Більшість завдань, з якими стикаються військові, пов'язані з загрозою життю та здоров'ю, тому до спеціального тактичного спорядження входять не лише шолом, бронежилет та модифікації для зброї, а й низка дрібних аксесуарів, включаючи тактичні окуляри. На відміну від повсякденних окулярів, спеціалізовані моделі не лише запобігають негативному впливу ультрафіолету на очі: вони розроблені за спеціальними технологіями, які допомагають підвищити гостроту зору, а також захищають обличчя від пилу та твердих частинок, що летять у людину на великих швидкостях.

Wiley X – американський бренд, який спеціалізується на виробництві тактичного спорядження, у тому числі балістичних кулярів для армії. У моделях використані різні поляризаційні лінзи з полікарбонату. Це міцний полімер, який складається з декількох шарів пластику і гарантує безпеку очам відповідно до військових стандартів Mil-Spec.

Окуляри Wiley X відрізняються конструкцією та формою, що впливає на їх сферу використання. У нашому огляді ми розберемось у характеристиках моделей та розповімо про їх особливості.

Зміст

  1. Типи захисних окулярів
  2. MIL-SPEC та ANSI – відмінності стандартів
  3. Огляд захисних окулярів Wiley X
    1. Wiley X Saber Advanced
    2. Wiley X Vapor
    3. Wiley X Spear
  4. Де придбати тактичне спорядження?

Типи захисних окулярів

Будь-які окуляри, які відповідають певним стандартам безпеки, можна віднести до типу захисних аксесуарів. Однак це не означає, що всі вони підходять для використання військовими та представниками силових структур. Щоб розуміти різницю між захисними окулярами різних виробників і розбиратися у специфіці аксесуарів від бренду Willey X, необхідно коротко пройтися по типам існуючих окулярів та їх відмінним рисам.

Існує чотири основні типи захисних окулярів: стрілецькі, балістичні, тактичні та протиосколкові. Багато хто ототожнює дані типи, але це помилковий підхід, оскільки моделі відрізняються не тільки в плані дизайну, а й у своїх можливостях.

  • Стрілецькі – захисні аксесуари, що використовуються страйкболістами, мисливцями, спортсменами, а також представниками служб правопорядку під час стрільби на полігоні чи стрільбищі під час навчань. Стрілецькі моделі забезпечують базовий захист очей від прямих сонячних променів, пороху, уламків дробу та інших непередбачених факторів, які можуть завдати серйозної шкоди органам зору. Такі моделі мають непогану міцність для виконання завдань середньої складності, проте малоефективні в екстремальних умовах.
  • Балістичні – моделі відкритого типу, які проходять тестування за балістичними стандартами удароміцності, що перевершують за вимогами стандарти ANSI. Окуляри можуть мати кардинально різний дизайн, тому деякі моделі навіть можна носити у повсякденності, проте конструкція обов'язково включає полікарбонатні лінзи завтовшки 2-2.5 міліметрів, які вставлені у міцну оправу з можливістю розсіювання ударної сили. Дані аксесуари проходять жорсткіше тестування, після чого їм присвоюється конкретний стандарт відповідності. Вони входять в обов'язкове тактичне спорядження для виживання і підходять для представників будь-яких військ, навіть якщо вони не знаходяться на лінії вогню.
  • Тактичні – аксесуари із закритою конструкцією, в яких зазначено відповідність балістичним стандартам безпеки. Подібні моделі не носяться на постійній основі та застосовуються лише під час тактичних операцій. Їхня особливість – щільне прилягання до обличчя завдяки спеціальній підкладці та еластичній резинці, яка кріпиться в області потилиці. Це спеціалізовані варіанти, які закривають більшу частину обличчя та відповідають високим вимогам військових стандартів.
  • Протиосколкові – велика категорія, що включає як окуляри, так і маски. Вони захищають верхню частину обличчя від металевих уламків, які летять із великою швидкістю. Раніше протиосколковими аксесуарами вважалися лише громіздкі маски, але зараз до них доцільно відносити сучасні балістичні та тактичні окуляри з високими показниками удароміцності.

