ТОП 3 кишенькових ножів преміум-класу за 2021 рік

Кишеньковий ніж - специфічний виріб, який, на відміну від аналогічних складних клинків для туризму або риболовлі, не призначений для виконання завдань екстремальної складності. Такі інструменти маркують як EDC-ножі, тобто ножі для повсякденного носіння, що позиціонуються як стильні аксесуари. Тому в першу чергу вони покликані доповнити образ свого користувача і прийти на допомогу у вирішенні нескладних завдань, які не потребують великих зусиль.


Однак для тих, хто цінує високу якість продукту та приділяє особливу увагу його статусності, багато виробників випускають лінійки кишенькових ножів із матеріалів преміум-класу, які відрізняються низкою властивостей:

  • клинки з високоміцних сталей з відмінними ріжучими якостями;
  • продумані конструкції з тривалим терміном служби;
  • ергономічні ручки із зносостійких матеріалів;
  • унікальний дизайн, який робить вироби відомими.

Подібні кишенькові ножі можна побачити в асортименті багатьох відомих виробників, включаючи Boker, Cold Steel, Kershaw, Crucible та інші, але ми розповімо про найкращих з найкращих — ТОП 3 кишенькових ножів преміум-класу, які утримували пальму першості за популярністю у доглядачі 2021 року.

Spyderco Delica 4 Lightweight

Ножі Spyderco присутні у більшості рейтингів складаних ножів: компактні складні на кшталт Spyderco Para Military або Spyderco Endura, великогабаритні інструменти, як Spyderco Military. Всі вони відповідають високій планці, заданій американським брендом більше 40 років тому, і є досить міцними ножами з високими технічними показниками.

Знижка 5% за промокодом:
KNF5

копіювати

Купон скопійований

Модель Spyderco Delica 4 Lightweight не можна назвати винятком. Більше того, з моменту її виходу в 1990-му році вона не стала менш затребуваною. Її секрет полягає в гармонійному поєднанні якості, зручності та дизайну. У той час, як більшість інших брендів працювали над регулярним поповненням свого асортименту новими моделями ножів, компанія Spyderco наполегливо працювала над удосконаленням вже існуючих моделей, внаслідок чого світло побачило ніж Spyderco Delica — один із найкращих універсалів серед EDC-клинків на даний момент.

Ніж Spyderco Delica виготовлений зі шляхетної сталі VG-10. Це японська сталь, яка часто фігурує у виробах даного бренду, і у цього є вагома причина - це одна з кращих сталей для ножів, яка наділяє інструменти відмінними ріжучими властивостями за рахунок свого складу.

C

Cr

Si

Mn

Mo

V

Co

1.05%

15%

0.45%

0.5%

1.2%

0.35%

1.8%

Ця сталь відноситься до нержавіючого типу і легко піддається заточуванню. Однак потрібно мати на увазі, що при щоденному використанні ножа сталь вимагатиме частого заточування (приблизно один раз на кілька тижнів), тому, беручи цей інструмент у подорож, не можна забувати і про точилку для нього.

Рукоять Spyderco Delica 4 Lightweight виготовлена з армованого скловолокна FRN зі сталевими лайнерами. Матеріал має приємну текстуру, яка запобігає небажаному ковзанню в долоні, а вигини зверху і знизу рукояті роблять хват надійним і рівномірно розподіляють навантаження по всій кисті під час використання інструменту.

У плані габаритів назва моделі говорить сама за себе: це легкий та компактний виріб, вагою всього 71 грам і довжиною 18.1 сантиметр у відкритому положенні. Для носіння в рукояті передбачена щільна кліпса, яка міцно фіксує ніж на одязі, але не дозволяє до кінця сховати інструмент у кишені, через що він трохи стирчатиме.

