До пневматичної зброї відносять пристрої, в яких снаряд вилітає за допомогою газу під тиском. Пневматика може спричинити серйозні каліцтва, та й вражаюча здатність її досить велика. Однак питання про те, чи вважати зброєю пневмат є дискусійним. З одного боку, - пневматика небезпечна, з іншого боку, - вона все ж таки не така повноцінна, як той же вогнепальний.


У судових справах зброєю прийнято вважати предмет, який:

Навігація:

  • Міф №1 пневматика не є зброєю як такою;
  • Міф №2 оскільки пневматика це зброя, купити, зберігати та носити її можна лише з ліцензією
  • Міф №3 пневматику можна придбати навіть дітям.
  • Міф №4 пневматична зброя калібром 4,5 міліметра не є рушницею, і в сейфі її не потрібно зберігати.
  • Міф №5 пневматика – відмінний засіб для полювання на качок.
  • Міф №6 пневматику не можна використовувати для самозахисту. Це забороняється.
  • Міф №7 з пневматики можна стріляти коли завгодно і де заманеться.
  • Поради

Пневматика цілком відповідає цим критеріям. А зброя – зовсім не той товар, який ви можете купувати вільно та легко. Втім, в Україні не на всі види пневматики потрібний обов'язковий дозвіл. Тема зброї, зокрема, пневматичної, оточена масою домислів та міфів – як купувати, як використовувати, законно чи ні. Давайте ж розглянемо найпоширеніші помилки з приводу пневматики.

Насамперед: в Україні немає єдиного закону щодо зброї. Звичайну людину, далеку від теми озброєння, цей факт може здивувати. Але все ж таки реальність така, що майже за 30 років незалежності держави подібне зведення правил не прийнято. Верховна рада розглядає аж сім законодавчих проектів, які претендують на затвердження. Один із них навіть пройшов друге читання, але, на жаль, так і не втілився у життя.

Саме тому ви не знайдете чіткого визначення поняття «зброя» в жодному з діючих підзаконних актів. Але судові органи влади, як було написано вище, виходять із цього становища, та успішно вирішують справи, де зброя фігурує. Насправді юристи змушені використовувати кілька розрізнених нормативних актів, черпаючи звідти крихти інформації.

А саме їм доступні:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. №576;
  • Наказ МВС України №622 від 21.08.1998 «Інструкція про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної та холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними сну несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів»;
  • КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення), стаття 174 «Стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і не відведених для цього місцях або з порушенням встановленого порядку»;
  • Кримінальний кодекс України.

Будучи інтернет-магазином, ми не можемо надавати клієнтам докладну та професійну юридичну консультацію. Однак, коли йдеться про пневматику, як правило, покупцеві немає потреби вникати в такі тонкощі. Відкрита юридична практика дає можливість впевнено передбачати розвиток подій у кожному конкретному випадку. Ця стаття потрібна для отримання загальних відомостей і освіти в питаннях пневматичної зброї. Ми наводимо інформацію як розвінчання помилок або, навпаки, докази, щоб вам було зрозуміліше.

Міф №1: пневматика не є зброєю як такою. Якщо вона знаходиться у вільному продажу, значить, це лише іграшка.

Ні, і ще раз ні. Ви вже знаєте, що чіткого визначення поняття немає. Але все ж таки фахівці виходять з такого трактування: «зброєю є предмети, спеціально виготовлені або здатні вражати живу мету, не маючи іншого виробничого чи господарсько-побутового призначення». Тому і пневматика, стріляючи металевими кулями, також легко під цю категорію потрапляє. А ось чи можуть зброєю вважатися приводи для ігор airsoft та маркери для paintball? Ні, оскільки призначення їх – не поразка мети чи заподіяння шкоди.

Міф №2: оскільки пневматика це зброя, купити, зберігати та носити її можна лише з ліцензією.

Зовсім не обов'язково! У Положенні Кабміну №576 від 12 жовтня 1992 р. «Про дозвільну систему» ​​говориться:

«До предметів, матеріалів і речовин [...], на які поширюється дозвільна система, належать: вогнепальне оружня [...], бойові припаси до нього, холодне оружня, (арбалети, охотничі ножі тощо), пневматична зброя калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду, пристрої вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначені патроні [...]».

