Супереки про те, яка конструкція ліхтарів краща: з фіксованим або змінним фокусуванням світла, не вщухають серед любителів активного відпочинку та поціновувачів якісного портативного освітлення. І ті, й інші знаходять переваги в кожній з них. Компанія Fenix ​​досі випускала лише ліхтарі з фіксованим фокусом. Тепер же покупцям вже доступна перша модель з нової серії — Fenix ​​FD40. Ширину променя цього ліхтаря можна вільно змінювати в межах 40-78°.


Примітно, що працює ліхтар на двох типах акумуляторів: 18650 і 26650. Це досить незвичайне рішення, тому що більшість ліхтарів Fenix, що працюють на 18650 акумуляторах, також підтримують формат батарейок CR1. Але в даному випадку цей тип елементів живлення працює за умови використання перехідника. А діаметр батарейного відсіку — більший і розрахований на формат 26650. Тривалість роботи Fenix ​​FD40 з фірмовим акумулятором ARB-L4-4800 коливається від двох з половиною годин у турборежимі, до 308 годин у режимі Eco з мінімальною яскравістю. Звичайно, ці показники залежать від ємності та якості елемента живлення, про що виробники також попереджають, рекомендуючи використовувати саме фірмові акумулятори.

А тепер про найцікавіше в даній моделі - регулювання фокусу. Для FD40 ця характеристика може змінюватися в діапазоні від 7,5 ° з радіальним засвіченням 40 °, до 78 °. Разом із шириною променя змінюється і дальність освітлення – від 65 до 300 метрів. Навіщо потрібна ця функція? Можливість кожного користувача змінювати фокусування вручну дозволяє значно розширити область використання ліхтаря. Одна й та сама модель тепер підходить і для кемпінгу, де не так важливо світити на кілька сотень метрів уперед, але бажано мати широку освітлену область, і для пошуків чи руху по туристичному маршруту. Адже при необхідності виявити предмети на відстані 200-300 метрів, користувачеві достатньо лише звузити промінь, завдяки чому він зможе досягти цієї позначки за дальністю. Регулювання фокусу відбувається вже звичним способом прокручування головної частини ліхтаря навколо своєї осі. Поворот ліворуч робить промінь ширшим, а праворуч — звужує його.

Тепер можна вже точно говорити, що компанія Fenix ​​кожному користувачеві надає той ліхтар, який йому необхідний. Модель Fenix ​​FD40 відкрила нову серію — з можливістю вручну регулювати фокусну відстань променя. Це означає, що, маючи в кишені один невеликий ліхтар, ви легко освітите і далекий простір, і прилеглу територію.

Основу оптики ліхтаря FD40 становить діод Cree XP-L HI. Це новий надяскравий світлодіод, який один надає до 1000 люмен світла. Його працездатність відповідає найвищим стандартам, яких дотримується компанія Cree. Цей діод здатний прослужити 50 тисяч годин та працює у шести різних режимах, серед яких і стробоскоп.

Зручності використання ліхтаря Fenix ​​FD40 сприяє тому, що ним легко керувати. На корпусі ліхтаря знаходиться лише одна кнопка, винесена на бічну поверхню ближче до голови. До речі, її можна заблокувати, якщо тримати натиснутою понад три секунди. Ця функція точно порадує туристів чи рибалок, які ліхтар переносять у рюкзаку. Таким чином, акумулятор не сяде через випадково увімкнений у дорозі ліхтар.

Отже, сфера використання ліхтаря дуже широка: від щоденного застосування або поїздок на дачу, до туристичних походів, охорони території або проведення пошуків. Більше того, у корпусі є різьблення для кріплення ліхтаря на штатив. А невеликі розміри дозволяють постійно тримати Fenix ​​FD40 при собі та використовувати його у кожній ситуації, коли виникає потреба у додатковому освітленні.

Купити ліхтар Fenix ​​FD40 в Україні