Давно компанія Ganzo не представляла новинок, окрім ножової тематики. Але ось, дуже несподівано, в її модельному ряді з'явилася туристична сокира Ganzo GSA-01ye!

Багато хто, напевно, знайомий з туристичними сокирами Gerber або Fiskars. Ці сокири являють собою сталевий сокир і пластикову рукоятку. Пластик забезпечує легкість та технологічність виробу. Ganzo GSA-01ye - відрізняється ще там що у нього є кресало і пила по дереву в комплекті. 

Сокира має транспортувальні піхви. У піхов є ручка для перенесення, кріплення для підвіски на пояс та кресало. Поясний підвіс простий, кріпиться на одному саморізі і може бути розгорнутий як зручно користувачеві, але мені здається кріплення найпростіше зняти і переносити сокиру в рюкзаку.

Про вогнів нічого сказати не можу: поки що не розводив за допомогою саме цього екземпляра вогонь. Висікати іскру, як я зрозумів, необхідно обухом пили.

Сама сокира за габаритами ідентична "класиці" сокир такого типу Fiskars X7. Правда, слід зазначити, що у Fiskars вже було неодноразове покращення та доопрацювання цієї моделі, у той час як у Ganzo - це перша спроба, але, забігаючи наперед, можу сказати, що вона цілком вдалася.

Сокира виконана в чорному кольорі. Ніжні і рукояті пили - жовті. Як на мене, то чорний колір – не найкращий вибір. Сокира такого кольору набагато легше забути десь.

Рукоять сокири трохи тонше в охопленні ніж у Фіскарса, грибок у Наприкінці рукояті трохи менше (щоправда у ранніх моделей Фіскарса вона була приблизно такого ж розміру). Є отвір для темляка. Довжина рукояті – близько 35 см. У рукояті ховається 30-сантиметрова пилка по дереву. Фіксується у своєму гнізді вона стропою із кнопкою. У рукояті пилки є отвір для темляка. Сама пилка виконує роль допоміжного інструменту. Можливо, вам доведеться десь зробити акуратний зріз, який сокира не може забезпечити. При рубанні, у рукояті пилка не видає сторонніх звуків. На жаль, пилка не має розлучення зубів: ширина пропилу буде такою ж шириною як полотно. Самі зуби – трикутної форми, без явно вираженого нахилу (все одно в який бік прикладати зусилля). На жаль, на моєму екземплярі пилки є певний шлюб - на частині зубів залишився сталевий задир від заточення, в такому вигляді пила погано пиляє і забивається стружкою. Виправити проблему за наявності алмазного надфілю не проблема.

Голова сокири виконана з нержавіючої сталі 3CR1. Заточення сокири - хороша, правда зведення трохи симетрично (деякі моделі ножів Ганзо також позбавлені цього недоліку). Покриття леза не здирається при рубанні (щоправда, наскільки воно довговічне, покаже час). За габаритами, голова трохи масивніша, ніж у Фіскарса Х7. Баланс сокири через таку голову трохи зміщений до голови, в чомусь це полегшує рубку.

Також лезо сокири не має напливу металу, який би захищав пластик рукояті, правда у Фіскарса його теж не було раніше, і якщо використовувати сокиру як колун, то можна пошкодити пластик.

За рахунок заточування сокири, вона чудово рубає як суху, так і мокру деревину. Правда, при рубанні без робочих рукавичок, ручка досить сильно віддає в долоню. Все ж таки матеріал рукояті відрізняється від Fiskars і він гірше гасить вібрації.

Слід зазначити, що сокири з пластиковою рукояткою не призначені для забивання чогось обухом сокири. Також, якщо сокира застрягла в дереві, то її слід витягувати, розгойдуючи за напрямком різу! НЕ МОЖНА розгойдувати або НЕ Бажано розгойдувати вбік (ліворуч-праворуч). Про довговічність рукояті нічого сказати не можу: дуже мало часу минуло з моменту виходу моделі. Але слід зазначити, що сокири із пластиковими рукоятями досить довговічні, головне – навчитися правильно рубати та не забувати про правила техніки безпеки.

Загалом, у Ganzo вийшла цікава туристична сокира, і вона цілком заслуговує на те, щоб бути одним з кандидатів на покупку. Далі чекатимемо новинок компанії. Можливо, колись вона нас зможе порадувати наборами кухонних ножів...