Li-ion акумулятор використовується практично в кожному ліхтарі нового покоління. Його найбільш поширеним типом є 18650-батарейка, візуально нагадує пальчикову, але з напругою 3.7 В.

Сучасний літій-іонний акумулятор пропонує відчутні переваги в порівнянні з акумуляторами минулого покоління:

  • висока віддача струму;
  • широкий діапазон робочих температур, що коливається в межах від -20°С до + 50°С;
  • відсутність " ефекту пам'яті»;
  • кількість робочих циклів, що досягають 1000, що рівноцінно 10 років роботи;
  • мінімальна швидкість саморозряду (за 1 місяць – до 6%, за 1 рік – до 20%).
литий-ионный аккумулятор

Ось чому акумулятор Li-ion повсюдно зустрічається в електроніці різного типу, включаючи ліхтарі Fenix, мобільні телефони, електронні ваги, дрібну побутову техніку та інше.

Однак, незважаючи на переваги акумулятора, що перезаряджається, неправильна експлуатація і догляд здатні знизити ефективність елемента живлення, вдвічі скоротити його термін служби і навіть зробити його небезпечним для здоров'я людини. Ми розповімо про основні правила, які допоможуть вичавити максимум користі з акумулятора і продовжити його роботу.

Забудьте про економію - просто використовуйте Li-ion акумулятор!

Деякі покупці розповідають, що вони бережуть свій акумулятор 18650 і намагаються заряджати його якомога рідше, думаючи, що таким чином зберігається заряд. Але в реальності, якщо батарея не використовується протягом одного місяця і більше, вона починає саморозряджатися. Це означає, що елемент живлення буде працювати вхолосту. Тому ми радимо не відкладати акумулятор на» чорний день " і активно його використовувати.

Відсутній "ефект пам'яті" - немає негативного впливу на ємність

Старі елементи живлення привчили нас, що перед зарядкою необхідно, щоб глибина розряду досягала 0%, а ряд батарей сучасного зразка навпаки чутливі до повного розряду і заряду. Однак при використанні літій-іонних акумуляторів дана проблема відсутня в силу відсутності «ефекту пам'яті». Досить не допускати виключення (розряду до 0%) і заряджати до 85-90%.

Аргумент, що можна продовжити термін служби елемента живлення при частій зарядці не має нічого спільного з реальністю: зарядка на 50% двічі прирівнюється до одного циклу зарядки.

литий-ионный аккумулятор

З обережністю використовуйте батарейку на морозі

Оптимально зберігати Li-Ion акумулятор в сухому місці при температурі близько 20°С.чим вище температура, тим швидше втрачається рівень заряду. При температурі нижче 0°С ємність елемента живлення починає повільно знижуватися. Для використання ліхтарів в зимовий період ми рекомендуємо вибирати моделі, що мають кілька варіантів живлення, включаючи батарейки CR123A, які краще витримують контакт з холодом

Захищені та незахищені акумулятори

У нашому онлайн-магазині Fonarik.ua можна купити фірмові акумулятори Fenix з вбудованим захистом. Це означає, що батарея оснащена мікросхемою, яка гарантує, що джерело живлення не розрядиться занадто сильно і не буде схильний до перевантаження. Таким чином запобігається перегрів і підвищується безпека.

Також існує безліч літій-іонних акумуляторів, в яких захист відсутній. Найчастіше це вироби китайського ринку з ціною нижче середнього. Використання такого акумулятора може призвести до перегріву і вибуху, що не тільки робить непридатним для експлуатації батарею і техніку, але також може загрожувати здоров'ю людини.

Є пошкодження? Викиньте це негайно!

При виявленні вм'ятин, протікання або дивного запаху краще викинути цю батарейку, оскільки дефекти можуть негативно впливати на стан елемента і його здатність коректно функціонувати. Відновити літій-іонний акумулятор неможливо, тому простіше замінити його новим, а пошкоджений віднести в спеціальний пункт прийому батарейок для утилізації.

Термін служби літій-іонних акумуляторів

При правильній експлуатації з дотриманням інструкції час роботи літій-іонного акумулятора перевершує більшість інших типів живлення. Однак його термін служби не нескінченний. Через кілька сотень циклів зарядки ємність акумулятора 18650 поступово зменшується, і в певний момент він перестає тримати заряд. У цьому сенсі цілком логічно, що батарейка, яка використовується і заряджається кожен день, прийде в непридатність швидше, ніж акумулятор, який використовується раз в два тижні і заряджається пару раз на місяць.

Тому ми рекомендуємо стежити за станом акумулятора, не допускати, щоб розряд досягав 0%, і використовувати його виключно за призначенням. В такому випадку елемент прослужить протягом багатьох років і принесе максимальну користь власнику.