Переваги:

  • ультралегкий EDC-ніж з вагою 71 грам;
  • клинок з нержавіючої сталі VG-10 японського виробництва, яка демонструє якісний та агресивний різ;
  • легке відкриття ножа за допомогою фірмового отвору в клинку;
  • рукоятка з армованого скловолокна, що покращує хват і стійко витримує падіння з висоти;
  • наявність металевої кліпси.

Недоліки:

  • при постійному використанні потрібне регулярне заточення;
  • немає можливості сховати ніж глибоко в кишеню через особливості розміщення кліпси;
  • висока вартість.

Ontario Knife Company Rat 2

Ніж Ontario Rat— справжня легенда серед складаних ножів, яка з'явилася на світло в 2002 році і з того часу є стандартом універсального EDC-ножа. Співвідношення якості та зручності зробили «щур» (саме так називають модель багато ножеманів) рекордсменом з купівлі, і ніж Ontario Knife Company Rat 2, який є зменшеною копією знаменитої моделі, гідно продовжує традиції бренду.

Знижка 5% за промокодом:
KNF5

копіювати

Купон скопійований

Ніж Ontario Knife Company Rat 2 також, як і Spyderco Delica, виготовлений зі сталі японського виробництва, але в даному випадку з марки AUS-8. Ця сталь трохи поступається в твердості, яка становить близько 55-56 HRC, проте все одно входить до списку кращих інструментальних сталей за рахунок зносостійкості, хороших ріжучих якостей і невисокої вартості. Завдяки 14.5% вмісту хрому у складі, сталь відноситься до нержавіючого типу та стійко переносить тривалий контакт з вологою.

C

Cr

Si

Mn

Mo

V

0.8%

14.5%

0.6%

0.4%

1.1%

0.3%

На клинку передбачений упор під великий палець, щоб полегшити використання інструменту під час складної роботи. Завдяки формі Normal Blade, клинок ефективно справляється із завданнями різного роду, у тому числі із заточуванням дерев'яних колів або розрізанням пластику. Не можна не відзначити якість заводського заточення - у бренду Ontario в цьому плані причепитися точно нема до чого.

Рукояти ножа Ніж Ontario Knife Company Rat 2 має накладки з нейлону, які полегшують використання виробу у польових умовах. Звичайно, нейлон не можна віднести до матеріалів преміум-класу, але у рішення використати в ножі саме його було своє підґрунтя — нейлон допомагає відчутно полегшити вагу моделі, що становить 79 грам.

Переваги:

  • зменшена версія популярної моделі Ontario Rat;
  • в основі клинок з японської сталі AUS-8 з хорошими ріжучими якостями та тривалим терміном служби;
  • швидке відкриття однією рукою;
  • універсальне використання як міський нож або похідний варіант;
  • рукояти з термопластика, який не боїться високих навантажень та впливу агресивних середовищ;
  • легка вага, яка дорівнює 79 грамам;
  • наявність металевої кліпси;
  • доступна ціна.

Недоліки:

  • не підходить для долоні великого розміру;
  • нетривале утримання заточування при регулярному використанні.

Benchmade Mini Adamas

Бренд Benchmade є ще одним представником американської індустрії з виробництва ножів, який прийшов на ринок у 1988 році. Ножі цієї торгової марки можна описати одним словом «надійність», оскільки вони піддаються особливому загартування і витримують високі навантаження. Довгий час компанія робила основний акцент на виробництві балісонгів або ножів-метеликів, але сьогодні займається активним продажем ножів інших типів, включаючи кишенькові EDC-ножі. Характерною відмінністю складніших даного бренду є їх масивна рукоятка. Однак, незважаючи на громіздкість, ножі Benchmade, включаючи модель Mini Adamas, здатні здивувати користувача своєю універсальністю і зручністю.

