Якщо пару десятиліть тому для догляду за інструментами більшості власників ножів доводилося вибирати з мізерного асортименту простих абразивних каменів, то сучасне велика кількість пристроїв здатне змусити розгубитися навіть досвідченого майстра. Але вам не потрібно детально вивчати нюанси кожного пристрою-замість вас це зробили ми і створили короткий екскурс по світу точилок, щоб кожен мав можливість підібрати оптимальне пристосування для заточування ножів, спираючись на власні потреби.

Зміст

  1. Види точильних пристроїв
    1. Точильний камінь
    2. Точильна система
    3. Електрична точилка
    4. Механічна точилка
    5. Хонінгувальний стрижень
  2. Яка точилка для ножів підійде саме вам?
  3. Де в Україні купити точила для ножів?

Види точильних пристроїв

Незважаючи на величезну кількість пристроїв на ринку, їх можна розподілити на п'ять груп:

  • Електричні прилади;
  • Механічні пристрої;
  • Точильні системи;
  • Абразивні камені;
  • Хонінгувальні стрижні.

Хоча головна мета будь Точила однакова і полягає в доведенні гостроти ріжучої кромки до досконалості, кожен тип пристрою робить це по-різному, від чого залежить кількість сил і часу, необхідних в процесі, а також багаж теоретичних знань і досвіду, які потрібні від користувача.

Вибір не може відбуватися довільно, оскільки від цього залежить гострота інструментів і, як наслідок, ваша безпека. Можливо, у вашій колекції є ножі різного типу (габаритів, виду і кута заточування) або потрібно періодично приводити в порядок інші інструменти – в такому випадку переважно мати під рукою кілька різновидів точильних пристроїв для кращого результату.

Нижче ми розглянемо кожен з видів точилок і розберемо їх переваги і недоліки.

Точильний камінь

У професійних кухарів і колекціонерів ножів завжди є набір точильних каменів різної зернистості для поетапної заточування клинків. Подібний набір можна скласти самому або придбати вже готовий, головне – наявність не менше двох брусків зернистістю 80-400 грит і 600-2000 грит. Перший призначений для обдирних робіт в разі сильного зносу леза, а другий забезпечує щадне заточування і прибирає з металу сліди грубої обробки під час виконання першого етапу. Доповнити комплект можна третім каменем зернистістю 3000-5000 грит для дбайливого доведення ріжучої кромки.

Точильний камінь потрібно встановити на спеціальну нековзну підставку або на рівну поверхню, підклавши рушник. Деякі камені потрібно попередньо змочувати на 2-5 хвилин. Потім необхідно утримувати ніж під певним кутом і планомірно проводити інструментом у напрямку до себе, періодично змінюючи боку до тих пір, поки лезо не стане гострим.

Це здається простим, але новачок миттєво стикається з низкою труднощів:

  1. Потрібно знати кут заточування свого ножа і вміти його витримувати;
  2. Потрібно правильно розраховувати силу тиску на клинок;
  3. Необхідна гострота леза варіюється в залежності від типу ножа, що також треба вміти визначати.

Все перераховане вище вимагає багатого досвіду і терпіння, тому незважаючи на ефективність, камені для заточування ножів – варіант не для кожного.

Перевага

  • найвища ефективність серед всіх типів точилок;
  • великий вибір варіантів з можливістю підібрати необхідне під свої потреби;
  • доступна ціна.

Недостатки

  • потрібен великий досвід у догляді за клинками;
  • тривалий процес заточування.

Точильна система

Професійний верстат для заточування ножів є улюбленцем ножеманів, які отримують задоволення від процесу догляду за своїми інструментами. Система налаштовується користувачем шляхом установки основи, підбору відповідного абразиву і визначення кута. Перевагою системи над простим абразивом є той факт, що користувачеві не потрібно витримувати кут самостійно – замість нього це роблять спеціальні пластини, які дозволяють повністю сконцентруватися на процесі заточування леза.

Більшість моделей оснащені простими зажимами, що фіксують інструмент в одному положенні для точності обробки ріжучої кромки. Але в деяких конструкціях передбачений поворотний механізм, щоб позбавити користувача від необхідності знімати клинок з затискачів і перевертати його вручну. Даний аспект не впливає на якість заточування, але відчутно скорочує тривалість всього процесу, який може затягнутися до півгодини. Це один з головних недоліків професійних верстатів нарівні з довгим часом освоєння принципів роботи пристрою, що може не підійти для використання на кухні, де, як правило, потрібно заточити кухонний ніж з максимально швидкою швидкістю.

Цікаво, що даний пристрій можна сконструювати самостійно. Точилка для ножів своїми руками здатна працювати як з класичними ножами з прямою заточкою, так і іншими типами інструментів для використання в саду.

Перевага

  • висока ефективність заточування;
  • можливість покрокового виставлення кута заточування;
  • не пошкоджує метал і продовжує термін служби інструменту.

Недостатки

  • трудомісткий процес заточування.

Електрична точилка

Це інноваційний і найпростіший метод заточування, що не вимагає досвіду, сил і багато часу. Модель може мати один або кілька слотів і бути запрограмована на ряд програм, які відповідають за різні етапи заточування. Активація відбувається шляхом натискання однієї кнопки управління, після чого точилка сама робить всю роботу – потрібно тільки вставити інструмент в певний слот.