Таким чином, якщо калібр кулі менший за 4,5 міліметра, а швидкість вильоту не досягає 100 м/с, вам не потрібно спеціальної ліцензії. У випадку, коли один параметр не співпадає, все одно можна обходитися без дозволу. Так звану зброю під патрон Флобера також можна придбати вільно, без обмежень. Пересилання поштою також здійснюється. Зазначимо, що практично рідко коли кулі великих калібрів мають швидкість вильоту менше 100 м/с. Зазвичай швидкість залежить від габаритів кулі: велика за розмірами куля летить швидше за меншу. Тому прийнято, що ліцензія не потрібна для зброї калібром до 4,5 міліметра. Все, що більше, підлягає купівлі лише за наявності дозвільних документів.

Міф № 3: пневматику можна придбати навіть дітям.

Пневматика відноситься до зброї, нехай і не з такою значною вражаючою здатністю. Отже, її придбання – справа серйозна, відповідальна, і дозволено громадянам лише з певного віку. Інструкція МВС №622 від 21.08.1998 у пункті 12 («Придбання, зберігання та перевезення мисливської вогнепальної нарізної та гладкоствольної зброї, бойових припасів, пневматичної та холодної зброї громадянами») гласить таке:

«Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 червня 1992р. N 2471-12 "Про право власності на окремі види майна", правом купівлі мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, а мисливської нарізної зброї – 25-річного віку, на холодну та пневматичну зброю – 18-річного віку ».

Міф №4: пневматична зброя калібром 4,5 міліметра не є рушницею, і в сейфі її зберігати не потрібно. Можна носити та возити у зарядженому вигляді.

Неоднозначно. З одного боку, пневматика не підлягає ліцензуванню. Проте, відповідно до Інструкції МВС №622 від 21.08.1998 р., вона також потребує дотримання правил зберігання та експлуатації.

От що на цю тему говориться нормативний документ: «Зброя, боєприпаси до неї, що належать громадянам, мають зберігатися за місцем їх постійного проживання або в місцях тимчасового перебування власників (у дачних будинках тощо) в період проживання, в металевих ящиках, сейфи, спеціально виготовлені для зберігання зброї. При цьому зброя має бути в розрядженому стані.

Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність. У разі наявності трьох і більше одиниць вогнепальної, пневматичної зброї, арбалетів приміщення (будинок, квартира тощо) або сейф (шафи) для її зберігання повинні бути обладнані охоронною сигналізацією, автономною або з виведенням на ПЦН органів внутрішніх дел».

При цьому КУпАП не містить у собі заходів покарання внаслідок недотримання правил зберігання, носіння та перевезення пневмата, калібр якого не більше 4,5 мм, а швидкість кулі не перевищує 100 м/с. Про це можна почитати у статтях 174, 190-195 цього Кодексу. Тим не менш, ми радимо покупцям відповідально підходити до зберігання пневматики в будинку або квартирі. Це, звичайно, не те саме, як з вогнестрілом, коли інспектор за місцем проживання вас відвідує та контролює – чи все гаразд. Але ви самі повинні бути зацікавлені в тому, щоб ваша зброя не потрапляла до рук тим, хто не має свідомості. Наприклад, їм можуть оволодіти маленькі діти чи особи з психічними розладами. І якщо станеться НП або справжня трагедія, саме ви згодом відповісте за інцидент. Будьте уважні та відповідальні при поводженні зі зброєю!

Зберігання зброї

Зброя, яка підлягає обов'язковому ліцензуванню, повинна зберігатися з дотриманням запобіжних заходів. Для цього власники купують спеціальний ящик або сейф, причому ящик повинен обов'язково закриватися ключем. Про що варто пам'ятати:

  • сейф потрібно закріпити до підлоги та, бажано, до стіни. Це – додаткове страхування у разі можливого проникнення грабіжників. Крім того, надійно закріплений сейф захищений від випадкового падіння;
  • спереду стінка сейфа повинна мати товщину не менше 2 мм, а решта стінок — не менше 1,5 мм;
  • якщо ви володієте більш ніж двома одиницями зброї з ліцензією, потрібно обладнати житло, де воно знаходиться, спеціальною охоронною системою.

Міф № 5: пневматика - відмінний засіб для полювання на качок. А з потужнішими знаряддями можна полювати і на зайців, і на лисиць.