Знижка 5% за промокодом:
KNF5

копіювати

Купон скопійований

Незважаючи на візуально грубуватий дизайн, ніж Benchmade Mini Adamas надійно зміцнився у списку лідерів серед ножів кишенькового типу. Ніж Benchmade Mini Adamas - це своєрідний маленький танк у світі ножів, який витримує високі навантаження, що вигідно виділяє виріб на фоні стандартних моделей. Серцем моделі є клинок із порошкової сталі CPM CruWear, яка загартовується до 61-64 HRC. Така твердість дає свою перевагу: сталь набагато легше справляється з роботою з особливо міцними матеріалами.

C

Cr

Si

Mn

Mo

V

W

1.1%

7.5%

1.2%

0.4%

1.6%

2.4%

1.15%

Однак, як і у будь-якого ножа, дана модель має свою «ахіллесову п'яту»: підвищена твердість робить клинок більш ламким, тому необхідно стежити, щоб на кромці не утворювалися сколи. Ще один недолік клинка - його низька опірність корозії, тому після використання ніж потрібно обов'язково протирати насухо.

Що робить Benchmade Mini Adamas таким популярним? Відповідь криється у конструкції ножа, яка, як лита, лежить у долоні будь-якого розміру. На рукояті моделі передбачені стандартні накладки G10, а наявність упорів під пальці гарантують, що рука користувача не здригнеться і не зісковзне з інструменту навіть при виконанні складних задач. Додайте сюди клинок довжиною 8.2 сантиметри з товщиною обуха близько 3.6 міліметрів, а також безкоштовне гарантійне обслуговування від виробника, та отримайте респектабельний ніж на всі випадки життя, який не боїться брудної роботи та може похвалитися незвичайним дизайном.

Переваги:

  • міцний ніж для роботи різної складності;
  • клинок виготовлений із порошкової сталі CPM CruWear підвищеної твердості та зносостійкості;
  • клинок легко заточується за допомогою звичайних абразивних каменів;
  • рукоятка з накладками G10 має ергономічну форму зі зручними упорами під пальці;
  • оригінальний дизайн;
  • наявність знімної кліпси.

Недоліки:

  • низька корозійна стійкість клинка;
  • відчутна вага конструкції;
  • висока вартість.

Підіб'ємо підсумки

Кишеньковий ніж давно перестав бути просто інструментом і перетворився на повноцінний аксесуар для повсякденного носіння. У цьому плані вироби брендів Spyderco, Ontario та Benchmade не мають рівних, оскільки вони не лише якісні, але й виконані з великою увагою до візуальної складової.

Для носіння на день підходить компактний складний ніж, який можна сховати в кишеню одягу і швидко використовувати при необхідності. Але модель необхідно вибирати, відштовхуючись від індивідуальних переваг:

  • Для носіння в межах міста та вирішення нескладних завдань підходить ніж Spyderco Delica;
  • Ontario Rat 2 стане знахідкою для тих, хто цінує якість і статусність речі, оскільки «щур» є по-справжньому легендарним ножем;
  • Якщо потрібний одночасно незвичайний та ефективний різак, який можна безстрашно пускати в хід для вирішення різних завдань, то це Benchmade Mini Adamas.
Модель

Spyderco Delica 4 Lightweight

Ontario Knife Company Rat 2

Benchmade Mini Adamas

Сталь

VG-10

AUS 8

CPM CruWear

Твердість

60-62 HRC

55-56 HRC

61-64 HRC

Тип заточування

прямий

прямий

прямий

Форма клинка

Drop Point

Normal Blade

Drop Point

Тип замку

Back Lock

Liner Lock

Axis Lock

Товщина обуху

2.5 мм

2.41 мм

3.6 мм

Матеріал ручки

FRN

Nylon 6

G10

Загальна довжина

181 мм

178 мм

194 мм

Довжина клинка

73 мм

76 мм

82.5 мм

Вага

71 г

79 г

130 г

Товари новини:

Поки немає коментарів, ви можете бути першим.

Допоможіть іншим користувачам з вибором - будьте першими, хто поділиться своєю думкою про цей пост.