Який тепловізор купити для службовців правопорядку та військових цілей – це один із найактуальніших питань для України в реаліях російської агресії проти українського народу. Вчорашні лікарі, інженери, менеджери сьогодні стоять на захисті інтересів країни та вимагають якісного спорядження, від якого залежить успіх виконуваного завдання та власне життя.

Тепловізор є обов'язковою частиною тактичного екіпірування і дає користувачеві можливість спостерігати за супротивником на великих відстанях у негоду та з настанням темряви. Сучасний ринок пропонує безліч типів тепловізорів, і одними з найпопулярніших моделей є пристрої компанії Hikmicro, що пояснюється оптимальним балансом між якістю та вартістю оптики.

Ми вивчили особливості даних приладів, а також підібрали низку кращих моделей від Hikmicro, які дадуть перевагу перед ворогом.

Зміст

  1. Що таке тепловізор?
  2. Тепловізор Hikmicro – особливості приладу
    1. Hikmicro Lynx LC06
    2. Hikmicro Lynx Pro LE15
    3. Hikmicro Lynx Pro LH25
    4. Hikmicro Thunder Pro TE19
    5. Hikmicro Thunder Pro TE25
  3. Як вибрати тепловізор?
  4. Де придбати тепловізор Hikmicro?

Що таке тепловізор?

Тепловізор відноситься до цифрових оптичних приладів, що дозволяють бачити випромінювання від людей, тварин і будівель у вигляді теплової карти. За роботу пристрою відповідає ряд елементів: матриця з чутливістю до інфрачервоного випромінювання, об'єктив та дисплей, що передає картинку з матриці.

Тепловізор блокує видиме освітлення та пропускає лише інфрачервоний спектр випромінювання, дозволяючи побачити людей та техніку, які можуть залишитися невидимими для людського зору. Пристрій допускає використання в різних умовах: у туманну та дощову погоду, у разі низького ступеня освітленості, а також на території з великою кількістю рослинності – навіть у таких ситуаціях прилад здатний чітко визначити супротивника та окремі об'єкти на великих відстанях, що неодноразово демонстрували ЗСУ.

Тепловізор Hikmicro – особливості приладу

Тепловізори Hikmicro є дітищем бренду Hikvision, який також відомий своїми інтелектуальними камерами відеоспостереження – одними з найкращих на світовому ринку. Прилади представлені рядом моделей-монокулярів, які збираються із застосуванням схем та матриць, розроблених власними інженерами компанії.

Виробник робить акцент на створенні прицілів та монокулярів (а не бінокулярів), що пояснюється кількома причинами:

  1. Мобільність. При практично ідентичних можливостях (бінокуляр хіба трохи зручніше у використанні за рахунок наявності відразу двох цифрових екранів) монокуляр має компактніші габарити і меншу вагу, що полегшує його транспортування.
  2. Функціональність. Монокуляр можна кріпити до зброї чи шолома, у бінокуляра такої можливості немає.
  3. Доступна ціна. Середня вартість якісного бінокуляра стартує від 170 000 грн. і може сягати 300 000 грн. За такі гроші доцільніше придбати 3 та більше монокулярів, які пропонують аналогічний функціонал.

Оптика Hikmicro випускається з матрицею з оксиду ванадію – технології нового покоління, яка виграє в чутливості і забезпечує розширений діапазон температур у порівнянні з дешевшими варіантами з аморфного кремнію. Крім ефективності моделі бренду мають наступні переваги:

  • Нові високочутливі тепловізійні детектори з роздільною здатністю матриці 256 х 192 або 384 х 288, які підвищують якість зображення;
  • Чотири кольорові палітри дозволяють візуалізувати картинку у ряді відтінків, які призначені для спостереження за різних погодних умов;
  • Високий діапазон виявлення від 200 до 1200 метрів залежно від моделі;
  • Можливість запису відео, яке можна скинути на інший пристрій Android або iOS за допомогою Wi-Fi з'єднання;
  • Тривалий час роботи на вбудованому акумуляторі, заряду якого вистачає на 7-10 годин безперервного використання незалежно від погодних умов;
  • Робоча температура пристроїв коливається в межах -20°C - 55°C;
  • Корпус із міцних композитних матеріалів із високою ударною стійкістю при падінні з висоти до 2-х метрів та несприйнятливістю до корозійних процесів;
  • Ступінь захисту від вологи та пилу IP67 за стандартом IEC 60529, що не дає воді та забрудненням проникнути всередину корпусу та порушити роботу електроніки під час експлуатації у дощову та снігову погоду, а також при падінні у пісок чи бруд;
  • Портативність забезпечується за рахунок компактних розмірів та легкої ваги тепловізора.

Завдяки вищезазначеним факторам тепловізори Hikmicro мають попит у мисливців, а деякі моделі також підходять для військових цілей, щоб швидко виявляти ворога і діяти на випередження.