Цілку помилку. Пневматику не можна категорично використовуватиме полювання. Закон України «Про мисливське господарство та полювання» від 22.02.2000 затверджує: «Стаття 20. Заборони щодо здійснення полювання. З метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування забороняється [...] полювання з застосуванням або використанням заборонених знарядь та забороненими способами, а саме [...] та іншої стрілецької зброї...»

Втім, ті, хто дійсно не мислять себе неохоче, можуть для цього зареєструвати свою зброю в дозвільних органах як мисливську пневматичну. Потім обзавестися мисливським квитком, ліцензією, і тільки потім можна полювати. Реальність, звичайно, буває різною, і насправді поки що в нашій країні легально з пневматикою полюють мало хто. Але слід не забувати, що, порушуючи правила, ви стаєте браконьєрами. А це вже не що інше, як стаття 85 КУпАП:

«Стаття 85. Порушення правил використання об'єктів тваринного світу. Порушення правил полювання (полювання без належного на те дозволу, у заборонених місцях, у заборонених годин, забороненими орудами або способами, на заборонених для добування тварин) [...], яке мало наслідком добування, знищення або поранення тварин, тягне за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією рушниць та інших знарядь та засобів вчинення правопорушення».

Також ознайомтесь зі статтею 12 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання».

Стаття 12. «Право на полювання. [...] До полювання прирівнюється: перебування осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових та лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами та іншими оруднями добування звірів і птахів, або з собаками охотничих порід чи ловчими звірами та птицями, або з продукцією полювання [...]; перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-яким зібраним розчехленим стрілецьким оружням».

Ми бачимо, що перевозити гвинтівку у машині потрібно обов'язково у чохлі. В іншому випадку вас можуть зупинити дорожні інспектори і вимагати надання пояснень з цього приводу.

Міф № 6: пневматику не можна використовувати для самозахисту. Це забороняється.

В принципі, немає жодного суворого табу застосування пневматики з метою самооборони. Якщо у вас немає виходу, ви можете, звичайно, користуватися пневматичним зброєю. У ситуації, коли атакують, і є загроза життю, можна теоретично пускати в хід будь-які засоби. Але є й певні нюанси. А саме про це вам розповість стаття 36 Кримінального кодексу України, яку наводимо тут повністю.

Розділ VIII. Обставини, що виключають злочинність діяння. Стаття 36. Необхідна оборона.

  1. Необхідною обороною визнаються дії, вчинені з метою захисту охоронюваних законом прав та інтересів особи, яка захищається, або іншої особи, а також громадських інтересів та інтересів держави від суспільно небезпечного посягання шляхом заподіяння тому, хто посягає, ушкодження, необхідної і достатньої в даної обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання, якщо при цьому не було допущено перевищення між необхідною обороною.
  2. Кожна особа має право на потрібну оборону незалежно від можливості уникнути суспільно небезпечного посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.
  3. Перевищенням між необхідною обороною визнається умислне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту. Перевищення між необхідною обороною тягне кримінальну відповідальність лише у випадках, спеціально передбачених у статтях 118 та 124 цього Кодексу.
  4. Особа не підлягає кримінальної відповідальності, якщо через сильне душевне хвилювання, викликане суспільно небезпечним посяганням, вона не могла оцінити відповідність заподіяної нею шкоди небезпечності посягання чи обстановці захисту.
  5. Не є перевищенням між необхідною обороною і не має наслідком кримінальну відповідальність застосування зброї чи будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб, а також для відвернення протиправного насильницького вторгнення у житло чи інше приміщення, незалежно від тяжкості шкоди, яку причинено тому, хто посягає.

Виходить, що у разі нападу озброєної особи або групи осіб можна застосовувати пневматику для захисту життя, і за це кримінальної відповідальності не передбачено. Інше питання - швидше за все, за подібних обставин користуватися пневматом у вас не вийде. Будь-яка самооборона потрібна у тому, щоб змусити зловмисника припинити свої протиправні дії. Для цього використовують масу засобів, у т.ч., гумові кулі, гумові кийки, балони з газом. Але кулі, якими заряджено пневматичну зброю, завдають певних поразок людині, здатних стати фатальними. І якщо у процесі боротьби при сплесках адреналіну злочинець рани не відчуває, то потім може й «кінці віддати». У будь-якому випадку, це спричинить дуже негативні наслідки вже для самої жертви. Оскільки дії атакованої людини трактуватимуться, як перевищення заходів необхідної оборони. Про це йдеться у статтях 118 («Умисне вбивство при перевищенні між необхідною обороною») та 124 («Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення між необхідною обороною»).

