Пальчикові батареї добре відомі буквально кожному. Їх купують для багатьох приладів, що використовуються повсякденно. Тим не менш, досі не всі знають, що ці елементи живлення бувають різного типу, і тим більше, про відмінності різних батарей і акумуляторів, а також особливості їх вибору. Саме ці питання ми й хочемо прояснити зараз, щоб зрозуміти, які ж елементи живлення АА можна вважати найефективнішими.

Купити елементи живлення та зарядні пристрої

Де використовуються елементи живлення АА?

Батарейки розміру АА розраховані на досить велику ємність, якої достатньо для роботи багатьох побутових приладів та іншої портативної техніки. Це визначило їхню велику популярність у всьому світі. Саме на елементах живлення АА працюють пульти від телевізорів, годинник, кухонні ваги, багато радіокерованих іграшок. Під такий тип акумуляторів розраховані також популярні моделі світлодіодних ліхтарів, фотоапарати, цифрові спалахи тощо.

Довгий час пальчикові батареї залишалися найпопулярнішим видом портативного джерела енергії. Не поспішають вони здавати свої позиції і в наш час, незважаючи на появу нових, ефективніших варіантів. Купити батарейку АА можна буквально у будь-якому куточку світу.

Різновиди пальчикових батарей і акумуляторів

У форматі АА випускаються як батареї, так і акумулятори. Але незважаючи на однаковий розмір, вони можуть відрізнятися за робочими характеристиками. Тому при виборі елементів живлення потрібно обов'язково пам'ятати про те, чи сумісні вони з пристроєм, для якого купуються.

Першими в ужиток увійшли батарейки. Вони можуть використовуватися лише один раз, доки повністю не розрядяться. Перезаряджання жодних батарей не підлягає. Тим не менш, саме вони бувають вигіднішими в деяких ситуаціях. Безперечною перевагою батарейок є їх низький саморозряд. Вони можуть навіть півроку зберігатись повністю заряджені практично без втрат. Перед використанням дозаряджання не потрібне (вона і неможливе), достатньо встановити батарейку всередину приладу та почати з ним працювати. Різновидів пальчикових батарей досить багато, але в ходу залишилися практично тільки одні з них - лужні. Вони мають велику ємність - прядка 3000 мАч і довго працюють навіть із сучасними енерговитратними приладами. Номінальна напруга кожної батареї даного типу – 1,5 В. Одними з найкращих виробників лужних батарей АА є бренди Panasonic, GP та Duracell.

Згодом, крім батарей, використовуватися сталі та акумулятори. Хоча вони в рази дорожчі, такі елементи живлення можна неодноразово заряджати і використовувати наново. У разі постійного використання приладів, що працюють з елементами живлення АА, цей варіант виявляється вигіднішим.

Як і батарейок, що перезаряджаються акумуляторів такого розміру існує кілька видів. Деякі їх також практично вийшли з вживання, які місце зайняли ефективніші варіанти. Серед затребуваних варто сказати про нікель-металгідридні. Вони не мають такого поширеного раніше недоліку, як ефект пам'яті. Тобто, їх не потрібно обов'язково повністю заряджати та розряджати, а початкова ємність залишається практично незмінною протягом усього терміну експлуатації.

Нікель-металгідридні акумулятори мають ємність близько 2500-3000 мАг. Вони працюють протягом 500 циклів, досить швидко заряджаються повторно. При цьому цей тип елементів живлення залишається доступним за ціною. Слід пам'ятати, що напруга нікель-металгідридних акумуляторів становить 1,25 В. Існують також акумулятори LSD Ni-MH з дуже низьким саморозрядом. Вони набагато ефективніші за попередній тип, коли йдеться про тривале зберігання елементів живлення зарядженими перед використанням. Ці акумулятори також більш стійкі до морозів, а загальна кількість циклів їх перезаряджання – до 1500. Першими LSD Ni-MH акумулятори випустила компанія Eneloop, але зараз вони продаються практично під популярними брендами.

Такого ж розміру, як АА акумулятори, випускаються й інші елементи живлення, що перезаряджаються. Це літій-іонні акумулятори - ще сучасніший варіант. Вони також мають велику ємність. Використовувати такі елементи живлення можна протягом 500 циклів. Однак їх напруга відрізняється від попереднього варіанту і становить від 1,5 до 3,7, тому далеко не всі акумулятори цього типу можна використовувати замість гальванічних АА.

В останнім часом з'явилися ще високострумові IMR літій-іонні акумулятори, які можуть забезпечити нормальну роботу навіть дуже потужного обладнання. Зокрема, на таких елементах живлення працюють надяскраві діодні ліхтарі. Їхня напруга також становить 3,7 В.

Запобіжні заходи при роботі з батареями та акумуляторами

Як би не були безпечні сучасні елементи живлення в порівнянні з більш старими моделями, користувачам все ж таки необхідно дотримуватися певних заходів безпеки. Це допоможе акумуляторам та простим батареям служити довше, а також прибере обладнання від поломок.

Зберігати будь-які елементи живлення потрібно в сухому та теплому (але не гарячому) приміщенні. Не можна залишати їх усередині обладнання, яке не використовується. Якщо для роботи ліхтаря або машинки на радіокеруванні потрібно більше одного елемента живлення, вибирати необхідно обов'язково однакові і заряджений на одному рівні. А перед їх встановленням бажано протерти контакт приладу та обидва полюси акумулятора будь-якою чистою тканиною.

Якщо батарея стала відчутно грітися під час роботи, виділяти неприємний хімічний запах або змінила форму, її необхідно утилізувати. У жодному разі не можна намагатися зарядити батареї повторно або розібрати їх або акумулятори.

На основі цієї інформації, ви зможете більш логічно і усвідомлено вибирати для себе відповідні пальчикові батареї або акумулятори, а також використовувати їх максимально ефективно і довго.

Так що ж вибрати, якщо потрібен найкращий акумулятор чи батарейка?

Як ви вже зрозуміли, конкурувати батарейки з акумуляторами навряд чи можуть. Вони орієнтовані трохи різні аспекти використання. Якщо елемент живлення потрібен для економного обладнання або сам цей пристрій буде використовуватися зовсім не довго, звичайно ж, вигідніше придбати батарейку. Вона обійдеться набагато дешевше, і її не шкода утилізуватиме відразу ж після використання. А щоб батарейка справді добре послужила, вибирайте Duracell, XP та інші якісні бренди. Найкраще купувати їх у спеціалізованих магазинах, щоб мінімізувати ризик придбання підробки.

Якщо елементи живлення потрібні для частого використання, набагато економніше буде придбати акумулятори. Навіть з урахуванням їх вищої вартості та покупки зарядного пристрою, ціна буде нижчою, ніж 500 штук хороших батарейок. На вартість акумулятора вплине і його ємність, але в цьому відношенні варто відштовхуватися саме від власних потреб та бюджету. Якщо вибір впав на довговічні акумулятори LSD, вибирайте ті, які виготовлені в Японії. Саме вони вважаються найякіснішими. Це можуть бути Eneloop, Sony, Duracell та інші. Можливо, для вашого обладнання підійдуть і літій-іонні акумулятори, які маркуються 14500. Але обов'язково звіртеся з допустимим рівнем напруги, інакше обладнання вийде з ладу.

Купити елементи живлення та зарядні пристрої