Нижче коротко розповімо про характеристики деяких із тепловізорів бренду.

Hikmicro Lynx LC06

Це найкомпактніший варіант із матрицею роздільною здатністю 160 х 120, яка навряд чи підійде для потреб військового, але оптимальна для використання під час рятувальних операцій, а також пошуку теплових витоків на підприємствах.

LC06 має чотири кольорові палітри, що є зручними як для тривалих спостережень, так і для швидкого пошуку конкретних цілей. У пристрій вбудований відеорекордер, за допомогою якого можна записувати усе, що відбувається навколо, і відправляти відеофайли на смартфон або планшет завдяки модулю Wi-Fi.

Тепловізор має мініатюрні розміри 158 х 61 х 57 мм при вазі 250 г, тому він комфортно переноситься в сумці рюкзака. При цьому компактність не знижує ефективність моделі: у приладі є оптичне збільшення від 0.6 до 2.4х із дальністю виявлення об'єктів на відстані до 219 м, сам аксесуар демонструє якісну картинку у будь-який час доби всупереч капризам погоди.

Роздільна здатність матриці

160 x 120

Температурна чутливість

<35 мК

Роздільна здатність дисплея

720 х 540

Оптичне збільшення

0.6 - 2.4 крат

Колірні палітри

4

Цифровой зум

x2, x4

Частота оновлення кадрів

50 Гц

Розмір

158 x 61 x 57 мм

Дальність виявлення людини

219 м

Вага

250 г

Hikmicro Lynx Pro LE15

Монокуляр входить до оновленої серії тепловізорів Рись ПРО, яка вийшла у 2021 році. У порівнянні з аналогами минулого покоління LE15 може похвалитися збільшеною дальністю до 708 м – рекордним показником серед приладів даної цінової категорії.

Головне призначення моделі – спостереження за ціллю у негоду, коли звичайному зору заважають опади, дим, туман і степові чагарники. При чому можливості приладу однаково підходять як для мисливців, так і для тероборони за рахунок високочутливого сенсора 256 х 192 широкого кута огляду і можливості багаторазового збільшення картинки від 1.42 до 11.3х, щоб відстежувати недоброзичливця на середніх дистанціях.

Аксесуар не боїться екстремальних погодних умов, температурних перепадів та падіння у воду – захист забезпечує корпус із удароміцного пластику герметичністю, що дорівнює класу IP67. У моделі є можливість запису та відправлення відео відразу на кілька пристроїв завдяки модулю Wi-Fi, який працює як точка доступу.

Роздільна здатність матриці

256 х 192

Температурна чутливість

<35 мК

Роздільна здатність дисплея

720 х 540

Оптичне збільшення

1.42 - 11.36 крат

Колірні палітри

4

Цифровий зум

x2, x4, х8

Частота оновлення кадрів

50 Гц

Розмір

158.3 x 61 x 57 мм

Дальність виявлення людини

708 м

Вага

208 г

Hikmicro Lynx Pro LH25

Монокуляр LH25 – це флагманський тепловізор у серії Lynx Pro, випущений у 2020 році та оснащений стадіометричним далекоміром, який дозволяє виміряти приблизну відстань від користувача до цілі. Пристрій має необмежені сфери використання – від полювання та аматорського спостереження за тваринами до професійних потреб рятувальників та військовослужбовців.

Прилад виявляє теплоконтрастну ціль на відстані до 1181 метра, а матриця 384 x 288 дозволяє робити якісні фото та відео, що записуються на внутрішню пам'ять із можливістю пересилання через мережу Wi-Fi. Пристрій пропонує ряд варіантів зуму – від 2-х до 8-х зі збільшенням до 19,6 крат.

Тепловізійний монокуляр не вимагає додаткового інфрачервоного підсвічування і дає можливість бачити вдень та вночі крізь густий туман, зливу, гілки та високу траву. Ще один бонус моделі – вага 300 г, найнижча серед флагманських варіантів на ринку.

Роздільна здатність матриці

384 x 288

Температурна чутливість

<35 мК

Роздільна здатність дисплея

1280 x 960

Оптичне збільшення

2.45 - 19.6 крат

Колірні палітри

4

Цифровий зум

x2, x4, х8

Частота оновлення кадрів

50 Гц

Розмір

171 х 61 х 57 мм

Дальність виявлення людини

1181 м

Вага

300 г

Hikmicro Thunder Pro TE19

Це найбюджетніший тепловізор Hikmicro Thunder у лінійці, який розроблявся для професійних мисливців, але може бути корисним навіть для військових. Функціонала приладу достатньо для комфортного відстеження цілей та прицілювання на малих та середніх дистанціях до 1 км. На зручність стрілянини впливає ударостійкий корпус, який витримує сильну віддачу при використанні великого калібру, включаючи 375 H&H.