Говорячи про окуляри Wiley X, компанія позиціонує їх як балістичні аксесуари для захисту очей від ультрафіолету, пилу та металевих частинок. Однак ряд моделей успішно поєднують у собі якості тактичних та протиосколкових окулярів завдяки відповідності найвищим стандартам міцності.

MIL-SPEC та ANSI – відмінності стандартів

Раніше ми вже згадували, що тактичні окуляри Wiley X відповідають найвищому стандарту захисту Mil-Spec, проте зрозуміти його переваги можна лише у порівнянні зі стандартом ANSI.

Окуляри не можуть називатися захисними, якщо вони не відповідають міжнародним стандартам безпеки. Наприклад, ANSI Z87.1 – окуляри сертифіковані за цим стандартом забезпечують захист від низки факторів:

  • тупі удари;
  • пил та краплі води;
  • дрібні частинки металу;
  • радіація.

Головною особливістю, яка відрізняє повсякденні аксесуари від спеціалізованих окулярів, що відповідають стандарту ANSI Z87.1, є стійкість до ударів. Такі моделі здатні захистити очі від дрібних металевих частинок, що летять на швидкості до 270 м/с. Цього цілком достатньо для носіння у промислових цілях, проте за межами контрольованого робочого місця цього показника не вистачить, щоб захистити зір людини в екстремальних умовах, особливо на полі бою.

Якщо потрібна допомога у захисті очей на максимально можливому рівні, варто вибирати окуляри, які відповідають одному зі стандартів Mil-Spec. Вимоги за стандартом Mil-Spec (Military Specification) є одними із найсуворіших, тому демонструють високий рівень якості продукції.

Система Mil-Spec включає декілька стандартів:

  • MIL-PRF-31013: окуляри витримують влучення снаряда 0.15 калібру на швидкості близько 720 км/год.
  • MIL-DTL-43511D: окуляри витримують влучення снаряда 0.22 калібру на швидкості до 665 км/год.
  • MIL-PRF-32432: окуляри відкритої конструкції витримують пряме влучення снаряда 0.15 калібру на швидкості до 720 км/год; окуляри закритої конструкції витримують пряме влучення снарядів 0.22 калібру на швидкості 615 км/год.

Порівняння ANSI та Mil-Spec досить складне, оскільки під час тестування застосовуються снаряди різного типу та різні швидкості польоту. Однак достатньо розуміти, що досягти відповідності стандартам Mil-Spec майже у 6 разів важче порівняно з ANSI, що демонструє найвищий рівень надійності окулярів від компанії Wiley X.

Огляд захисних окулярів Wiley X

Асортимент окулярів Wiley X представлений великою кількістю моделей, призначених для різних областей використання.

Окрема увага приділяється спеціалізованим аксесуарам для військових – у нашому онлайн-магазині Fonarik.ua представлено низку таких виробів, здатних витримувати максимальні навантаження у польових умовах.

Wiley X Saber Advanced

Модель Saber Advanced – захисні окуляри преміум-класу. Вони сконструйовані для військовослужбовців та представників силових структур. Основу конструкції складає ударостійка оправа з гнучкими дужками для носа, що забезпечують щільну посадку.

Окуляри поставляються зі змінними, полікарбонатними лінзами Selenite із оптичною прозорістю за стандартом ANSI Z87.1. Лінзи протестовані відповідно до балістичного стандарту MIL-PRF-32432 і захищають очі від уламків, що летять зі швидкістю до 720 км/год.

