Точилка - це незамінний предмет, якщо у Вас є ніж. Яким би не був кут заточування, сталь та інтенсивність роботи ножем, рано чи пізно лезо затупиться і його доведеться заточити, щоб повернути колишні якості.


Є безліч точилок для ножів. Зараз же поговоримо про 2-х сторонній алмазний бруск з двома поверхнями різної зернистості - . GANZO G506.

Продається брусок у блістері. Ціна його дуже гуманна і натомість інших найіменитіших фірм. На упаковці інформація представлена російською та англійською мовами.

Конструктивно брусок схожий на ніж «метелик»: складна конструкція, де брусок в транспортному положенні захований між рукоятками. Рукоятки виконані із пластику: не особливо товстого, але якщо без фанатизму, то розчавити його в руках буде важко. Колір ручок - яскраво-жовтогарячий, що зменшує ризик забути або втратити точилку. За габаритами - 125х30х16 мм у складеному вигляді та 288 мм у довжину у розкритому вигляді. У складеному вигляді GANZO G506 не більше ніж, так що багато місця не займає, а важить лише 62 грами.

Ручки закріплені саморізами. Спочатку вони були не дуже добре затягнуті. Яких засувок або фіксаторів відкритого/закритого положення немає. Хіба що виступ на одній із рукояток, який не дає ручкам зміщуватися, коли вони затиснуті в руці.

Сама робоча поверхня має 2 типи зернистості: 360 і 600 одиниць. На зернистості 360 можна провести грубе (чорнове) заточування, а потім на зернистості 600 - виконати більш акуратне. Підстава, на якій закріплені точильні поверхні, пластикова.

Оскільки це ручна точилка, то бажано мати навичку роботи з нею, щоб дотримуватися обраного кута заточування. Звичайно ж, бажано точити «по мокрому», тобто капнути на точильний камінь води, щоб знятий точилкою метал менше забивав точильну поверхню.

У роботі точилка мені сподобалася. Її довжини цілком вистачає для спокійної проводки та заточування клинка 8-12 см, а якщо наловчитися, то і більшої довжини, щоб за один прохід захоплювати всю ріжучу кромку.

«Прогалини» на точильному камені такі, що вода на них затримується і при заточенні немає необхідності її повторно додавати.

Особисто мені в роботі така точила сподобалася набагато більше, ніж звичайний брусочок-муссат.

З мінусів я б назвав тільки те, що спочатку пластик рукояток здається надто тонким, але оскільки на нього немає великого силового навантаження, то цієї міцності достатньо. Враховуючи ціну та 2 види зернистості, цей точильний інструмент цілком можна рекомендувати до покупки.

Купити точилку Ganzo G506 в Україні