У прицілі використаний сенсор із оксиду ванадію 256 x 192 з частотою оновлення 50 Гц, який видає деталізоване зображення навіть за умови максимальної віддаленості об'єкта. Чотири колірні палітри з можливістю 20-кратного збільшення дозволяють засікти людину або дрібну тварину, збільшуючи можливість ураження цілі з однієї спроби.

У монокуляр інтегрована пам'ять об'ємом 16 Гб, призначена для зберігання фото- та відеоматеріалів та їх передачі через Wi-Fi. Через мережу можна також підключити другий дисплей.

Роздільна здатність матриці

256 × 192

Температурна чутливість

<35 мК

Роздільна здатність дисплея

1024 x 768

Оптичне збільшення

2.47 крат

Колірні палітри

4

Цифровий зум

x2, x4, х8

Частота оновлення кадрів

50 Гц

Розмір

183 x 60 x 60 мм

Дальність виявлення людини

1000 м

Вага

430 г

Hikmicro Thunder Pro TE25

Новинка 2022 року, тепловізійний приціл TE25 – один із найкращих пристроїв даного типу в асортименті бренду. В його основі знаходяться інфрачервоні сенсори, які виготовлені на основі 12-мікронних технологій. У сумі з дальністю в 1200 м це дає користувачеві перевагу під час вистежування та стрільби по цілі у темний час доби.

Модель пропонує багаторазове оптичне збільшення аж до 26х – рекордно високе значення серед аксесуарів серії Thunder. У роботі задіяно ряд обробників картинки: DDE, Adaptive AGC і 3D DNR, які роблять зображення максимально інформативним, а германієва оптика з доповненням у вигляді чотирьох колірних палітр не дає вислизнути від уваги користувача навіть дрібному звірові.

TE25 передбачає встановлення на різні типи зброї, у тому числі снайперську великокаліберну гвинтівку – для цього призначене сталеве кріплення, яке докуповується окремо. Доповніть функціонал п'ятьма прицільними сітками, можливістю автономної роботи до 5 годин та вбудованим відеорекордером із пам'яттю 16 Гб та отримаєте ефективний прилад, що підвищує якість стрілянини у польових умовах.

Роздільна здатність матриці

256 × 192

Температурна чутливість

<35 мК

Роздільна здатність дисплея

1024 x 768

Оптичне збільшення

3.25 крат

Колірні палітри

4

Цифровий зум

x2, x4, х8

Частота оновлення кадрів

50 Гц

Розмір

183 x 60 x 60 мм

Дальність виявлення людини

1200 м

Вага

436 г

Як вибрати тепловізор?

Представлені тепловізори у каталозі Hikvision та аналоги від сторонніх виробників мають значний розкид у характеристиках та можливостях, тому при виборі варто враховувати низку важливих параметрів:

  • Роздільна здатність матриці. Найменша роздільна здатність складає 128 х 96, а максимальна – 1024 х 768. Для комфортної експлуатації рекомендується вибирати варіант щонайменше 160 x 120, а для військових цілей – від 384 x 288. Це дозволить виявити необхідні об'єкти на середніх дистанціях та більше.
  • Частота оновлення кадрів. Показник може змінюватись у межах 9-120 Гц, але вибирати краще «золоту середину» в 50 Гц, що робить картинку чіткою.
  • Цифровий зум. У характеристиках вказуються кілька параметрів збільшення, і цифровий зум є найголовнішим із них.
  • Дальність виявлення. Тут все, як із ліхтарями, – чим більша дальність, тим краще. Для ефективності в польових умовах це значення не повинно бути нижче 600 м.
  • Автономність роботи. У разі віддаленості від благ цивілізації здатність пристрою довго працювати на одному заряді є однією з найважливіших переваг. Із урахуванням компактних розмірів тепловізорів не варто очікувати від них феноменальної автономності, тому показник 5-10 годин вважається оптимальним. Також завжди варто мати при собі запасний комплект елементів живлення, щоб пристрій працював стільки, скільки це вимагають обставини.
  • Вага. При кріпленні тепловізора на зброю має значення кожен грам. Але на практиці вага впливає не тільки на зручність використання, а й на вартість приладу: чим вага нижча, тим вищий цінник. Найкращий варіант – замовити аксесуар вагою близько 0,5 кг. Він буде зручним в експлуатації та не обійдеться у цілий статок.

Де купити тепловізор Hikmicro?

Інтернет-магазин Fonarik.ua – найбільший продавець тактичного спорядження та товарів для туризму, полювання та активного відпочинку в Україні. У нашому асортименті представлена лише оригінальна продукція з офіційною гарантією від виробника, тому тепловізор Hikmicro та інші аксесуари прослужать максимально довго, дозволяючи зосередитись на найважливіших речах.