Люмен — це одиниця для зміни світлового потоку, яка обов'язково вказується на характеристики ліхтарів. Тому здавалося б очевидно, що чим більше люмен, тим ліхтар краще. Однак виявляється, що між цими твердженнями не завжди простежується лінійний зв'язок. Чому так, ми спробуємо розібратися сьогодні.

Яскравість важлива для всіх без винятку ліхтарів, але цей фактор далеко не єдиний серед тих, що впливають на загальні характеристики освітлення та те, наскільки зручно буде використовувати обрану модель на практиці. Наприклад, необов'язково ліхтар на 500 люмен світитиме далі, ніж той, межа якого — 250 люмен. Тому твердження деяких користувачів ліхтарів про те, що для певних цілей достатньо тієї чи іншої кількості люмен, можна вважати голослівним. Після розгляду інших характеристик, ви переконаєтеся, що люмени вирішують не все.

По-перше, виробники вказують максимально доступне для своїх ліхтарів значення яскравості. Якщо модель не обладнана спеціальним драйвером, який стабілізує напругу в батарейках або вбудованому акумуляторі, то з падінням рівня заряду буде поступово знижуватися і яскравість. А тому на практиці кількість люмен для того світлового потоку, що використовується, буде нижчою від заявленого. Ліхтарі, обладнані відповідним драйвером, продовжуватимуть світити із заявленою яскравістю доти, поки для цього вистачатиме заряд елементів живлення. Але зверніть увагу, що коштують вони дорожче за звичайні.

По-друге, крім люмен велике значення має форма променя, ширина його бічного засвітлення, фокусна відстань променя, особливості центрального пучка світла. Добре сфокусований промінь світитиме набагато далі, ніж розсіяний. Тому власник першого ліхтаря цілком може заявити, що його модель яскравіша і краща. Однак сфокусований промінь набагато менш зручний, якщо необхідно освітлення території на ближній або навіть середній дистанції. Він вихоплюватиме з темряви лише невеликий сегмент, залишаючи решту ділянки неосвітленим. Обов'язково звертайте увагу на характеристики фокусування та бічного засвічення.

Вузконаправлені промені ефективні для тактичних ліхтарів. Вони дозволяють чітко підсвічувати ціль та орієнтовані на великі дистанції. При цьому немає марного розпилення світлового потоку, який і не ефективний, і небажаний з точки зору маскування мисливця на місцевості. Але навіть мисливських ліхтарів велике значення має кожна конкретна ситуація. Адже прицілюватися доводиться зовсім не завжди до об'єктів, що знаходяться дуже далеко, а надто яскравий потік світла на ближню мету, може бути надлишковим і просто залити її світлом настільки, що мисливець навіть не побачить, де межі цієї мети. Тут допоможе вибір ліхтарів із декількома режимами яскравості.

В той же час, ліхтарі з широким кутом освітлення, м'якою бічною засвіткою та плавним переходом до неї від центрального пучка, дозволяють отримати набагато природніше освітлення на ближніх дистанціях. Вони зручні, наприклад, для туризму, оскільки дозволяють зручніше орієнтуватися у просторі та знімають додаткове навантаження з очей. І навіть у цьому випадку буде дуже добре, якщо для відкритої місцевості та всередині намету ви зможете використовувати різні режими яскравості.

Отже, вибираючи для себе ліхтар, дивіться не тільки на те, якій яскравості світло він дає, але та звертайте увагу на більш детальні характеристики світлового потоку для цієї конкретної моделі. Таким чином, ви зможете підібрати модель, роботою якої будете справді задоволені. Правильно підібраний ліхтар стане запорукою того, що ви не витратите гроші даремно на незатребувану яскравість або незручні вам характеристики променя.