Серце Точила-потужний мотор. Він обертає вбудований абразивний ремінь з певною швидкістю, яка залежить від обраного режиму. Корпус виготовлений з ударостійких матеріалів: це, найчастіше, пластик, але зустрічається і алюміній. Розміри корпусу мінімальні, тому точилку можна зберігати в кухонному ящику або встановити на стільниці для швидкого доступу під час готування.

Залежно від моделі електрична точилка для ножів може працювати з клинками японського, Європейського типів, з прямою, серрейторной заточуванням або з усім перерахованим одночасно. Під час вибору варто заздалегідь визначитися з діапазоном інструментів, які будуть заточуватися на пристрої, і уважно вивчати характеристики кожного виробу.

Але заради зручності користувачеві доведеться поступитися парою інших аспектів:

  1. В силу відсутності точного регулювання процесу заточування електрична точилка знімає велику кількість стали з клинка.
  2. Як будь-яка сучасна електроніка, подібний прилад має цінник вище середнього.

Перший фактор особливо критичний, якщо у вашому арсеналі є дорогі ножі. Тому краще не зловживати використанням електричної Точила або застосовувати її разом з клинками, які простіше замінити в разі зносу.

Перевага

  • просте управління;
  • максимальна швидкість заточування;
  • стильний дизайн.

Недостатки

  • скорочення терміну служби інструментів;
  • висока вартість.

Механічна точилка

Механічна модель-Ручна альтернатива електричним приладам, яка коштує дешевше і не вимагає так багато часу для заточування леза, як у випадку з професійними системами. Аксесуар має два і більше слотів, за якими потрібно проводити клинок для заточування ріжучої кромки. На відміну від електричного аналога, така точилка дає користувачеві більше контролю над процесом, хоча функціонал вкрай обмежений встановленими кутами. Він може бути один (15 або 20 градусів) або поєднувати обидва з них.

Під час заточування на механічній Точила користувачеві потрібно застосовувати досить багато сили, тому виробники доповнюють конструкцію широкої рукояткою для упору другою рукою. Розмір корпусу максимально компактний з урахуванням зручності виробу, тому це ідеальний помічник на домашній і дачній кухні.

Перевага

  • просте управління;
  • зручна конструкція;
  • доступна вартість.

Недостатки

  • обмежений вибір кутів заточування;
  • потрібна невелика кількість фізичної сили.

Хонінгувальний стрижень

Який би якісний і щадний процес заточування не обіцяв виробник, краще не застосовувати точило занадто часто. Для цих цілей рекомендується вдаватися до використання хонинговального стрижня або мусата. На відміну від Точила, мусат не точить і не знімає шар металу з клинка, а дбайливо вирівнює ріжучу кромку. У більшості випадків цього достатньо для повернення ефективності різу, крім того мусат продовжує термін служби інструменту.

Хонінгувальний стрижень можна застосовувати хоч кожен раз перед приготуванням, в той час як використовувати точилку оптимально не частіше 2-3 разів на рік. Особливих знань для експлуатації також не потрібно: встановіть мусат перпендикулярно столу і по черзі проведіть по ньому клинком з обох сторін, не забуваючи витримувати потрібний кут.

Єдина слабка сторона мусата криється в його ламкості. Це стосується стрижнів з кераміки, які при падінні можуть тріснути і прийти в непридатність (стрижні, в основі яких сталь і алмаз мають більш високу міцність). Тому зберігати такий аксесуар варто в окремому ящику і подалі від інших металевих інструментів і столових приладів, здатних пошкодити крихкий матеріал.

Перевага

  • проста і зрозуміла обробка клинка;
  • збільшення терміну служби заточуваного інструменту;
  • доступна вартість.

Недостатки

  • вразливий перед утворенням відколів при неправильному застосуванні і зберіганні.

Яка точилка для ножів підійде саме вам?

Відповідний для вас тип точильного пристрою залежить від ваших потреб і досвіду використання точилок. Якщо зібрати всі характеристики воєдино і коротко їх підсумувати, можна зробити наступні висновки.

Якщо Ви:

  • прихильник традицій і на всі руки майстер-купуйте точильний камінь;
  • цінуйте досконалість і насолоджуєтеся процесом додання тупому лезу бритвеної гостроти-зверніть увагу на Точильні верстати;
  • хочете результат тут і зараз, не володієте глибокими знаннями в особливостях заточування ножів, Ваш вибір – електрична точилка;
  • у пошуку компромісу між простотою і ефективністю заточування-придивіться в колекцію механічну точилку;
  • турбуєтеся за свої інструменти і хочете продовжити їм життя, оптимальний варіант – хонінгувальний стрижень.

Де в Україні купити точила для ножів?

Кращі точильні пристрої зібрані в одному місці – в онлайн-магазині Fonarik.ua. У нас ви знайдете продукцію Lansky, Work Sharp, Ganzo та інших провідних брендів за найнижчою ціною і з офіційною гарантією, щоб ваші ножі радували гостротою якомога довше.