменів харчування просто недостатньо. Наприклад, професійний ручний ліхтар Fenix ​​TK65R дає яскравість до 3200 люмен та працює з вбудованим літій-іонним акумулятором на 7,2В при ємності 5000 мАг.


Змінні оригінальні акумулятори

Якщо у покупців все одно залишаються якісь небезпеки щодо вбудованих елементів живлення, можна вибрати фнар зі змінним оригінальним акумулятором Наприклад, за таким принципом влаштований ліхтар Nitecore TM38 Tiny Monster. Він працює з акумуляторним блоком Nitecore NBP68HD, в який інтегровано відразу 8 літій-іонних акумуляторів, з'єднаних в один ланцюг. Блок повністю ізольований від пилу чи води, що підвищує його надійність. В даному випадку, купивши додатковий такий елемент живлення, ліхтар можна використовувати ще довше, не чекаючи на його зарядку, а просто замінивши один блок іншим. З подібними блоками працюють і ліхтарі Nitecore TM11, TM15, TM26, TM36. Для всіх цих моделей підходить фірмовий оригінальний елемент живлення Nitecore NBP68. А для ліхтарів Fenix ​​RC10 та RC15 підійде акумулятор Fenix ​​ARB-L1S.

Всі оригінальні акумулятори дають ліхтарям додаткові переваги через високу яскравість, особливу компактність, можливості зарядки від power-банку та інші. Що стосується моделей з вбудованими елементами живлення, вони розраховані на такий тривалий період експлуатації, що покупцям просто нема про що переживати. А у випадку моделей зі змінними оригінальними акумуляторами можна додатково купити запасний елемент живлення та зробити свій ліхтар ще більш автономним та пристосованим до тривалих подорожей або специфічного професійного використання.