Клієнтам ми рекомендуємо скористатися елементарним газовим балончиком. Повірте, це краще та набагато ефективніше.

Міф № 7: з пневматики можна стріляти будь-коли і де заманеться. Заборонити ніхто не має права, а якщо сусіди звернуться до поліції, то правоохоронці нічого не зроблять.

Знову помилкова думка. У тому ж КУпАП повідомляється, що за стрілянину в недозволеному місці передбачено статтю 174.

«Стаття 174. Стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і не відведених для цього місцях або з порушенням встановленого порядку. Стрільба з вогнепальної або холодної метальної зброї або пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду в населених пунктах і не відведених для цього місцях, а також у відведених місцях з порушенням встановленого порядку – тягне за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї та бойових припасів або без такої».

Начебто якщо калібр кулі менше 4,5 мм, то, як би, можна не хвилюватися. Проте. Насамперед рядові правоохоронці не зобов'язані визначати технічні особливості зброї. Тому, якщо вас застали за стріляниною в недозволеному місці, швидше за все, вам загрожує протокол про адміністративне правопорушення. Гвинтівку візьмуть на експертизу. І все це може скінчитися судом. Другий момент: фраза «...калібру понад 4,5 міліметра і швидкість польоту кулі понад 100 метрів за секунду», на жаль, неоднозначна. Чи це означає, що пневматика калібром 4,5 мм зі швидкістю вильоту кулі 250 м/с теж враховується? На це питання відповісти не можуть чітко навіть профі. Тим більше, у цьому не розуміються рядові працівники МВС. Далі можливі два сценарії розвитку подій. У першому випадку, якщо ви нікому шкоди не завдали, якщо не було інших злочинів, а гвинтівка не фігурувала у скоєнні злочину, вам її швидше за все повернуть. Але є й інший варіант – коли рішення суду буде винесене на користь власника зброї. Звичайно, можна завжди подати апеляцію, і ухвалу суду скасують. Але все це дуже проблематично - набагато простіше спочатку дотримуватися правил поводження з пневматикою.

А тому ознайомтеся з наведеними нижче порадами.

Раніше вже було сказано, що на совісті власника зброї будь-які негативні події, які можливі із цією зброєю. Пам'ятайте про це і зберігайте пневматику в незарядженому та незведеному стані. Оберігайте її від доступу дітей, підлітків, осіб, які не усвідомлюють скоєних дій. Особливо це важливо щодо PCP-гвинтівок, з яких ненароком вистрілити може навіть дошкільник. У нашій країні і так повно нещасних випадків, де фігурує та чи інша зброя. Потрібно вжити всіх заходів, і не посилювати ситуацію. Перевозити пневмат потрібно обов'язково у чохлі, незарядженому та незведеному. Чохол підбирайте нейтральним, щоб не привертати увагу. Про всяк випадок, якщо ви володієте зброєю, завжди носите при собі необхідні для цього документи. А саме: паспорт (інше посвідчення особи), чек про купівлю зброї, паспорт на пневматику, а також витяги з нормативних актів щодо пневмату калібру 4,5 мм. Ці папери допоможуть вам у спілкуванні із правоохоронцями, якщо таке відбудеться.

При спілкуванні з поліцією будьте ввічливими, спокійними, не провокуйте конфлікт. Твердо, але стримано відстоюйте свої права. Не стріляйте зі зброї в населеному пункті, а якщо опинилися на природі, стрілянину рекомендується вести у малолюдному місці. Не слід забиратися на мисливські угіддя, щоб вас там не вважали за браконьєрів. Забезпечте свою гвинтівку саунд-модератором (глушником), щоб нікого не лякати і не турбувати шумом. Також завжди необхідно возити зброю в машині тільки розрядженим і не зведеним.

Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною, і дала відповіді на багато питань, що хвилюють.

*Кодекс України про адміністративні правопорушення.