Модель випускається у кількох варіантах, які відрізняються кольором лінз. Відтінок полікарбонату залежить від умов використання:

  • Димчаста (сіра) лінза є оптимальною для використання при яскравому освітленні. Вона знижує кількість відблисків до мінімуму, запобігає появі відчуття втомлюваності в очах та гарантує сприйняття кольору без спотворення;
  • Коричнева лінза забезпечує чіткість зображення під час носіння у сонячну погоду. Відтінок дозволяє покращити контрастність, сприйняття глибини кольорів, а також ефективно блокує синє світло;
  • Червона лінза зменшує навантаження на зір, підвищує контрастність і дозволяє швидше ідентифікувати віддалені цілі у сніжну погоду, а також в умовах середнього та малого освітлення;
  • Жовта лінза підходить для використання в умовах низького освітлення. Вона покращує чіткість та підвищує гостроту зору у похмуру та туманну погоду.

Особливості моделі:

  • Покриття лінз T-shell для захисту полімеру від подряпин;
  • 100% захист від ультрафіолетового випромінювання UVA, UVB та UVC;
  • Стійкість перед попаданням снарядів діаметром 3.8 міліметрів, що летять на швидкості до 720 км/год;
  • Низький профіль, який дозволяє носити окуляри в комбінації із ПНБ.

Wiley X Vapor

Окуляри Wiley X Vapor – надміцна балістична модель, яка гарантує зручну посадку за рахунок нейлонових дужок для носа та адаптивної оправи із закругленими кінцями.

В окулярах також використовуються полікарбонатні лінзи Selenite, що не б'ються. Однак, на відміну від попередньої моделі, крім захисного покриття T-shell на лінзах є спеціальне покриття Anti-fog, яке запобігає їх запотіванню в умовах підвищеної вологості повітря та перепадів температури.

Завдяки оптичній прозорості відповідно до ANSI Z87.1 та удароміцності за стандартом MIL-PRF-32432 лінзи не спотворюють кольори та витримують удари частинок діаметром 3.8 та 5.56 міліметрів, випущених зі швидкістю до 720 та 612 км/год відповідно.

Особливості моделі:

  • Покриття T-shell, яке запобігає появі подряпин на полікарбонаті;
  • Покриття Anti-fog для запобігання запотіванню лінз;
  • 100% захист від ультрафіолету UVA, UVB та UVC із довжиною хвилі до 400 нм;
  • Телескопічні дужки із можливістю регулювання;
  • Сертифікація за стандартами ANSI Z87.1 та MIL-PRF-32432;
  • Низький профіль для носіння з ПНБ.

Wiley X Spear

Модель Wiley X Spear відноситься до окулярів-масок закритого типу, які щільно прилягають до обличчя завдяки еластичному ремінцю та знімному ущільненню Facial Cavity. Воно гарантує надійну фіксацію аксесуара на обличчі під час активного руху і запобігає проникненню дрібних забруднень у простір між обличчям та окулярами.

Незважаючи на візуальну масивність, загальна вага виробу становить 39 грамів. Полікарбонатні лінзи Selenite протестовані відповідно до балістичного стандарту MIL-PRF-32432A і мають оптичну прозорість за стандартом ANSI Z87.1. Подвійне покриття лінз за технологіями T-Shell і Foil робить матеріал несприйнятливим до появи потертостей та запотівання при температурних коливаннях.

Особливості моделі:

  • Захисне покриття T-shell від подряпин;
  • Покриття Foil для запобігання запотіванню лінз;
  • 100% захист від ультрафіолетового випромінювання UVC, UVB та UVA;
  • Прокладка Facial Cavity для захисту очей від пилу, вітру та периферійного світла;
  • Напівжорстка дужка з регульованим еластичним оголов'ям;
  • Сертифікація за стандартами ANSI Z87.1 та MIL-PRF-32432;
  • Сумісність із ПНБ.

Де придбати тактичне спорядження?

Замовити тактичне екіпірування для військових можна у нашому онлайн-магазині Fonarik.ua – одного з найбільших дистриб'юторів в Україні, який займається продажем товарів від провідних виробників спеціалізованого спорядження для туристичних та військових цілей.

У нашому асортименті представлена лише оригінальна продукція бренду Wiley X із офіційною гарантією за найдоступнішою ціною на ринку.